6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da, sağlam binalardan ısrarla karot alma girişimine tepkiler sürüyor. Vatandaş tepkisine ve konuyla ilgili haberlere rağmen, Malatya Valisi Ersin Yazıcı başta olmak üzere, diğer yetkililerden bir açıklama veya müdahale gelmemesi de eleştiriliyor.
Ayrıca, daha önce açıklanan yeni çarşı merkezindeki görsellerde bazı sağlam binalar yıkılırken, bazılarına dokunulmadığı iddia edilerek, bu ayrımın neden yapıldığı ve yıkılmayacak bu yerlerin kimlere ait olduğunun kamuoyuna açıklanması gerektiği belirtiliyor.
'Çat Kapı Karotçular' Yine İş Başında!
Depremler sonrasında Malatya genelinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nce görevlendirilen teknik ekip tarafından hasar tespit çalışmaları yapılıp, sonuçlar kesinleşmişti. Buna rağmen özellikle 'arsa değeri çok yüksek' olan il merkezindeki sağlam binalardan, geçen hafta sahipleri bilgilendirilmeden 'çat kapı' karot alma girişimi gergin anlar yaşanmasına neden olmuştu.
Avukat 'Polis Çağırırım' Deyince Bina Önünden Ayrıldılar
Vatandaşların tepkisi ve konuyla ilgili haberlere rağmen, 'ısrarcı karot ekibi' dün yine özellikle İnönü Caddesi ve civarında görülmeye başlandı. Bu kişiler, bina sahiplerine, hatta bazı binalarda sahiplerinin haberi olmadan kiracılara ısrarcı bir tutum içesinde bulunarak karot alma girişiminde bulundu. Yine aynı caddede, sağlam raporu kesinleşmiş bir bina için ısrarcı olununca, devreye bina sahiplerinin avukatının girdiği, avukata da ısrar eden ekibin avukatın kendilerine "Çabuk binanın önünden ayrılın, aksi halde polis çağıracağız" uyarısı üzerine ısrarı bırakıp bina önünden ayrıldıkları öğrenildi.
Malatya'da O Kadar Bina Varken Buralardaki Israr Niye?
Bazı vatandaşlar, Malatya genelinde o kadar bina varken sadece buralara karot alma girişiminin şüpheli olduğunu belirterek, "İl genelinde kesinleşmiş binaların hiç birinde böyle bir çalışma yok. Ancak ısrarla arsa değeri kıymetli yerlerde adeta zorla bir çalışma içine giriyorlar. Amaçları tabii ki sağlam binalarımızı sapasağlam çıkarmak değil. Bu binalar üzerinde bir hesapları var ve bir şekilde iş bulunmak isteniyor. Niyetleri iyi olsa, aileleri ile birlikte evlerinde oturan yüzbinlerce insana bu hizmeti ücretsiz verirler. Oralar için 'teknik ekip kontrol etti binalarınızda rahatlıkla oturabilirsiniz.' diyorlar. Arsası kıymetli yerler için ise 'Yeniden karot örneği alıp incelemeliyiz.' diyorlar. Buradaki amacı çocuklar bile anlar. Biz binalarımıza güveniyoruz, ancak gelen kişilerin ne niyetle geldiğine güvenemiyoruz." diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Bu binalar yıkılacak mı? Yıkılmayacak ise sahipleri kimler?
Daha önce düzenlenen toplantıda paylaşılan çarşı merkezinin taslak görsellerindeki bazı detaylarda, vatandaşlar tarafından açıklama bekleyen konular arasında yer alıyor. Bu görselin büyük oranda uygulamaya alınacağı bilgisi gelirken, görselde sağlam bazı binaların yıkıldığı ve yerine yenisinin yapıldığı, ancak bölgede görülen çizimlerden bazı binalara hiç dokunulmayacağı gözleniyor.
Vatandaşlar, yeni plan görselinde yer alan bazı yerlerin nereler olduğu (aşağıdaki fotoğrafta işaretli alanlar), buralar mevcut binalarsa yeni plana göre yıkılıp yıkılmayacağı, eğer yıkılmayacak ise bu binaların kimlere ait olduğu ve diğer sağlam binalar yıkılırken bunların neden korunduğu konusunda da açıklama beklediklerini söylediler.
malatyahaber.com / Fotoğraf: Arşiv