MECLİSİN ZAMANI FARKLI GÖSTEREN SAATLERİ!.. Büyükşehir Belediye Meclisi, imar planına aykırı olarak yapılan inşaata, Yeşilyurt Belediyesinin "ihlalleri giderme koşuluyla" olur verdiği kararı kabul ederek ruhsata aykırı yapılan binaya ruhsat verilmesinin önünü açtı.
İlk sahibi tarafından 2005 yılında inşaat ruhsatı alarak projesine aykırı olarak temel, su basmanı ve 1 kat yapıldıktan sonra 7-8 yıl duran inşaat, 2015 yılında el değiştirince ihlalli haliyle yapımına tekrar başlandı. Yeşilyurt Belediyesince farkedilen inşaat mühürlendi. Mühürlenmesine rağmen ihlalli haliyle inşaat devam etti ve tamamlandı. Tamamlanan inşaatın ruhsatlandırılması için Yeşilyurt Belediyesine yapılan başvuru "İhlallerin giderilmesi" şartı ile kabul edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi de Yeşilyurt Belediye Meclisinin aldığı kararı kabul ederek aykırı binanı yasal hale gelmesinin kapısını araladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, başka bir programından dolayı meclis toplantısına Başkanlık etmesi için yerini Başkan Vekili Selim Pilten’e bıraktı.
Başkan Gürkan, ayrılmadan önce, toplantının Malatya için hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, 'Corona virüsünün memleketimizi teğet geçmesini temenni ettiğini' dile getirdi.
Mecliste karara bağlanan maddeler şöyle:
Yasal kesintiler amacı dışında değerlendirilmemeli
Darende İlçe merkezini kapsayan 520 hektarlık alan için hazırlanan 1.5000 ölçekli ilave+revizyon imar planı maddesi görüşülürken, geçmişte Malatya Belediyesince imar uygulamalarında yapılan yasal kesitiler, amacı dışında değerlendirildiği yönünde çok şikayetler olduğunu belirten Başkan Gürkan, " DOP Kesintilerinin amacı dışında kullanılmasına komisyonlarımız dikkat ediyor mu?" sorusunu yöneltti. Soruyu İmar Komisyonu üyesi Süleyman Bayram; " Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 2040 yılı projeksyonu öngörülerek 24-25 bin nüfusun yaşayabileceği bir revizyon planı hazırlandı. Dediğiniz husulara da azmai dikket ediliyor" ifadeleriyle yanıtladı.
Sahip değişti, ihalli binaya onay çıktı
Yeşilyurt Belediyesi tarafından ruhsata aykırı yapıldığı gerekçesiyle mühürlenen ama buna rağmen yapımı tamamlanan mühürlü binaya da imar değişikliğiyle onay çıktı. Su basmanı, bodrumu tamamen planlara aykırı olarak yapılan Karakavak Mahallesi 4980 ada 1 nolu parsel için uygulama imar planı değişikliği maddesi kabul edildi.
Madde üzerine söz alan CHP Meclis Grubu sözcüsü Günnur Tabel, "Su basmanı, yan bahçe ve arka bahçe çekme mesafeleri gibi tüm imalatlar plana aykırı. Bu değişikliği kabul edersek plana -projeye ne gerek var. Aykırılığa prim vermiş olmayacak mıyız?" diyerek maddenin reddedilmesi gerektiğini ifade etti.
Tabel'in itirazını İmar Komisyonu üyesi Ahmet Şahin, "2005 yılında ruhsat alınmış ve projesine aykırı olarak su basmanı ve 1 kat tamamlanmış ve 2015 yılına kadar öyle kalmış. 2015 yılında el değiştirmiş ve ihlalli haliyle inşaat devam etmiş. Projeye aykırı olduğu gerekçesiyle Yeşilyurt Belediyesince yapı tatil zaptı tutulmuş (mühürlenmiş). Yapı tatil zaptına (mühürlenmesine) rağmen inşaat tamamlanmış. Tamamlanan inşaat için yapı sahipleri binayı ruhsatlandırmak için Yeşilyurt Belediyesine müracaat etmiş. Söz konusu yapının ruhsat süresi dolması ve ruhsat alabilmesi için ihlallerin giderilmesi şartıyla Yeşilyurt Belediyesi de söz konusu tadilatı onayladı." ifadeleriyle yanıtladı.
Madde CHP'lilerin red oyuna karşılık, AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.
Kuzey Kuşak yolu güzergahının devamını sağlama amacıyla Topsöğüt Mahallesi'nin 13 hektarlık alanı kapsayan 1.5000'lik ravizyon nazım imar planının kabul edilmesi, MAŞTİ arkasında yer alan bir parsele değalgaz tesis alanı fonksiyonu verilmesi, Battalgazi ve Yeşilyurt İlçe Belediye Meclislerinde kabul edilen Hmaks=serbest olan yapılaşmaları yükseklik 36.50 metre (12 kat) ile sınırlayan uygulama imar planı değişikliği kabul edildi
Geometrik düzenleme yapılacak diye
İstasyon Virajında bulunan Dede Korkut Sosyal Tesisi'nin de bulunduğu alanda geometrik düzenleme yapılması amacıyla 1.5000'lik ve 1.1000'lik planda değişiklik yapılması, Battalgazi İlçe sınırları içinden geçecek olan enerji nakil hatlarının plana işlenmesi kabul edildi.
Mevcut planda ayrık nizam 3 kat olan Gündüzbey'de 4960 nolu parselin bitişik nizama dönüşmesi talebi oy birliği ile reddedildi.
İşyerlerinin gürültü ölçüm talepleri ile otoparkların ruhsat başvurularında tekrar gürültü ölçüm taleplerine dair ücret tarifesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu uygun görülerek, kabul edildi.
Mülkiyeti Ziraat Bankasına ait olan Eski Belediye Binası yanındaki 7 dönümlük alanın, mülkiyeti Büyükşehire ait olan eski Tekel Lojmanlarının bulunduğu alanın (Doğa Cadde AVM yanı) takası oy birliği ile kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanına borçlanma yetkisi
Büyükşehrin ihtiyaç halinde kullanılması amacıyla Belediye Başkanı Gürkan'a borçlanma yetkisinin verilmesi oy birliği ile kabul edildi.
Kamulaştırma ve arsa alımı için
Arsa alımı ve kamulaştırma giderleri için Fen İşleri Dairesi Başkanlığının “Hizmet Tesisleri” kaleminden İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına ödenek aktarılması da oy birliği ile kabul edildi.
Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden MEGSAŞ’ın Genel Kurulunda Belediyeyi temsilen Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Nacar’ın yetkilendirilmesi maddesi kabul edildikten ve Nisan Ayı toplantısının 8 Nisan Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra bileşim sona erdi.
MECLİSİN ZAMANI FARKLI GÖSTEREN SAATLERİ!
Öte yandan, Malatya'nın yerel yönetiminde en üst organ olan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin başkanlık divanının arkasında bulunan ve sebebi bilinmeyen bir şekilde 2 adet olan saatlerin, son toplantıda birbirinden yaklaşık 10 dakika farklı zamanı göstermesi dikkatleri çekerken, bu durumun farkedilip düzeltilmemesi de, "İşte Malatya da bu kadar özensiz ve dikkatsiz bir bakış açısıyla yönetiliyor" eleştirilerine yolaçtı.
malatyahaber.com- Bülten
FOTO: Önce Gürkan'ın sonra Pilten'in başkanlık ettiği meclisin başkanlık divanının arkasındaki farklı zamanı gösteren saatler