SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeniden İmarı İlk Gündemi Olan Malatya'da İl Müdürü Kimya Mühendisi!

Yeniden İmarı İlk Gündemi Olan Malatya'da İl Müdürü Kimya Mühendisi!
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım ve can kaybı yaşayan, yeniden imarı ile ilgili çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olan Malatya'da, deprem sonrası şehrin yeniden ayağa kaldırılabilmesi için büyük çapta planlama ve inşaat çalışması yapılması gerekirken, bu konudaki en önemli kurum olarak görülen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevini Cengiz Başer (fotoğraftaki) vekaleten sürdürüyor. İçerisinde bulunduğu koşullar nedeniyle en önde gelen sorunu en kısa sürede yeniden imar edilmesi olan Malatya'da, İl Müdürlüğü görevini mühendislik branşı kimya olan bir ismin yürütmesi, bu konulara hangi ciddiyet ve önemle bakıldığının en önemli göstergesi olarak değerlendiriliyor. 

24 Ocak 2020'de Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen depremden de etkilenen Malatya'da, özellikle hasarlı yapıların belirlenmesi ile kamu binalarının yıkımına yönelik tespit ve ihalelerde önemli rol oynayan, ancak bu çalışmalarıyla ilgili çok ciddi eleştiriler, yolsuzluk ve usulsüzlük suçlamalarıyla karşı karşıya kalan, bu nedenle dönemin il müdürü Fikret Onhan başta olmak üzere birçok personeli idari ve adli soruşturmaya uğrayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü, iktidar partisi milletvekilleri başta olmak üzere yerel siyasilerin kamu menfaatini öncelemeyen tercihleri nedeniyle sonraki dönemde ciddi şekilde bir başıboşluğun yaşandığı kurum oldu.

Elazığ depremi sonrası, siyasi baskılarla ağır ya da orta hasarlı binalara 'hafif hasar' raporu verildiği, bu binalardan 6 Şubat'ta 78 kişinin öldüğü Hakimbey Apartmanı dahil birçoğunun hasar durumunun 'hafif'e çevrildiği, 6 Şubat depremlerinden sonra verilen hasar raporlarının tartışmalı durumu, daha sonra alel acele kapalı kapılar arkasında hazırlanan yeni imar planları, rezerv alanlarının güçlü ve torpilli kişilerin mülklerinin devre dışı bırakılarak belirlenmesi başta birçok konuda yetersiz kaldığı, adil hareket etmediği, kişilere özel çalışma yaptığı iddialarıyla eleştirilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevini, halen vekaleten Kimya Mühendisi Cengiz Başer sürdürüyor.

Yeniden ayağa kaldırılması yolunda 41,5 milyar lira tutarında ihalelerin yapıldığı, en öncelikli projelerini kentin depremde eksilen konut ve iş yeri stokunun bir an önce yeterli düzeye çıkarmaya yönelik inşaat çalışmaları oluşturan Malatya'da, geçmişte olduğu gibi yine iktidar partisinin mevcut milletvekilleri, yerel yöneticiler ve siyasilerin etkisizliği- duyarsızlığı yüzünden bir kimya mühendisinin yeniden imar konusunda en önemli birimin başında bulunması ve imar, rezerv alan başta birçok konuda karar verici pozisyonda bulunması, Malatya'nın sahipsizliğinin yanı sıra üst siyaset kadrosu ve ilgili bakanlıklar tarafından ne kadar 'değersiz' görüldüğünü yansıttığı yorumları yapılıyor.

24 Ocak 2020'deki Elazığ- Sivrice depremlerinin ardından yetersizliği, yaptığı usulsüz iş ve işlemler nedeniyle eleştirilerin odağında bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevini Jeoloji Mühendisi Fikret Onhan sürdürüyordu. Onhan'ın adının bazı yolsuzluk ve usulsüzlüklere karıştığı iddiaları nedeniyle görevden alınmasının ardından Malatya İl Müdürlüğü görevine vekaleten Gaziantep İl Müdürü olan Makine Mühendisi Hasan Alan getirilmişti.  Alan, Ocak 2022'de asıl görev yeri olan Gaziantep'e dönerken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürlüğü görevine, bu kurumun Erzurum İl Müdür Vekili İnşaat Mühendisi Ali Laloğlu atanmıştı. 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Ali Laloğlu vekaleten Artvin İl Müdürlüğü görevine alınırken, Artvin İl Müdürü Mimar Katip Çiçek Malatya İl Müdürlüğü görevine getirilmişti. Daha sonra Ali Laloğlu Erzurum'a, Katip Çiçek de Artvin'e döndürülünce, Malatya İl Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Kimya Mühendisi Cengiz Başer tarafından yürütülmeye başlanmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

53 yorum yapılmış

  • Bay Dingil (1 gün önce)
    Bu memlekette mütteahitler inşaat mühendisi mi ? Sizin gibi haberciler radyo televizyon ve sinema mı okudu ? Beyaz eşyacılar mühendis mi ? İşletme sahipleri iktisat ve idari bilimler nedir biliyor mu ? Kardeşim niye çekemiyorsunuz ? Neden bu kadar hainsiniz ? Kesin çıkarlarınıza menfaatinize ters düşen bir şey var ki böyle bir haber yayınlıyorsunuz ? Noldu aysun bay levelini atlayabildiniz mi bu levele geçiş yaptınız malatyahaber ? Omurgalı olun azıcık ! Belediye başkanı milletvekili helvacıydı bu şehirde bir gün böyle bir haber yayınladınız mı ? Hacı uğur polat denilen şahısın mesleği bile belli değildi :) vallahi bu şehrin en büyük yalancı haberi sizsiniz. Mikser gibi karıştırıyorsunuz ortalığı. Azıcık karakter sahibi olun.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Bay Dingile (1 gün önce)Bay Dingil isimli kullanıcı yorumuna
    çevre müdürlüğündeki liyakatsiz bir kısım kadronun korumasında binaların otoparkına çöken, aynı adamların göz yummasıyla şimdide yine kendini depremden nemalanmak için güçlendirmeci diye ortaya atan bu müdürlükteki liyakatsizlik nedeniyle bir türlü hesap sorulamayan adamlardan birisin galiba bay dingil.Saçmalarken eski rektörüde unutmamışsın tıpkı eski günlerdeki gibi.Kesin sen osun. Senin gibilere böyle kadrolar lazımki işini yürütesin.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Eğer tahmin ettiğim şahıssa bu bir sürü dil bildiğini iddia edip tüm işleri filim olan en son Japon Denizine!!! kadar açılım yapıp milleti tokatlamaya çalışan ama nedense içinde adamının bulunduğu çevre şehircilik tayfasının çok sevdiği bir Bay dingil bu. Takipteyim yorumlarını. Bakın ondan sonra neler yazacam size bununla ilgili. Memlekette kimlerin at oynattığını göresiniz.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Mechul (1 gün önce)
    Yolunda a.ş.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mirro (1 gün önce)
    Allah'tan veteriner değil şükür etmek lazım bunada şükür
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Cimbombom (1 gün önce)
    Neden hoşunuza gitmeyen mesajlarimizi yayınlamıyorsunuz. Mesela bu yorumundan önce de yorum yaptım ancak yayinlamadiniz. Neden acaba ?!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Fuat Kara (1 gün önce)
    Sahipsiz Malatya. Bu gidişle 20 sene geriye vurdu. Ne idareci var ne yönetici var ne siyasi var. Hiç birşey yok Malatya nın. Allah yardımcımız olsun
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Çevre görevlisi (1 gün önce)
    Cengiz Beyin Şırnak'ta neler yapıp şehri ayağa kaldırdığını herkesin ona nasıl dua ettiğini bilmiyorsunuz herhalde. Önce kendi hemşehrinizi bir tanıyın. Malatya kendi adamına Hasit derlerdide inanmazdım. Kültür müdürünüz arkeolok mu? Nüfus müdürünüz istatistikci mı? Harcayın Malatya harcayın kendi adamınızı harcayın. Her müdür ben çalışmam deyip kaçtı. Bişeyden haberiniz yok
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Sizin söyleminizden anlaşılan şu; kimse yapmak istemedi bu adama bu iş yıkıldı yada görevi üstlendi, hadi malatya merkezde mahkemelik yerler falan filan süreç uzadı diyelim. Bu müdür vekili Gündüzbeyli ve gündüzbeye 16 aydır 1 çivi çakılmasını boşverin doğru dürüst enkaz bile kaldırılmamış. Kısacası kendine hayrı olmayanın memleketine hiç hayrı olmaz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Vatandaşın vatandaşı (1 gün önce)Çevre görevlisi isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın vatandaş. Bu adam merkezi bu haldeyken bırakıp gündüz beyi ihya etse idi şimdiki söyleminiz ne olurdu bende hemen onu canlandırayım. Bu müdür vekili Gündüzbeyli ve sadece gündüzbeye çalışıyor ilin müdürü ama sanki ilçe müdürü gibi davranıyor. Derdiniz. Eleştirmek istedikten sonra suda yürüyen adama yüzme bilmiyor dersiniz sizler. İşiniz gücünüz köstek olmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Size önerim; okuduğunuzu anlamanız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)
    Gitsin kimya işine baksın Milletin sağlam evine işyerine göz dikmesin
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Cahilce bir yorum ! Memleket cahil zaten. Yoruma baksana
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Başkan (2 gün önce)
    Yakışır.Hükümetede Malatya yada yakışır.Devammm.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Tarik (2 gün önce)
    Sadece bu mu ? Belediyelerdeki kadrolara bakın Başkan ve Başkan yardımcısı dışında olanlara. Kimse asli görevini yapmıyor. Masa başında Taşeron ve kadrolu işçiler çalışıyor.. Hukuksuzluk diz boyunuda geçmiş
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Simyacı (2 gün önce)
    Kimyacı olmasaydı eyiydi. Nedek? Söyleyin ne edek? Şalvarlı ve kravatlı müteahhitlerin yaptırdığı binaların procesini kim cızdı? Şeherdeki binaların kat yüksekliğinin her 5-10 yılda bir artmasını kim onayladı? Gözüm, hemşerim, bizim kumaşımız bu. İşini hakkıyla yapan dürüst adamları getirsen 3 gün sonra iftira, mobbing vs gider. Önce ahlakımızı düzeltmemiz lazım.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (2 gün önce)
    Bu noktada eleştirinin müdürün lisans alanından yapılmasını doğru bulamadım. Kimya mühendisliği, kimyanın kapsadığı alan gereği pek çok mühendislik bilimiyle kesişen ve dahi onların konularını anlayabilecek bir müfredata sahiptir. Gerek zemin incelemeleri gerekse inşaat standartları noktasında doğrudan kimya konusu çoktur hatta fizik, kimya ve matematik tüm mühendisliklerin temelidir. Bu nedenle, kişinin özgeçmişi ve liyakatı uygunsa pekala müdürlük yapabilir kanaatindeyim.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Malatya (2 gün önce)
    Bu şehre her sey yakisir.niye lise mezunu vekil oluyor koca kimyaci mudur olmasinmi.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • orhan ince (2 gün önce)
    bu ülkede liyakat kalmadıki işini bilen yani yap denileni yapan göreve getiriliyor habere bakın edremit devlet hastanede tıbbi sekreter olan daire başkanı oldu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Argalı (2 gün önce)
    Alkışla malatya, konvoy ol,halay çek.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (2 gün önce)
    Memlekette aklı başında bir adam elini kayaların altına sokuş canla başla çalışırken, bunu göremeyen aklı ermez fikri yetmez mağfillerin ne sözüne nede fikrine bakılır.
    %41
    %59
    Yanıtla
  • mlt4463 (2 gün önce)
    Asıl olan ağır bir deprem geçirmiş MALATYA'mız için ehil insanların liyakatla göreve getirilmesi olacaktır. Burada da siyaset başı çektiği için, LİYAKAT sahibinin gelmesi zor gibi. Gelse de geldiğine pişman ederler. Bakanlığın acilen Mühendis kökenli birini ataması gerekiyor. çok geç kalındı..Geçmiş dönem belediye başk. bakarsanız liyakakata çok önem verilmediği görülür......
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abidin 44 (2 gün önce)
    Malatya haber üroloji doktoru İlhan geçidin belediye makamında ne işi var malatyalı bile digil yanılmıyorsam memleket te işler ters işler deve misali nerem egri diye
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bülent (2 gün önce)
    Admin bu müdür 4 yıldır görevde sanada bravo bravo bravo !!! Er tv den yeni öğrenip haber yaptım diyorsunya
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Mustafa (2 gün önce)
    Müdürün gömleği de güzelmiş yakası da. Kendine dikkat etmeyen adam, Malatya'ya dikkat eder mi!!!!
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 gün önce)
    Bakanlık talimatı doğrultusunda görev yapan ve memleket sevdalısı bir insanı daha lekeleyin, evet zorlayın ki bu defa iller arası değil yurt dışından bir müdür gelsin, Malatya hemen ayağa kalksın ...
    %42
    %58
    Yanıtla
  • MİSAFİRBEY (2 gün önce)
    buravo habercilik bumu yani müdür kimya mühendisi memlekette sorun bitmiş müdürün mühendisliği sorgulanıyor, millet vekillerini yazın belediye başkanlarını yazın bide dikkat ettim bu haber kanalı hep cengiz beyle ilgili haber yapıyor adama kıllığınızmı var....
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Hasan (2 gün önce)
    Depremde malatyanın bu hale gelmesi sebebi kim acaba
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (2 gün önce)
    Kimya mühendisi ise gitsin kendi sektöründe çalışsın Milletin sağlam evine ve iş yerlerine göz dikmesin
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Murat (2 gün önce)
    Akp yakındır nolacak liyakat ta neymiş
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ramazan (2 gün önce)
    Çevre şehircilik ve iklim değişikliği il mudurlugu. Şehircilik kadar çevre ve iklim değişikliği bu müdürlüğün konusu ise kimya mühendisi olması normal degilmi.Siz bence kimya mühendisliğini kimyagerlik ile karıştırıyorsunuz. Jeolojiden de makina mühendisiginden de daha uygundur sayın yazar. Ha mimar olsa, şehir planlamacisi olsa elbet daha guzel
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Ahmet (2 gün önce)
    Oturduğum yerde haber yapayım denmiş hiç kimse girmediği işin içine bilmediğinin yargılayıcısı olamaz keza elestıreceksıniz madem bilerek eleştirin araştırın lütfen gidin konuşun ne oluyo orda ne yapılıyor işler nasıl oluyo takipçisi olun
    %50
    %50
    Yanıtla
  • BekirBey (2 gün önce)
    Sizin icra ettiğiniz mesleğin fakültesiyle okuduğunuz bölüm aynı mı acaba malatyahaber yetkilileri ? Şimdi bu yorumu yayınlamazsınız da :) profesyonel bir gazetecinin ya da habercinin bu tarz haberleri yapmaması gerekir diye düşünüyorum. Tamamen şahsi meselelerinizi haberlere konu ediyorsunuz. Etik olduğunu düşünmüyorum.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Ahmet (2 gün önce)
    Sırf haber yapmak için yapılmış herkes işini yapıyo.milletin keyfine göre yıkım da olmaz bına da usül neyse herkes onu uyguluyor bunnn haberini yapana kadar o esnafların insafsızca fıyat uygulamasının sa haberini yapsanız keşke
    %42
    %58
    Yanıtla
  • HASAN (2 gün önce)
    bence müdür yakışıklı bir maaş,bir görev yetmezzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ozmalatya (2 gün önce)
    Kişileri ve kişiler üzerinden kurumları yipratmayi bırakın artık kardeşim. Kendisi gayet başarılı bir burokrat. İtibar suikastı yapmayin. Önceki il müdürü de tüm davalarından berat etti Bunu da yazsanıza Bunu Malatya'da bir tek sizin haber siteniz yapıyor. Hayırdır.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • BATTALGAZİ (2 gün önce)
    Sanki belediye başkanları, millet vekilleri kamu yönetimi mezunu veya siyaset bilimcileri, bu haberleri bırakında yapılan çalışmaları haber yapın, müdür kimya mühendisi diye habermi olur Allah aşkına, belediye başkanlarını millet vekillerini yazın kim ne mezunu,
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Kerim (2 gün önce)
    Maalesef liyakatten önemli ve öncelikli rantlar var.Liyakat da ne oluyor.VAH MALATYAM VAH…
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hüseyin (2 gün önce)
    Bu haber okuyunca sanki Malatyada yıkılan ve hasar gören (Hasarsız binalarda emeği olan mühendislere saygı duyuyorum) binaları inşaat mühendisleri yapmamışlar da başkalarımı yapmış acaba habercilik bu olmasa gerek basın ve haber gücünü halkı aydınlatmak için kullanılması gerektiğini düşünüyorum, sistemin yanlışlıklarını haber yapılacağına kişiler üzerinden haber yapılmasını doğru bulmuyorum
    %55
    %45
    Yanıtla
  • ne yani liyakatsız işinin ehli olmayan insanlar işin başında olsun öylemi vah ülkem vah.böyle olduğu için 1,5 yıldır halen yıkımlar devam ediyor.bu ülkenin vebali senin gibi düşünen insanların boynuna
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Okuduğunu anlayaman lütfen yorum yapmasın.... Yıkılan binaları mühendisler yapmadı inşaat müteahhitleri yaptılar! Yapı dentim ve belediyelerde onayladı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • yandı gülüm keten helva (2 gün önce)
    bıy bıy da bıy bıy
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Selin (2 gün önce)
    Siz belediyelere bakın birde :)yok yok
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Ultra şakşakçı:) (2 gün önce)
    Önemli olan işi yürütmek .. zamanında mimar ins. müyandışi de müdür oldu. Cengiz bey sürekli sahada denetliyor yapılan işi yine de Her şey Malatya için en iyi yapacak kimse öyle olsun..
    %54
    %46
    Yanıtla
  • double şakşakçısın bence :))işi bilmesede olur yani
    %78
    %22
    Yanıtla
  • O zaman meslekler ve üniversitede bölümler neden var.Herkes birbirinin işini yapsın.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • vatandaş (2 gün önce)
    Bizim anlamadığımız şu; Malatyamzın kimyası bozuk :) asıl rezerv edilecek bu müdür vekilidir !
    %59
    %41
    Yanıtla
  • süperdi
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Al bendende o kadar. Adama soru soruyorsun, ne yazmışlarsa onu okuyor. Net bir bilgi vermiyor, yaparız, hallederiz. Kapalı kapılar atkasında kimlerle pazarlık yapıldığını, neler teklif edildiğini bir bilseniz. Yatacak yerleri yok bunların.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya (2 gün önce)
    Sizde bekliyorsunuz ki inşaat mühendisi veya mimar olsun şu anda kaç kişi mezun olduğu alana uygun görevde çalışıyor maalesef ülkemizde bu tür atamalar çoğunlukta onun içinde uzun lafa gerek yok durumumuz ortada.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Asim (2 gün önce)
    Ankara'dan dayatılan rezerv alan zorbalığıyla vatandaşın malına musallat olan alacakların yerli işbirlikçisi 26 Haziran itibarıyla yapımıza astırdığı rezerv alan tebliğ evrağın da tahliye edilecektir riskli yapılar diye sözde belge ilan ediyor.be zalimler riskli yapıları gelin gösterin size yerimizi hibe edelim.haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan olur inancıyla zorbalıkla yapmaya çalıştığınız talana dur demek için şayet kaldıysa adalet kırıntısı mahkemeye başvuracağız.sizler şeytana rahmet okutan sizler kazık fiyatalara yaslamaya çalıştığınız 85m2 evi isteyene yapın mukabele olsun.ancak amacınızın büyük rant elde etmek olan sizler kaldırın rezerv alan dayatmasını.Ankara da kilere de bu denli liyakati inşa işleri olmayan boş bir yönetici olarak varsa az insanlığınız çıkın halki bir ne denli kazıklanacağını anlatın.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Yollanan tebligatlar hukuka aykırı zaten kışla caddesine yollanan tebligatlar da mahkemece haksız bulunup yürütmeyi durdurdu.hatay Sanandağında ilan edilen rezerv alan kararida mahkece iptal edildi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Merak etme arkadaşım, rantın peşini kovalayanların eli ayağı kilitlenecek. Birlik olun, itiraz edin, çökmelerine izin vermeyin. Mahkemeler emsal kararlarla haklı çıkan birçok dava var. Kazanacağız. Ama ipin ucunu asla bırakmayacağız. Sağlam evinizi rezerv alan adı altında yıkmak için tebligat gönderir göndermez birlik olup dava açın. Milletin yıkılan yerini yapacaklarına, sağlam olan evlere arsalara çökemeyecekler.
    %100
    %0
    Yanıtla