- Darbe Girişimi davasının 4. duruşması tamamlandı ve 1 tutukluya tahliye kararı çıktı..
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine Malatya’dan destek veren 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki darbe girişimine ilişkin 28’si tutuklu 76 sanıklı davanın 4. Duruşmasının 2. Oturumu yapıldı. Mahkeme Heyeti, 2. Ordu eski komutanının tutuklu emir subayı hakkında tahliye kararı vererek, duruşmayı 11 Eylül gününe erteledi.
Adana F Tipi Cezaevi Tutuklu bulunan darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz tanık olarak dinlendi.
SEGBİS üzerinden ifade veren Yılmaz, “15 Temmuz’da 7’nci Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır’da görevliydim. Ordu Komutanımız Adem Huduti ve Kurmay Başkanı Avni Angun ile görüştüm. İl Jandarma Komutanı ile de sabah görüştüm. Ordu Karagahı’ndan 4 kişi ile görüştüm” dedi.
Televizyonda olayları gördükten sonra dönemin 2. Ordu Komutanı tutuklu sanık Orgeneral Adem Huduti’yi aradığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
“İlk kez görüştüğümde ‘televizyonlarda olaylar var bilginiz var mı?’ dedim, ‘Bende bilmiyorum. Ne olduğunu öğrenmeye çalışıyorum ama kimseye ulaşamıyorum kışla emniyetine dikkat edin’ dedi. 23.00 civarından evimden Kolordu Karargahına gittim. Kolordu Kurmay Başkanı, Genelkurmay başkanlığından yayınlanan sıkıyönetim emrini verdi. İnceledim kanunsuz olduğunu anladım. ‘Kanunsuz, bunu uygulamayacağız kışladan hiçbir araç ve personel çıkmasın, birlikler bu emri uygulamasın’ diye emir verdim.”
Sözde sıkıyönetim mesaj emrini inceledikten sonra dönemin 2. Ordu Komutanı tutuklu sanık Orgeneral Adem Huduti’yi aradığını ifade eden Yılmaz, “Komutanımıza Genelkurmay’dan böyle bir emir geldiğini bilgisi olup olmadığını sordum, bilgisi oluğunu ancak kesinlikle askeri hiyerarşi ve emir komuta sisteminden çıkmamamızı söyledi. ‘Bu emirleri dikkate almayın, mühimmat depolarına dikkat edin’ şeklinde emir verdi. Bu görüşmeden sonra birlik komutanlarıyla görüşmeye devam ettim. 24.00’a doğru Diyarbakır Valisi’ni aradım, birliklere vermiş olduğum emirleri kendisine söyledim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin emrinde olduğumuzu ilettim. Yarıma doğru Avni Angun, Harekat Merkezinden bizi aradı ve Ordu Komutanı’nın odasında entegre olduğunu söyledi. Serdar, Zeki Paşa ve Bahadır Albay ile birlikte olanların olduğunu söyledi. Kötü fiili bir harekette bulunmadıklarını kapıda nöbetçi olduğunu kendilerinin odada olduklarını söyledi. Ordu Komutanı’nı aradım, kendisi odada olduklarını, fiziki zarar verilmediğini ve konuşarak onları ikna edip, vazgeçirmeye çalıştıklarını söyledi. ‘Birliklere sahip çık, emir komuta sistemini bozmayın, o emirlere uymayın’ dedi” ifadesinde bulundu.
ANKARA’DAN HELİKOPTER İSTENDİ, SEMİH TERZİ AKARA’YA GİDERKEN GÖRÜŞTÜM….
Yılmaz, terör operasyonu kapsamında 5 taarruz helikopterinin Diyarbakır’da bulunduğunu kaydeden Yılmaz, “Ankara’dan tam mühimmatlı helikopterlerin istendiği bana iletildi ben de gitmeyeceklerini söyledim” dedi.
Darbe girişimi gecesi şehit Ömer Halisdemir vurulan darbeci general Semih Terzi ile görüştüğünü ve Özel Kuvvetlerin emir komutasının kendilerinde olmadığını ifade eden Yılmaz, Semih Terzi’nin Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’den Ankara’ya gitmeden önce telefonla konuştuğunu belirterek, “Özel Kuvvetler Grup Komutanı Albay Altan Bora ile telefonla konuştum. 8. Ana Jet Üssü’nde askerleri Ankara’ya göndereceğini söyledi. ‘Semih Terzi general geldi’ dedi. ‘General yanında mı’ dedim. Oda telefonu Semih Terzi’ye verdi, yaklaşık 15-20 saniye bir görüşmemiz oldu. Semih Terzi’ye niye burada olduğunu sordum. Oda ‘Ankara’dan çağırdılar, Ankara’ya gidiyorum’ dedi. Tek görüşmem bu oldu” diye konuştu.
FETÖ İMAMININ GÖRÜNTÜSÜ NASIL OLUYOR?
FETÖ'nün sözde "Kara Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğu iddia edilen eski Kurmay Albay Bilal Akyüz, Mahkeme Başkanı Vedat Koç’un ‘ FETÖ'nün sözde "Kara Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğun söyleniyor’ sorusuna, “Sizce ben öyle birine benziyor muyum?” sorusuyla cevap verdi.
Ankara Sincan cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katılan Akyüz, tanık olarak dinlendi. 15 Temmuz öncesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hareket Başkanlığı’nda Teşkilat Şube Müdürlüğü’nden görevli olduğunu ifade eden Akyüz, “2. Ordu Karargahı ne darbe ne de darbe girişimiyle ilgili herhangi bir görüşmem olmamıştır” dedi.
Akyüz, Mahkeme Başkanı Vedat Koç’un ‘Tutuklu sanık Zeki Karataş ile 12 kez ne görüştünüz?’ sorusuna, “Darbeyle ilgili herhangi bir şey görüşmedik. Ben karargahların durumunu öğrenmek için görevlendirilmiştim, onun için aradım” cevabını verdi.
Mahkeme Başkanı Koç’un, ’FETÖ’nün Kara Kuvvetleri İmamı’ olduğun söyleniyor?’ sorusuna, Akyüz, “Sizce ben öyle birine benziyor muyum?’ sorusuyla karşılık verdi. Bunun üzerine Koç, “Görüntüsü nasıl oluyor?’ diye sorunca, Akyüz, “Bir gazete haberini soruyorsunuz. Ben , ‘temsilciyim dedim’ gazete ‘imam’ diye çevirmiş sizde inandıysanız başarılı olmuşlar” dedi.
Akyüz, Mahkeme Başkanı Koç’un ‘Genelkurmay’da toplantıya katıldınız mı?’ sorusuna, ‘katılmadım cevabını veren Akyüz, darbe girişiminden 00.00’dan sonra Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra haberdar olduğunu iddia etti.
Akyüz, tutuklu sanık Erkan Varol’u tanımadığını ifade etmesi üzerine Koç, “HTS kayıtlarında çok sayıda görüşmeniz var” dedi. Bunun üzerine Akyüz, “Başkaları görüşmüş olabilir, ben görüşmedim” cevabını verdi.
Dönemin Hakkari 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı tutuklu sanık Tümgeneral Halil İbrahim Ergin, Malatya darbe girişimi davasında tanık olarak verdiği ifadesinde; 15 Temmuz’da Genelkurmay Karargahı'ndaki darbeci askerlerin kendilerine bağlı Otluca Kışlası'nı arayarak pilotlu olarak 2 kobra helikopter istediğini söyledi.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonunda görülen dördüncü duruşmanın ikinci oturumunda Gaziantep E Tipi Cezaevinde bulunan dönemin Hakkari 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı tutuklu sanık Tümgeneral Halil İbrahim Ergin, SEGBİS üzerinden tanık olarak dinlendi.
Ergin, 15 Temmuz'da hava sahasının kapatılması haberiyle ilgili dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'u aradığını ve hava sahasının kapalı olup olmadığını sorduğunu ifade ederek, “Bana bilgisinin olmadığını, araştıracağını söyledi. Ben de helikopter kaldırıp Esedere’de olan Kolordo komutanımızı (Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel) aldırmamız gerektiğini söyledim” dedi.
Bu görüşmenin arından saat 01.29'da Angun'un kendisini tekrardan aradığını ve kendisine 'Hakkari merkezde bir sorun mu var?' diyerek birlik çıkıp çıkmadığını sorduğunu aktaran Ergin, şunları söyledi:
"Bende kendisine çıkmadığını söyledim. 'Tekrar araştır. Özellikle kurmay subaylara dikkat et' dedi. Birlik çıkmadığını teyit ettim kendisine ulaşamadım. 02.06’da tekrar Avni Angun aradı, el altından araştırdığımı birliğin çıkmadığını kendisine ilettim."
Genelkurmay Karargahı'ndaki darbeci askerlerin kendilerine bağlı Hakkari Otluca Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’nı arayarak pilotlu olarak 2 kobra helikopter istendiğini söyleyen Ergin, şöyle devam etti: "Bende kesinlikle kalkmayacağı talimatını verdim. Kolordo komutanına da hususu ilettim. 00.38'da 2. Ordu Komutanı'na iletmek için aradım ama emir subayı kesinlikle görüştürmedi.”
2. Ordu Komutanı ile görüşememesinin ardından dönemin 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı tutuklu sanık Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ile görüştüğünü anlatan Ergin, Ankara'dan pilot ve kobra helikopter istendiğini kendisinin de buna müsaade etmediğini ilettiğini belirtti.
Sabah saat 05.45’te makam odasından Şemdinli Tugay Komutanı'nın kendisini aradığını söyleyen Ergin, "Gece saldırı olduğunu bir askerin yaralandığını temasın devam ettiğini İHA'ya ihtiyaç olduğunu bana bildirdi. Avni Angun’u arayarak bu hususu kendilerine ilettim, İHA'ya ihtiyaç olduğunu bildirdim. Kendisi bana ilgileneceğini iletti. Görüşmelerimiz bundan ibaret."
2 BELEDİYE DAVAYA MÜDAHİL OLDU…
Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Yeşilyurt Belediyesi de davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe sundu.
Tutuklu sanık Eyüp Kök’ün avukatı Bayram Özcan, ‘Katılma isteminin reddine karar verilmesini’ talep etti.
Mahkeme heyeti, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin davaya müdahil olmasını kabul etti.
AKP İL BAŞKANININ DURUŞMA SALONU ÖNÜNDEKİ AÇIKLAMASI
AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"-15 Temmuz’da yapılmış olan FETÖ/PDY darbe girişimi ile ilgili duruşmaya katılmak üzere teşkilatlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, Ticaret Odası, esnaf odası, bütün STK’larımızın katılımı ile, gazilerimiz ve şehit ailelerimizin dernekleri ile beraber teşkiatlarımız olarak burada yoğun bir katılım sağladık. Bugünkü katılımımızda tabiî ki yine geçen seferdeki, önceki katılmamızdaki görmüş olduğumuz şeylerdeki yine aynı şeyleri görüyoruz. Çelişkili açıklamaları görüyoruz. Biz zaten AK Parti olarak burada müdahil durumdayız. Müdahil olmuştuk geçen seferki katılmış olduğumuz duruşmada.
-Bugün geçen sefer görmüş olduğumuz eksiklikleri hem genel merkezimize, hemde cumhurbaşkanlığımıza bildirmemiz ile beraber bugün Cumhurbaşkanımızın 3 tane başdanışmanı burada duruşmaları izlemek üzere buraya gelmişlerdir. Onlarda duruşmayı izlediler, genel kanaatleri ile beraber, burada yapmaları gereken bazı görüşmeleri yaparak rapor halinde de sunacaklar.
-Bu mesele sonuçlanana kadar, 249 şehidimizin bir damla kanı dahi bunlara bırakılmayana kadar bu mücadelemiz devam edecek.
-Biliyorsunuz, bütün Malatya’mızın da şahit olduğu ZPT’leride çıkartarak, İKU’ları kaldırmak isteyen, ayrıca F_4 savaş uçaklarını da kaldırmak için pist başı yaptıran, kargo uçaklarını izinsiz bir şekilde buraya indiren bu yapı, bu organizasyonun, bu hain darbe girişiminin başında olanlar bugün burada hesap veriyorlar.
-Şunu söylemek istiyorum, hiçbir şehit ailemiz, hiçbir Türk milleti, bu ülkeyi, bu toprakları vatan bilen hiçbir vatandaşımız endişe etmesin ki hiç kimsenin hakkını bunlara bırakmayacağız. Sonuna kadar da takipçisi olacağız."
EMİR SUBAYINA TAHLİYE
Malatya’daki 28’i tutuklu 76 sanıklı darbe girişimi davasının duruşmasında, dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin emir subayı Binbaşı Sedat Kaya’nın (yandaki fotoğrafta) tahliye edilmesine karar verirken, diğer 27 sanığın tutukluluklarının devamına karar verdi.
-Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine Malatya’dan destek veren 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki darbe girişimine ilişkin 28’si tutuklu 76 sanıklı davanın 4. duruşması 2. oturum halinde tamamlandı.
-Mahkeme Heyeti, duruşmayı sonlandırarak, ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Heyeti, dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin emir subayı Binbaşı Sedat Kaya’nın tahliye edilmesine karar verirken, diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme Heyeti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun’u ise oy çokluğu ile tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme heyeti, 5. duruşmayı 11 Eylül 2017 tarihine erteledi.
-Mahkeme Heyeti, 7. Ana Jet Üssü’ndeki sanıkların dosyasını, mevcut darbe girişimi dosyasından ayırarak yeni bir dosyada yargılamalarının yapılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, bu kararı ile karacı ve havacı sanıkların dosyalarını bir birinden ayırmış oldu.
-Mahkeme Heyeti, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’in gelecek duruşmada tanık olarak dinlenilmesine de karar verdi.
-Malatya darbe girişimi davasında Toplam 76 sanıklı dava kapsamında general olarak 2. Ordu eski komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, 2. Ordu Eski Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım ve 7. Ana Jet Üssü’nün eski Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık ile birlikte 6’sı general toplam 27 sanık tutuklu yargılanıyor.
-Malatya darbe girişimi davasında şimdiye kadar 4 duruşmada gerçekleştirilen 16 oturumda toplam 76 sanıktan 74 sanığın savunması alındı.
Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com