SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SGK da 'Mücbir Sebep Hali' Uygulama Süre Uzatımına Uydu

SGK da 'Mücbir Sebep Hali' Uygulama Süre Uzatımına Uydu
A- A+ PAYLAŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. SGK, sigortalılara ve işverenlere yönelik çeşitli kolaylıkların da süreceğini bildirdi.

Mücbir Sebep Halinde Uzatma
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki mücbir sebep halinin uzatıldığını açıkladı. SGK tarafından yapılan duyuruda, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Ağustos 2024'te sona ermesi beklenen mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi. SGK, bu kapsamda sigortalılar ve işverenler için çeşitli kolaylıkların getirildiğini duyurdu.

SGK, mücbir sebep hali nedeniyle sigortalı çalıştıran işyerleri ile sigortalılara yönelik bilgi ve belge verme yükümlülüklerinin de uzatıldığını bildirdi. Açıklamada, “6 Şubat 2023 ile 30 Kasım 2024 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamında verilmesi gereken bilgi, belge ve beyannamelerin, 16 Aralık 2024 tarihine kadar verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır” denildi.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri için ise bu süre 31 Ocak 2025 olarak belirlendi. Bu tarih, 2023 ve 2024 yıllarına ait prim ve hizmet belgeleri için geçerli olacak.

SGK, deprem bölgelerindeki işveren ve sigortalılar için prim borçlarının ertelendiğini duyurdu. Açıklamada, “6 Şubat 2023 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş prim borçları, 31 Aralık 2024 tarihine kadar gecikme cezası ve zammı olmaksızın ertelenecektir. Ayrıca 2023 ve 2024 yıllarına ait prim borçları da 2 Haziran 2025 tarihine kadar ertelenmiştir” ifadelerine yer verildi.

5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalılar için de benzer kolaylıklar sağlanarak, prim borçlarının ertelenmesine imkan tanındığı bildirildi.

Açıklamada, 6 Şubat 2023 ile 26 Kasım 2024 tarihleri arasında verilmesi gereken muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar verilebileceği belirtildi. Bu süre zarfında muhteviyatı prim borçlarının 2 Haziran 2025 tarihine kadar ödenmesi halinde işyerlerinin teşviklerden yararlanabileceği ifade edildi.

Ayrıca ödeme vadesi geçmiş borçlarını yapılandıran işveren ve sigortalıların, taksitlerini belirtilen süreler içinde ödemeleri halinde yapılandırma işlemlerinin bozulmayacağı kaydedildi.

SGK, deprem bölgesinde faaliyet gösteren işyerleri ve meslek mensuplarına yönelik bazı ek kolaylıklar da tanıdığını açıkladı. Bu işyerleri için 2023 ve 2024 yıllarına ait Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri'nin, prim borçlarının 2 Haziran 2025 tarihine kadar ödenmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacağı belirtildi.

Ayrıca, 6 Şubat 2023'ten sonra aracılık ve sorumluluk sözleşmesi sona erenlerin de erteleme hükümlerinden yararlanabileceği vurgulandı.

SGK'nın duyurusunda, deprem bölgelerindeki borçlanma ve kontrol muayenesi işlemlerine ilişkin de yeni tarihler açıklandı. Buna göre, borçlanma ve ihya kapsamındaki borçların son ödeme tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Kontrol muayene tarihleri ise 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

SGK, fazla veya yersiz ödemeler ile kamu zararlarından kaynaklanan alacakların da ertelendiğini duyurdu. 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren yapılandırma işlemleri bozulmamış mevcut alacakların 31 Aralık 2024 tarihine kadar tahakkuk edecek olanlarının, gecikme zammı uygulanmadan erteleneceği belirtildi.

Deprem bölgelerinde mücbir sebep hali uzatıldığı için 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamındaki başvuruların da 28 Şubat 2025 tarihine kadar uzatıldığı duyuruldu. Bu borçlar için ilk taksit ödeme süresi 31 Mart 2025 olarak belirlendi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız