SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şiddetin İlk Çözüm Yeri Ailedir"

0
Güncellendi - 2021-11-26 00:01:52
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kadınların Kadın Destek Uygulaması'nı (KADES) telefonlarına indirmesi gerektiğini belirterek, "Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES uygulamasını bugüne kadar 2 milyon 760 bin kadın indirdi." dedi.

Milletvekili Çalık, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu belirtti.

Kadına yönelik şiddeti önlemek için toplumun tüm kesimlerinin topyekün mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Çalık, AKP iktidarı döneminde kadının şiddete maruz kalmaması, güçlenmesi, istihdama erişimini sağlayabilmek için çok önemli düzenlemeler, reformlar yapıldığını söyledi.

Kadına şiddetle mücadele kapsamında 2004'te Anayasa'nın 10'uncu maddesine "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir", 2010'da ise "Yapılacak pozitif ayrımcılık anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değildir." eklemelerinin yapıldığını anımsatan Çalık, "Bu elimizi çok güçlendiren bir metindi ve anayasada yaptığımız bu değişiklikle birlikte yasal düzenlemelerimizde de çok güçlü değişiklikler yaptık." dedi.

Öznur Çalık, 2006'da da bu konuda Başbakanlık Genelgesi yayımlandığını aktararak, genelgede yayımlanan metinlerin bir devlet politikası haline geldiğine dikkati çekti.

2006'daki genelgenin çok önemli olduğunu belirten Milletvekili Çalık, "Orada kadına yönelik şiddetle mücadele edebilmek için kurumlara, kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, medyaya öneriler var. Başbakanlık Genelgesi ile bakanlıklarımıza ve kurumlarımıza görevler verildi." diye konuştu.

En son çıkarılan 6284 sayılı yasayla da kadına yönelik şiddeti önleyici tedbirlerin alındığını dile getiren Çalık, şunları kaydetti:

"6284 sayılı kanun kapsamında bugüne dek meydana gelen kadına karşı şiddet olaylarında 42 bin 572 şiddet mağduru kadına yönelik 50 bin 380 koruyucu ve önleyici tedbir kararı alındı. Buna rağmen, elimizde bu kadar yazılı metinler olmasına rağmen hala kadına yönelik şiddet devam ediyor. Cinayetler maalesef canımızı yakıyor, yüreğimiz burkuluyor. Cinayete kurban giden kadınlarımızın isimlerinin her biri yüreğimize yazıldı. Cinayet devam ediyor maalesef, şiddet devam ediyor, minimalize etmek için çok ciddi çabalar sarf ediyoruz. Kurumlarımız bu anlamda çok ciddi önlemler alıyor."

"ŞÖNİM’ler 830 bin kadına destek verdi"

Çalık, kadına şiddetle mücadelenin en önemli destek mekanizmalarından birini oluşturan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) kuruldukları 2013'ten bugüne kadar 830 bin kadına hizmet verdiğini kaydetti. Çalık, "81 olan ŞÖNİM sayımızın artırılması, yeni ŞÖNİM'lerin oluşturulması da komisyon raporumuza girecek önerilerimizden olacak." bilgisini verdi.

"Kadın Konukevi sayısı arttı"

Türkiye'deki toplam konukevi sayısının 149, bunların kapasitesinin de toplam 3 bin 623 olduğunu ifade eden Çalık, 149 konukevinin 112'sinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, 33'ünün belediyelere, 1'inin STK'lara, 3'ünün ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne ait olduğunu aktardı. Çalık, 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre nüfusu 100 bini geçen il ve ilçe belediyelerinin özellikle barınma ihtiyacı başvurusu bulunan kadın ve beraberindeki çocuklara destek olmak amacıyla kadın konukevi açmakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Konukevlerinde kalan şiddet mağduru kadınların istihdama kazandırılması noktasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmalar yaptığını ifade eden Çalık, KOSGEB, İŞKUR ve ilgili kurumların proje ve diğer desteklemelerinin güçlenerek devam edeceğini belirtti.

"2 milyon 760 bin kadın KADES'i indirdi"

Şiddet mağdurlarının yüzde 70'inin ilk başvurduğu kurumun İçişleri Bakanlığı olduğunu kaydeden Çalık, bakanlığın Kadın Destek Uygulaması'nın (KADES) tüm dünyanın dikkatini çektiğini, tamamen yerli ve milli yazılıma sahip uygulamanın hayata geçirildiği 24 Mart 2018 tarihinden bugüne kadar 2 milyon 760 bin kadının telefonlarına indirdiğini söyledi. Çalık, KADES uygulamasından 242 bin 500 ihbarın gerçekleştiğini ve 138 bin ihbarın gerçek acil durumlar için gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti.

Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün kadınları buradan çağrımdır. KADES uygulamasını telefonlarımıza indirelim. Caniler hepimizin karşısına çıkabilir. Sadece yakınlarımızdan gelecek şiddet değil aynı zamanda tanımadığımız insanlardan gelecek şiddete karşı da kadınlarımız KADES uygulamasını mutlaka akıllı telefonlarına indirsinler. Akıllı telefon olmayan kadınlarımızla ilgili de bir çözüm bulunması için taleplerimizi önerilerimiz içerisine koyduk. Sadece kadınlara yönelik yapılan bu uygulama dünyanın çok az yerinde belki de tek yerinde, Türkiye'de uygulanıyor. KADES'in kadınların şiddete maruz kalmasını önlemek amaçlı çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum."

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) bünyesindeki elektronik kelepçe izleme merkezinin de kadına şiddeti önlemede aktif bir rol üstlendiğini ifade eden Çalık, bu merkezde şu anda 272 kişiye aktif izleme yapılırken bugüne kadar toplam 764 kişiye elektronik kelepçe takılarak takibinin gerçekleştirildiğini aktardı.

"Şiddetin ilk çözüm yeri ailedir"

Kadına şiddeti önlemede medyaya da önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Çalık, bu konuda tüm toplumun, kurumların, sivil toplum örgütlerinin ortak mücadele vermesi gerektiğini vurguladı. Şiddetin ilk çözüm yerinin aile olduğunu vurgulayan Çalık, ailenin bu konuda bilinçlendirilmesi ve aile kurumunun güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çalık, "Bizim yapmamız gereken zihinsel bir dönüşüm. Şiddetin bir çözüm aracı olmadığını herkese anlatmamız lazım. Öncelikle öğrenme yaşındaki çocuklarımıza. Bizim eğitim alanında yapmamız gerekenler var." dedi.

Çalık, evlilik öncesi kadın ve erkeğin alması gereken eğitimler olduğunu, bu konunun komisyon toplantılarında da dile getirildiğini söyledi.

"Ya İyilikle tut, yada güzellik bırak" sözünün şiddeti önlemede en önemli düstur olduğunu ifade eden Çalık, “Anlaşıyorsanız iyilikle tutun ve aile kurumunu devam ettirin. Eğer anlaşamıyorsanız güzellikle bırakın. İyilikle tuttuğunuzda huzuru, güzellikle bıraktığınızda sonraki yaşantılarınızdaki rahatlığı göreceksiniz. Şiddeti önleyecek en önemli cümledir diye düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Çalık, başkanlığını yaptığı "Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu" raporunun hazırlandığını da aktardı. Milletvekili Çalık, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün toplumlarda bir farkındalık oluşturmasını temenni ediyor, tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyorum." dedi.

AKP'Lİ KADINLARDAN AÇIKLAMA..

AKP Malatya Kadın Kolları Başkanı Özlem Pelitoğlu, basın açıklamasında kadınlara yapılan şiddetin tüm dünyada bir sorun olduğunu hatırlatarak, topyekün mücadele önerisinde bulundu.

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” sebebiyle AKP Kadın Kolları tarafından kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekmek için Sanat Sokağı Kongre MABESEM salonunda basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Malatya Kadın Kolları Başkanı Özlem Pelitoğlu, “Kadına yönelik şiddet, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen, kadının insan haklan ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranıştır. Kadına yönelik şiddet sadece ülkemizde değil maalesef tüm dünyada bir sorundur. AK Parti olarak, kurulduğumuz ilk günden itibaren kadına yönelik şiddetle mücadelede reform niteliğinde adımlar attık” ifadelerini kullandı. AK Parti iktidarları olarak bu konuda yaptıkları çalışmaları dile getiren Pelitoğlu, “2002 yılında yola çıkarken kılavuz edindiğimiz seçim beyannamelinden itibaren, kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlılığımızı ifade ettik. 2004 yılında Anayasa'da pozitif ayrımcılık ilkesini düzenledik. 2005 yılında Türk Ceza Kanununda yaptığımız değişiklik ile "Töre Nedeniyle" ifadesini ekleyerek, Töre Cinayetleri faillerine en yüksek cezalar getirdik. Medeni Kanun, İş Kanunu'nda yaptığımız düzenlemelerle kadını güçlendiren politikalar ve uygulamalarla yolumuza devam ettik. 81 ilde ŞÖNİM'leri kurduk. KADES, elektronik kelepçe, ALO 183 çağrı hattı, bakanlıklar arası koordinasyonun güçlendirilmesi, eğitimler, eylem planlan ile topyekün mücadele kararlılığımız artarak devam ediyor. Bizim medeniyetimiz; kadın, erkek, çocuk, her bir insana sevgiyi esas alan bir medeniyettir. Biz, Şiddet kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın, fiziksel, psikolojik her türlüsüyle mücadelede kararlıyız. Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kıymetli Hanımefendi'nin de önemle vurguladıkları gibi "kadına şiddet, insanlığa ihanettir." AK Parti teşkilatlan olarak, her adımımızda bu bilinçle hareket ediyor, her fırsatta dile getiriyoruz. Tek bir kadına yönelik şiddete daha tahammülümüz yok., Sadece ev içi değil, başta PKK olmak üzere tüm terör örgütlerinin kadınlara ve çocuklara yaptığı her türlü şiddetle kararlılıkla mücadele edeceğiz. Var olan çözüm önerilerimize yenilerini ekleyerek, canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Toplumumuzu derinden etkileyen şiddet konusunun temeline inildiğinde, çözümün topyekün mücadele ile olacağını ifade ediyoruz” şeklinde açıklamasını tamamladı.

Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Can (2 yıl önce)
    Neden halkın sesine kulak tıkıyorsunuz? Halk erken seçim istiyor..neden erken seçim istemiyorsunuz? Seçimleri zamanında yapmak istiyorsanız 2019 cumhurbaşkanlığı seçimini neden 1 yıl önce çektiniz? Peki öne çektiğiniz seçimin galibi oldunuz..tam anlamıyla cumhurbaşkanlığı sistemine geçtik..Şu geçen zaman diliminde ülkeye artısı mı oldu eksi si mi oldu? Dolar o gün 4.5 liraydı şimdi 13 lira..ekonomi kötü ülke iyi idare edilmiyor..bu cok açık net..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Ailede bas edecek en son kişisiniz türkiyede ailemi bıraktınız bütün aileri ekonomi sıkıntıdan dolayı darmadağın ettiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • HACI (2 yıl önce)
    Önce telefonu olmayan kadınlara internetli telefon verilmeli, telefonu olmadan nasıl bu proğramı kullanacak bunun hesabını yapmalısınız bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Evet siddetin kaynağı yüzde 90 maddi imkansızlıklardır,baba evin ihtiyaçlarini karşilayamamanın stresini yasar,evdeki eş çocuklarin ihtiyacı ve yeterli gelirin olmamasina bağlı olarak baslayan basit kavgalarin kan dökülerwk sona erdigine cevrwmizde çok şahit olduk,insanlar ekmek bulamazken hersey ortada iken daha neyin pembe taplosunu çiziyorsun vekil hanim.makam araçlarınızi devredin,maasinizi hibe edin,belki ozaman binde bir samimiyetiniz olmuş olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (2 yıl önce)
    yazık ya kadın proğramında bile parti reklamı yapıyorsunuz afişlere bak
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (2 yıl önce)
    Evet sayın öznur çalık. Çok doğru şiddet meselelerini aile içinde çözmek gerekir. Tamda son haftaların Malatya gündemine uygun sözler ama gereğini yapmak lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • ZAFER DEMİR (2 yıl önce)
    Sen onu boş ver de(sahte gündem yaratmayı boş ver), Turgut Özal Üniversitesinin Rektörü Bacın Aysun'u ne zaman görevden alacaksın/aldıracaksın? Meşhur enişte trilyonluk oldu diyorlar haberler? Ne iş? Bu paranın kaynağı nereden? Gömümü buldu?
    0
    0
    Yanıtla