SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Silinecek Vergiyi Tahakkuk Ettirdiler, CİMER'e de 'Yalan' Söylediler!

Silinecek Vergiyi Tahakkuk Ettirdiler, CİMER'e de 'Yalan' Söylediler!
A- A+ PAYLAŞ

Depremlerde yıkılan ya da ağır hasar gören binalara Malatya Büyükşehir ile Yeşilyurt ve Battalgazi İlçe Belediyeleri tarafından haksız vergi tahakkuku yaptırılmasının gündeme getiren ve bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)' ne ileten malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, Battalgazi Belediyesi'nin CİMER aracılığıyla verdiği vergi alınmadığına ilişkin 'yalan ve yanlış' yanıta tepki gösterdi.

ALTAŞ GÜNDEME GETİRDİ, CİMER'E DE BİLDİRDİ..
Mustafa Bahadır Altaş, geçtiğimiz yıl Eylül ayında, Malatya Büyükşehir ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin, depremde yıkılan ya da hasar gören binalar için haksız vergi tahakkuk ettirdiğini gündeme taşımıştı.

Konunun aylar önce gündeme getirilmesine rağmen, 2024 yılında da aynı belediyelerin, bu durumdaki bina ve işyerleri için haksız vergi tahakkukunu sürdürdüğünü belirleyen Altaş, konuyu bu kez CİMER'e iletti ve gelen yanıt karşısında şaşkına döndü.

Altaş, yaptığı başvurunun 21 Mart 2024'te Battalgazi Belediyesi tarafından CİMER aracılığıyla yanıtlanarak, kendisine "T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne yapmış olduğunuz ….  Sayılı başvurunuz 21.03.2024 tarihinde Battalgazi Belediye Başkanlığı tarafından cevaplanmıştır.

Cevap Metni: Dairemiz evrakları tetkikinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca 213 sayılı kanunun 15. maddesi kapsamında mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, depremlerde yıkılan veya ağır yada orta hasarlı binalara ve ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen 02.06.2023 tarihinden önce tahakkuk eden ve bu kanunun yayımı tarihi itibariyle ödenmemiş bulunan Emlak vergisi, Çevre temizlik vergisi Belediyemiz tarafından alınmamaktadır." şeklinde bilgi verildiğini söyledi.

Aynı zamanda Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski başkanı da olan Altaş, "Devlete yalan yanlış bilgi verenlerin vatandaşa yıllarca doğru bilgi verdiklerine nasıl inanalım. Yapılan işlem yasal değildir. Belediyelerin bu keyfi uygulamasını kabul etmemiz mümkün değildir. Kanunu kimsenin yok sayma hakkı bulunmamaktadır. Yapılan yasal düzenleme çok açıktır. Belediyeler veya ilgili birimler bu durumda bulunan vatandaşlardan başvuru aramaksızın, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile çevre temizlik vergisine ilişkin terkin işlemini resen yapacaklardır. Vatandaştan haksız bir şekilde vergi almaya çalışanlar hakkında gereken işlemin yapılması artık yasal bir zorunluluk olmuştur." diyerek bir kez daha tepkisini dile getirdi.

GÖRSEL: Battalgazi Belediyesi, eski borçları silmediği gibi haksız yere 2024 için de vergi borcu tahakkuk ettirdi

YENİ BAŞVURU..
Mustafa Bahadır Altaş, CİMER'den kendisine verilen 'aldatıcı ve gerçek dışı' yanıt üzerine, 21 Mart 2024'de bir kez daha CİMER'e başvurarak, bu durumu bildirdi ve Cumhurbaşkanlığı kurumunu 'yalan- yanlış bilgi veren görevliler hakkında' işlem yapılmasını da istedi.

Altaş, başvurusunda, "T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne 15.02.2024 Tarihinde yapmış olduğum …. şikayet başvurma gelen 21.03.2024 tarihli Battalgazi Belediye Başkanlığı tarafından cevap metni gerçeği yansıtmamaktadır. Cevap yazısının tarafıma ulaştığı gün olan 21.03.2024 tarihinde Battalgazi Belediye Başkanlığı internet sitesinde yapmış olduğum sorgulamada adıma tahakkuk eden emlak ve çevre temizlik vergilerinin sistemde halen yer aldığı görülmektedir. Emlak vergisi sicil sorgulama ekran görüntüleri ektedir (üstteki görsel). Bilgilerinizi ve sizlere yalan yanlış bilgi veren görevliler hakkında gerekenin yapılması hususunda gereğini arz ederim." dedi.

malatyahaber.com

KAPAK FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • hidayet (1 ay önce)
    Yeşilyurt Belediyesince orta hasarlı binada 2024 yılı için emlak vergisi tahakkuk ettirilmiş:)) Binada oturan yok. Seçime az kaldı:))))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turgut (1 ay önce)
    Malatya belediyeleri bu adiliği hep yapıyor depremden sonra diğer deprem illeri otobüsleri ücretsiz yaptı Malatya ücretli tepkiler üzerine almadı çamurlu suya zam yaptılar deprem öncesi borçları aldılar zamanında Elazığ belediyesi doğalgaz sayaçlarından ücret almadı Malatya belediyesi katmerlisini aldı herhalde bu Malatya kadar paragöz başka bir kent yoktur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turgut (1 ay önce)
    Yalan söylüyorlar ben de kontrol ettim 2023-2024 yıllarında tahakkuk ettirmişler.Gazetenize teşekkür ediyorum bu olayın takipçisi olacaklarına inanıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (1 ay önce)
    Vergileri yeşilyurt belediyesi kuruşuna kadar aldılar dekontlar var.Bizzat gidip sordum çevre temizlik ve tebala vergisini ödeyecez mi diye,ödeyeceksiniz dediler ödedik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (1 ay önce)
    Malatya'da kurumların ciddiyetsizliğine bir örnek de benim yaşadığım olay oldu. Malatya SGM, 2005 yılında res'en vergiden düşülerek pasif duruma getirilen şirketimi aktif duruma getirerek bir seneyi aşkın süredir bana borç çıkarıyormuş. Ben yazdım yanıt vermediler. Cimer şikâyeti yaptım yanlış bilgiyle yanıt verdiler. Bir daha Cimer'e şikâyet ettim, yine aynı lakaytlıkta bir cevap. Cimer de boş, kurumlar da. Şirketim İzmir merkezliydi, bir ara gidip dava açacağım, borçlandırmaya devam etsinler bakalım. Eninde sonunda silecekler. Olan kamunun kaynaklarıyla yapılan hukuk masraflarına olacak. Ülkemiz iyi durumda değil, Malatyamız hiç değil.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (1 ay önce)
    Şaşırdık mı? Tabiki hayır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metoo (1 ay önce)
    Şaşırmadım müsteşarım bunlara..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Müstehakız bunlara olacaktı klavye hatasından dolayı müsteşarız çıktı..pardon
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 ay önce)
    nas var nas reisi yedirmezler!!!!! cep delik cepken delik Allahınıza gurban malatyalılar hayde halaya
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Alperen Muhasebe (1 ay önce)
    Devlete yalan söylemekle kalmamışlar birde ŞUBAT ayında olan depremi HAZİRAN ayında olmuş gibi yazmışlar. Cevap yazısında 06.02.2023 tarihinde (Şubat ayı) meydana gelen deprem tarihini 02.06.2023 tarihinden (Haziran ayı) önce tahakkuk etmiş vergi ve borç diyerek depremin tarihini bile yanlış yazmışlar. 300 bin nüfuslu Battalgazi ilçemizi bu cahiller yönetiyorsa Büyükşehir ve Yeşilyurt için bizi kimler yönetiyor düşünmek bile istemiyorum.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Taner (1 ay önce)
    Benim evim eşyasıyla beraber ikinci depremde yıkıldı. Ve yıkılan evin kredisi çok olmadı. Şimdi belediye bundan gelecek verginin peşine mi düşmüş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Sistemde gözüküyor doğru ama veznelere gittiğinizde emlak vergisi alınmıyor. Benimde başıma geldi. Yüz Binlerce konutu sistemden silmek zaman alıyormuş
    %29
    %71
    Yanıtla
  • EYÜP (1 ay önce)
    Son dönem sıkça sosyal medyada siyasilerin,birilerinin ziyaret ettiği bir dernek oldu maginder. Klasik tabela derneği olma yolunda sanki hızla ilerliyor. Amacı ne bilmiyorum bu derneğin. Malatya'yı ayağa kaldırmak için gece gündüz çalışıyorlarmış!! Mesela bunun için yaptıklarından bir kısmını açıklasalar Malatya halkı da bilse olmaz mı? Beş yıldızlı otelde iftar verme yerine ihtiyaç sahiplerine gıda verselerdi daha hayırlı olmazmı? Görünme arzusu bu şehre birşey katmaz. Böylesi derneklerden yüzlerce var. Bir tanesi de dernekler federasyonu diye Malatya'da kurdular,genel başkanı yerleri olmadığı için kendi adına bir afiş yaptırmış gittiği yerde hemen arka fon olarak açıp güya istişare ettik,faydalı oldu gibi cümlelerle açıklama yapıyor ortada hiç bir şey yok. Malatya'nın konuşana değil çalışana,icraat yapan kişi ve kurumlara ihtiyacı var.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • aşkım_44 (1 ay önce)
    sadece vergimi deprem de su faturası da silinecek dediler iki kat fatura geldi.. eletirik faturası silinecek dediler iki kat fatura geldi... doğalgaza zam yok depremden dolayı geçmişe dönük alınmıyacak dediler. geçen yıl 650 TL fatura öderken bu sene kombiyi aynı derecede yakıyorum gelen fatura 2.000. yazıklar olsun deprem dolayı bu adamların varmı yokmu iş yeri yıkılmışmı maddi durumu nasıl diye düşünmeden vur garibanın sırtına abayı ondan sonrada bende oy alacaklar hemiiii
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Oy vermeyiz zaten
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Dürüstlüğün, ahlakın, liyakatın bittiği noktadayız. Malatya'yı bu hale getirenleri hala saklıyorlar.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Emekli (1 ay önce)
    Cimer in nasıl çalıştığını da ortada. Konuyu araştırmak yerine şikayet edilen kuruma siz ne diyorsunuz diye soruyor. Aldığı cevabı da şikayetçi ye gönderiyor. Oysa Cimer belediyenin sitesine girse aynı durumu görecek. Bu da devletin en üst kurumu!
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Volkan (1 ay önce)
    Yaparlar. Bunlarda vicdan merhamet hak olmaz. Herseyleri para gösteriş makam şatafat olmuş. Osmanlı'nın yikilis zamanı gibi aynı. Malatya sahipsiz. O yüzden vallahide billahide ilk defa CHP ye oy verecem. Bu tepki oyudur ve eminim ki Ağbaba da calisacaktir
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ben de tepki oyu olarak Veli Ağbaba diyorum
    %100
    %0
    Yanıtla