- Divriği Hekimhan Madenleri (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi 2004 yılında özelleştirme kapsamında devir alan Erdemir, geçen 12 yılda yatırım yapmadığı Hekimhan’daki tüm varlıklarını satışa çıkardı.
Hasançelebi’deki Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi Projesini 8 yıldan beri hayata geçirmeyen OYAK’ın şirketlerinden Erdemir, 2004 yılında özelleştirme yoluyla devir aldığı Divriği Hekimhan Madenleri (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Hekimhan’daki tüm varlıklarını ihale yoluyla satışa çıkardı.
SATIŞ 24 EKİM’DE DİVRİĞİ’DE
Alınan bilgiye göre; Erdemir tarafından yayınlanan ilanda, 2004 yılındaki özelleştirme satışı ile devir aldığı DİVHAN’a ait Hekimhan’daki idari bina ve teknik eklentilerini, lojman, kapalı spor salonu, arsalarını satışa çıkardı.
Hekimhan’a DİVHAN’ın satışının yapıldığı 2004 yılından beri hiçbir yatırımı olmayan Erdemir’in satışa çıkardığı varlıkları için 24 Ekim Pazartesi günü teklif alacak. Erdemir, satış tekliflerini Sivas’ın Divriği ilçesindeki şirketin binasında kabul edecek.
SPOR SALONU DA VAR, MARANGOZHANE DE…
OYAK’ın şirketi Erdemir’in satışa çıkarmış olduğu Hekimhan’daki varlıkları şu şekilde:
1-Taşbaşı Mahallesi Kalebükü mevkiinde 5 bin 358 ve 22 bin 925 metrekarelik arsalar (Madenin vagonlara yüklemesi için stoklandığı alan)
2-Karşıyaka Mahallesi Sarısay mevkiinde 2 bin 250 metrekare büyüklüğünde Kapalı Spor Salonu, 3 adet dubleks bina ve bahçesi, 3 bin, 817, 55 bin, 2 bin, 645, 669 metrekare büyüklüklerinde 6 adet arsa, 26 bin 620 metrekarelik alan içerisinde yer alan idari bina, misafirhane, trafo, marangozhane, tamirhane ve ambar bahçesi.
3-Karşıyaka Mahallesi Sarısay mevkiinde zemin artı 3’er katlı 8 daireli 3 adet lojmandaki toplam 24 adet ev,
ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Divriği Hekimhan Madenleri (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş. 05.01.2001 tarihinde Özelleştirme kapsamına alınmıştı. 30.12.2004 tarihinde ilana çıkılmış ve 23.02.2004 son teklif verme tarihi itibariyle 3 adet teklif alınmıştı. Nihai pazarlık görüşmeleri 04.03.2004 tarihinde gerçekleştirilerek, 28,5 milyon ABD Doları ile en yüksek teklifi veren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye devredilmişti. İhale de 27 milyon 250 bin dolar bedelle ikinci en yüksek teklifi ise Park Enerji Yatırım Holding A.Ş. vermişti. DİVHAN’da özelleştirme ihalesi aşamasında Divriği ve Hekimhan’da toplam 885 memur, işçi ve sözleşmeli personel çalışıyordu. Özelleştirme sonrasında Hekimhan ve Divriği’deki maden sahalarının yanında bina ve lojmanlarda Erdemir’e devredilmişti. Özelleştirmede DİVHAN ile birlikte Divriği ve Hekimhan’daki 14 adet maden sahasını da devralan Erdemir, özelleştirme sonrasında Hekimhan’da yatırım yapmadı, Divriği’deki tesislerini çalıştırdı ve burada istihdam yaptı. TBMM KİT Komisyonu’nun 23 Aralık 2004 tarihli tutanağına göre; DİVHAN A.AŞ’nin 2002 yılını 33.7 trilyon lira zararla kapattığı kaydediliyor.
MİLİLOĞULLARI: ERDEMİR’İN POLİTİKASINI ANLAYAMADIM
Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Erdemir’in 2008 yılında gündeme getirdiği Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi Projesini geçen süre içerisinde gerçekleştirmediğini ve bu konunun her gündeme getirilişinde Malatya kamuoyunun istihdam ve yatırım konusunda heyecanlandığını ifade ederek, “Yayınlanan ilandan sonra Erdemir yöneticilerini arayarak konu hakkında görüştüm. Erdemir yöneticileri, ‘Yatırımdan vazgeçmiyoruz’ dediler. Ancak, Erdemir, Hekimhan ile hiçbir zaman ilgilenmek istemedi. Ben bu şirketin Hekimhan politikasını anlayamadım. Anladığım, Hekimhan’a yatırım yapmak istememeleridir. Hekimhan’ı gözden çıkarmışlar.” dedi.
“SATILACAK YERLERE TALİBİZ”
Ekonomi Bakanlığı, 2013 Yılı Mayıs ayında ERDEMİR MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Malatya da yapılacak olan yıllık 3.000.000 Ton/yıl kapasiteli Demir Cevheri Zenginleştirilmesi ve Peletlenmesi tesisleri için: 1.569.000.000 TL’lık Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmişti.
Hekimhan Belediye Başkanı Millioğulları, Erdemir’in Hekimhan’daki tesisleri satmamasından yana olduklarını, ancak satılması halinde de söz konusu alanları kamusal alan ve Hekimhan’ın modern kentleşmesi açısında kullanmak üzere Hekimhan Belediyesi olarak talip olduklarını söyledi. Millioğulları, “Satışa çıkartılan alan kamusal alan, Erdemir’in satışına Hekimhan Belediyesi olarak talip olacağız. Belki buraya Hekimhan Belediyesi’nin hizmet binasını da yapabiliriz, projemizi hazırlamıştık. Otel ve sosyal tesis olarak, park alanı olarak da kullanabiliriz. Kapalı spor salonu Meslek Yüksekokulu’na verilebilir. Konuyu yakından takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.
SİVAS LOBİSİ Mİ?
Erdemir’e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden’in Türkiye’nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin Hasançelebi’de kurulması için ilk adım 2008 yılında atılmış ve tesis için ÇED Toplantısı 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de gerçekleştirilmişti. Söz konusu tesis için Bakanlar Kurulu tarafından “Kamulaştırma kararı” çıkartılmıştı.
Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde Türkiye’nin demir sektöründe “Milli proje” olarak gösterilen Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin geciktirilmesinde Erdemir Yönetimindeki Sivaslı yöneticilerin etkili olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaya göre; Erdemir, Hasançelebi’ye yatırım yapmak yerine Divriği’deki tesislere yatırım yaparak, Hekimhan bölgesindeki demir madenini taşıma yoluyla Divriği’ye götürme niyeti olduğu ileri sürülüyor.
OYAK gibi bir kuruluşa bağlı olan Erdemir’in yatırım politikalarında “memleketçilik yerine” milli politikalar üzerinde durmasının Türkiye’nin menfaatlerine olacağı ifade ediliyor.
OYAK ve bağlı şirketi Erdemir’in, Hasançelebi’deki projeye yönelik durum hakkında kamuoyuna açıklama yapması bekleniyor.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com