SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Sofular Halkı'ndan HES Tepkisi

0
Güncellendi - 2019-02-01 02:34:40
Sofular Halkı'ndan HES Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Kuluncak ilçesine kurulmak istenen ‘Sofular Regülatörü ve HES’ projesinin yargı kararı ile iptal edildiğini belirten çevre halkı, sonradan hazırlanan ÇED raporunun ise gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek tepki gösterdi.

Sofular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Malatya’ya gelerek konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ziyaret ederek destek istedi.

Malatya’daki Gazeteciler Cemiyetlerini ziyaret eden dernek üyeleri, burada yaptıkları basın açıklaması ile projenin durumu ile ilgili bilgiler verdi.

Dernek adına konuşan Güley Körükmez, Sofular Mahallesindeki Tohma Çayı üzerine kurulması planlanan proje ile 4 bin dönümlük sulanabilen tarımsal arazinin yok edileceğini ileri sürerek, Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı doğrultusunda işletme inşaatının bir kısmının tamamladığını söyledi.

Bölge sakinleri olarak bu kararın iptali istemi ile Malatya İdare Mahkemesine dava açtıklarını kaydeden Körükmez, “Açılan dava sonucunda Malatya İdare Mahkemesi ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını Tohma Çayında bulunan su miktarının bölge halkı tarafından sulama amaçlı olarak zirai faaliyette kullanılan kısmı gözetildiğinde mevcut projenin çalışabilmesi için gerekli su miktarını karşılamadığı, regülatörün kurulması durumunda bölgedeki zirai tarımın yok olacağını, bölgedeki aynı zamanda faunanın dönüşümsüz şekilde zarar göreceğini, bölgeye ait endemik sucul canlıların yaşam ortamlarını tehdit edeceği gerekçeleri ile iptal etmiştir. Malatya İdare Mahkemesi tarafından verilen bu karar idarenin ve şirketin temiz istemi neticesinde Danıştay’a gitmiş, Danıştay da yerel mahkemece verilen kararı onamıştır” ifadelerine yer verdi.

Bağımsız yargının projenin çevreye zarar vereceği ve dönüşümsüz olarak kalıcı hasarlar bırakacağını tespit ettiğini belirten Körükmez, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED raporunda yer alan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. ÇED raporunda bulunan köye ait fotoğraflar kış mevsiminde ve alakasız yerlerde çekilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının istemiş olduğu halkın katılım toplantısında halkın haberi yoktur. Toplantıda çekilen fotoğraflarda sadece muhtar ve görevi gereği orada bulunan bir köylüden ibarettir. Fotoğrafta bulunan diğer kişilerin köy ile uzaktan yakından hiç bir bağlantısı bulunmamaktadır” dedi.

Körükmez, hazırlanan ÇED raporunda 4 bin dönümlük sulanabilen tarımsal alandan bahsedilmediğini ve dünya kuru kayısı ihracatının yüzde 85’ini karşılayan Malatya’nın yaklaşık bin 600 tonunu üreten Sofular kayısısından söz edilmediğini dile getirdi.

Raporda bölgede üretilen hiçbir tarım ürününe değinilmediğini de ileri süren Körükmez, “Biz Sofular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Sofular adına kamu vicdanını ve aynı zamanda yüksek yargının kararlarına saygı gösterilerek idare tarafından verilmiş olan ÇED raporunun iptal edilmesini, verilen idari işlemin geri alınmasını Enerji Bakanlığından talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Halil mecit (5 yıl önce)
    ALVARLI Tohma üzerinde bulunan sofu biçir. Alvar kuluncak daha bir çok köy tohmada gelen suyunun tarım sulamayla geçimini sağlıyor içinde binlerce canlı yaşıyor bizim çoçukluğumuz o güzelim tohmada geçti biz köylüler hes projsini istemiyoruz yapmak istiyorsanız tohmaya bağlanan pis atıklarda koruyun HES İSTEMİYORUZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil mecit (5 yıl önce)
    Tohma üzerinde bulunan sofu biçir. Alvar kuluncak daha bir çok köy tohmada gelen suyunun tarım sulamayla geçimini sağlıyor içinde binlerce canlı yaşıyor bizim çoçukluğumuz o güzelim tohmada geçti biz köylüler hes projsini istemiyoruz yapmak istiyorsanız tohmaya bağlanan pis atıklarda koruyun HES İSTEMİYORUZ
    0
    0
    Yanıtla
  • eskiköylü (5 yıl önce)
    Acilen hes projesi kapatılmalıdır.devleti yönetenler köy halkının isyanına kulak vermeli ve hes iptal edilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • aktaş (5 yıl önce)
    köyümüzün geçim kaynağı tarımdan sağlanmakta olup hes projesi köyümüzü yaşanmaz hale getirecektir.acilen hes projesi kapatılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Önce HES nedir ne işe yarar bir öğrenin ondan sonra yorum yapın. resimdekilerin çoğu şehirde yaşarlar, sorarım onlara evlerinde gaz lambası mı var, mum ile mi aydınlanıyorlar, çamaşırlarını yola koydukları kazanda mı odun ateşi ile kaynatıp yıkıyorlar. Neye muhalefet kardeşim. Geçiminizi tohma çayının suyu mu sağlıyor yoksa Emekli maaşınız mı...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • kızılkaya (5 yıl önce)
    çevreyi katleden hes projesini istemiyoruz. tarımı yok edecek proje köyümüzüde yok edecektir.Enerji Bakanlığı Sofular hes projesini acilen durdurmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (5 yıl önce)
    Sofular halkı olarak köyümüze & geleceğimize kastedecek HES projesini kesinlikle ama kesinlikle İSTEMİYORUZ!
    0
    0
    Yanıtla