SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Söğütlü Camiyi Kurtaramıyoruz, Yıkılacak"

A- A+ PAYLAŞ

Vali Hulusi Şahin, yıkılmaması için büyük bir mücadele verdiğini söylediği Söğütlü Cami için üniversitede oluşturulan heyetin ana taşıyıcı alanlarda burkulmalar tespit etmesi nedeniyle yıkımına karar verildiğini, yenisinin ise Yeni Cami’nin de restorasyonunu yüklenen hayırsever iş insanı Bayram Kızılaslan tarafından yaptırılacağını açıkladı. Malatya Valilik binasının inşaatına yakın zamanda başlanılacağını da açıklayan Vali Şahin, Kasap Pazarı ve Sebze Hali’nin yıkılan Adliye binasının yerine ÇevreYoluna cepheli olarak taşınmasının da kendi önerisi olduğunu söyledi.

“Söğütlü Camiyi kurtaramıyoruz, yıkılacak..”

Söğütlü Caminin mevcut olana göre daha büyük bir şekilde yapılacağını ve parasının da hazır olduğunu belirten Vali Hulusi Şahin, “S, Söğütlü Cami konusunda ben epey bir savaş verdim. Fakat üniversitede oluşan bir heyet çok detaylı bir çalışma yaptı ve ana taşıyıcı alanlarda burkulmalar tespit ettiler ve  yıkılması gerektiğini söylediler. Dolayısıyla Söğütlü Camiyi kurtaramayacağız, öyle gözüküyor. Vakıflar Genel Müdürümüz ile birkaç kere görüştük. Vakıflar Genel Müdürü dediki, ‘Nasıl bir proje isterseniz, nerede isterseniz, nasıl isterseniz, aynısını yapacağız’ dedi. Hayırsever Bayram Kızılaslan, Yeni Cami’nin yapımını zaten üstlenmişti, Söğütlü Cami’nin de tüm maliyetini üstlendi. Bana sorduklarında yeni bir proje uygulansın, ama altında pasajı istiyoruz. Biraz ‘Daha büyük cami yapabilir miyiz’ diye sordum, ‘Yapabiliriz’ dediler. Dolayısıyla daha büyük, daha güzel bir mimariyle ve altında bir çarşı oluşacak şekilde cami yapılması yönünde bir irade oluştu. Biraz zaman alacak, ama parası hazır. Yeni Cami aslına uygun olarak yapılacak. Söğütlü Caminin altındaki kiracı esnafımız ise Vakıflar Genel Müdürlüğünün kiracısı olduğu için bir sorun olmaz. Söğütlü Cami biraz daha büyüyeceği için dükkan sayısı artabilir.  Ama bu süreçler zor ve zahmetli süreçler.” İfadelerini kaydetti.

“Kasap Pazarı ve Sebze Hali Adliye Binasının Yerine Taşınsın”

Vali Şahin, “Şu anda yıkılmış olan Adliye binasının oraya bir güzel hal binası yapılması fikri benim fikrim. Bunun daha güzel olacağını düşünüyorum. Böylece Soykan Meydanı gibi bir meydanı da hemen Yeni Cami’nin alt tarafında sağlamış oluruz. Orada çok güzel ticari bir meydanı oluşturmuş oluruz, çok da güzel olur. Kasap Pazarı, Sebze Hali, Balıkçılar Pazarını çevre yoluna cephe olabilecek bir modern bir hal ile yanı başına da minibüsçüler durağını koyarsak çok daha güzel para kazanılır, çok daha güzel bir kasap pazarı çıkar, hem onlar kazanmış olur, hem de çevre yolunun üst tarafında geniş bir meydanımız daha olur.  Tepeden inme şöyle olsun demeyeceğiz. Ben Malatyalı değilim, ama tarihe not düşme adına bunun faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.

Hükümet Konağının ihalesi yapıldı

Malatya Valilik binasının yapım sürecinin de başladığını açıklayan Vali Şahin, “Bizim hükümet konağının (Malatya Valilik Binası) ihalesi yapıldı, 174 milyon TL. Yakın zamanda inşaata başlayacaklar” dedi.

malatyahaber.com

FOTO: (Üstte)Depremde hasar alan Söğütlü Cami'nin, Kuyumcular Çarşısı'nın bulunduğu alan yıkıldıktan sonra Atatürk Caddesi cephesinden görünümü. (Altta) Söğütlü Cami ve yakınındaki Yeni Cami enkazının Akpınar cephesinden görünümü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Miroyevsu (1 yıl önce)
    Kabe mi hasarliysa yikilacak.bu arada bu sehrin valisi kim yillardir hic denk gelmedik su cavusoglumahlesine bi ugrasada gorsek binalar uzerimize yikilacak 6 ayi gecti
    0
    0
    Yanıtla
  • Oğuz (1 yıl önce)
    Söğütlü Cami ve Yeni Cami yeniden yapılmasın oraların yerine oturma yerleri park ve havuzlar yapılsın bu camileri başka bir alana taşıyabilirler
    %20
    %80
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    söğütlü cami yeniden yapılmamalı.ne gereği var yeni cami yapılacak zaten.orası park alanı olarak değerlendirilmelidir.cuma namazı dışında her iki camide dolmaz.en azından her vakit yeni cami dolu olur.söğütlü cami tamamen gereksizdir.boşuna yapılacak.şunuda söylemek istiyorum bir şehir kimliğinden bahseder oldular.ya malatya nın bir kimliğimi var sanki ,asıl şimdi kimlik kazandıra biliriz.virane sokak kimliği vardı.projeye bakarsan buna devam edeceğiz.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    Bizim evler aylarca ağırdı. Bir gecede orta ve hafife döndü. Camiyi de dönderivereydiniz bir gecede hafife. Böylece kurtarılmış olurdunuz. Nasıl olsa bize bir şey olmaz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Tepeden o alana bakarsanız, dar bir alanda birbirine yakın büyükçe, Selatin tarzına özenmiş iki cami görürdünüz. Yeni Cami, cami gibi bir camiydi. Pek çok yönüyle Söğütlü ile kıyas kabul etmez. Öte yandan Söğütlü cami, yanlış anlamayın ama, gereksizdi. Cami olarak da dezavantajları vardı. Zamanında kim niye yapmış, yaptırmış, ben bilmem, bilen anlatsın. Ancak şehrin merkezi köy müdür ki karşılıklı camiler böyle hesapsızca dikilsin? İşe bir de bu yönünden bakmak lazım, yoksa o keşmekeşe bir cami ekleyip altına pasaj, dükkan doldurmanın camiyle de pek ilgisi yok. Benzer vaziyet İnönü Caddesi'deki pasajlı camiler için de geçerlidir. Zaten bu cami ve ticarethaneyi alt alta üst üste yapmak ilk kimin aklına gelmiştir merak ediyorum. Osmanlı geleneğinde böyle şeyler var mı? Bedestenlerde falan, esnaf için mescid olurmuş ama şimdilerde koca koca minareli "cami" adı altında enteresan yapılar ilginç oluyor. Söğütlü cami yerine ortasına bir söğüt dikip bir çeşme yapılan iç avlulu bir han yapılsa bile daha iyi olurmuş. Ne diyeyim, benim aklıma bunlar geldi. Malatya'da geçmişte üstüne çok düşünmeden yapılan şeylerin irdelenmesi lazım. Vakıflar sanat tarihçilerinden, din adamlarından, hukukçulardan bilirkişiler atayarak bu durumların içinden çıkabilir belki. Söz temsil, Söğütlü Cami yerine farklı bir şey yapılıp buranın yerine X yerde bir cami ve yurt vs. yapılabilir belki. Ayrıca kira gelirleriyle de başka hayırlar işlenebilir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Metin (1 yıl önce)
    Caminin altına pasaj yapmak 50 -60 yıl insanları camiden koparmak için Malatya'nın bütün camileri yıkılmış altına çarşı yapılmış yabancı biri gelse Malatya'da Yeni camiden başka camii bulamaz. Söğütlü - kigili- hamidiye- kışla caddesinin başındaki camii çarşı yapılmış on tane uyanık esnafa ucuz paraya kiraya vermek bu mu sehircilik bumu vizyoner müslüman olmak. Malatya'ya yapılacak en büyük kötülük bundan vazgeçilsin bir milyonluk şehir bir tane camii ile mi temsil edilecek . Hazır yıkılmış Ken yeni cami in altinada pasaj yapılsın
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Osmanlı camiler i düz ayak yapmış yeni tip camiler e 30 merdivenle çıkıyorsun söğütlü nün ayakkabıcılar tarafındaki merdiven 29basamaktıKuyumcular tarafı 25basamak yaşlanınca insanların gozune geliyor oraya çıkmak söğütlü camiyi mecidiye hanla yer degistirilse çok güzel olur
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Cami yoğun bakımda makinaya bağlıydı herhalde, maalesef kurtaramıyoruz ne demek ilk baştan beri şayet ağır hasarlı ise kepçeyi vuracaksın başka olmaz
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Cami altı dükkan olmaz! (1 yıl önce)
    Camilerin altına dükkan yapmak kabul edinilemez bir hata idi. Öncelikle mimari açıdan estetik değil. Tarihi açıdan(50 yıllık tarih değil 1000 yıllık tarih) uygun değil. Sonra maneviyata uygun değil. Şehircilik açısından ise hiç ama hiç mantıklı değil. Çünkü cami bir cazibe merkezi altına ticarethane yapıp ikinci cazibeyi aynı yere yapmak şehri sıkıştırır boğar. Merkezleri cazibe olan yerleri geniş alana yaymak lazım. Ulaşım, trafik, salgınlar açısından doğru değil tıkış tıkışlık doğru değil. Ayrıca cazibe alanları yayılır farklı merkezler olursa tek merkezde olan fahiş mülk fiyatları ve kiraların yükselmesi nispeten azaltılabilir. Bu maliyet, ekonomi vb bir çok şeye olumlu yansır. Altında işyeri olan camilerin çok görüldüğü ender şehirlerden biri maalesef Malatya. Cami altına ticarethane, pasaj çok büyük hata olur. Yapmayın etmeyin yazıktır ayıptır. Absürtlüktür.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Çakıl44 (1 yıl önce)
    Evet yine din istismarı başladı. Caminin parası hazırmış. Kendi bütçesinden mi karşılıyor? Hayır bizim ödediğimiz vergilerden karşılanacak. Ama hiç sordular mı herkes razı mı? Ben gitmediğim Caminin onarımını ortak vergilerle ödenmesini istemiyorum.Ben oraya gitmiyorum. Helal da etmiyorum. Yıllarca yeni Caminin onarımına da bu şekilde para harcadılar sonuç en ufak sarsıntıda ilk orası yıkılıyor. Bazi mütahitler için geçim kapısı oldu. Şimdi bazıları bu yazıyı okuyunca kızacak veya küfür edecek, sen razı olsan ne olur olmasan ne olur diyecekler. O zaman sen geri dön dinini iyi öğren kul hakkı ve rızalık ne anlam ifade ediyor.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • vergiden çok niyet önemli senin paran emin ol öyle ibadethane gibi yerlere düşmez rahat ol. Nasıl bir hırsla okuduysan iş adamı yapımını üstlenmiş atlamissin
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Battalgazi (1 yıl önce)
    Yeni planlamada söğütlü cami nin önünün açık ve meydanın geniş olması lazım. Kuyumcular çarşısı daha iyi bir yere yapılıp prestij çarşısı olarak planlanması bu süreçte herkes fedakarlık yapmak durumunda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vali (1 yıl önce)
    Neyin nereye yapılacağını, nasıl yapılacağını, şehir plancıları bilemez. Valiler, belediye başganları, bakanlar, vekiller bilir! Söğütlü camiyi de güçlendireydiniz. Güçlendirilen (sözde) binalar 6 üzeri depreme dayanacak mı? 40-50 yıllık ve eski yönetleliklere göre yapılıp defalarca ağır hasar raporu verilen binlerce bina "milli servet yazıktır" mantığı ile nasıl oldu da orta hasara döndü? CİMER'e yüklenen kolon ve kirişlerdeki hasar durumunu gösteren fotoğraflar neden silindi? Devletin imkanları yetmiyorsa allem kullem etmeyip açık açık konuşun. Vatandaşı mağdur edip beton tabutlara sokmayın. Hasarlı kiriş ve kolonlara dıştan uyduruk metal bağlantı ile binayı güvenli hale getiremezsiniz. Kim size bu aklı veriyor ve hangi bilim heyeti bu yöntemi onayladı? Bu yöntemin testleri nerede ne zaman yapıldı? Dünyada örneği var mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vahit (1 yıl önce)
    Vali beyin fikrini beğendim açıkcası yeni camii ve söğütlü caminin civarı ferahlamış olur
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Yeni camii yapılmasın , tek bir taşına dokunulmadan olduğu gibi bırakılsın , deprem anıtı olur ,o gecenin simgesi olur, şu haliyle çok etkileyici...
    %64
    %36
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    kasap pazarı, ve sebze hali niye taşınsın. insanların birinci önceliği gıda, onlar olmazsa çarşıya kim gelecek. taşınacaksa demirciler ve bakırcılar taşınsın.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • HAS MALATYALI (1 yıl önce)
    şimdiye kadar öyle lafı bile olmadı söğütlü camide rant uğruna gitmez inş
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Devlet yeri geldiğinde, özellikle vatandaşın lehine olan işlerde bir kaç kişinin keyfine bakmadan karar verecek.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bilim (1 yıl önce)
    Sayın Valimiz tüm çıkarlardan uzak çok güzel bir proje önermiş. İnşaAllah hayata geçer. Bu tür durumlarda hiç bir kişisel çıkar gözetilmeden toplum ve Devlet çıkarı gözetilerek projeler yapılmalıdır. Sayın Valimiz üniversiteyede el atsa iyi olu. 20 bina yıkılması demek üniversitenin bitmesi demektir. 5 aydır bilim yapılmıyor. Yayınların yaklaşık %50'sinin üretildiği FEF laboratuvar bloğunun ne olacağı belli değil. Sağlam binalar yıkılmamalı. İnsanlar evsiz. İnsanlar sıkıntılı. Felaketlerden ders çıkarmalı ve ders almalıyız. En başta da bilim ders almalıdır. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Hayırlı Uğurlu Olsun İnşaAllahu Teâlâ Hayırsever İş Adamımızdan Rabbimiz Cellecelaluhu Razı Olsun İnşaAllahu Teâlâ
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Naif (1 yıl önce)
    Bu iki caminin arazisi birleştirilerek, yeşil alanı büyük bir cami külliyesi yapılabilir
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Insallah bu projeler en kisa zamanda hayata geçirilir. Bir de son zamanlarda çöp konteynerlerinin yanina moloz yiğma modası başladi. Belediye molozlarinizi kaldirmak zorunda degil. Molozlar gunlerce çöp konteynerlerinin yani basinda bekliyor ve cirkin bir goruntu oluşturuyor.
    %100
    %0
    Yanıtla