SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Somuncu Baba Külliyesi'nde Mukabele Geleneği Sürüyor

Somuncu Baba Külliyesi'nde Mukabele Geleneği Sürüyor
A- A+ PAYLAŞ

Anadolu'da inanç turizmin önemli merkezlerinden Malatya'nın Darende ilçesindeki Somuncu Baba Külliyesi'nde ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele geleneği, nesilden nesile aktarılıyor.

Türkiye'de mukabele geleneğinin asırlardır sürdürüldüğü yerlerin başında gelen, Şeyh Hamid-i Veli'nin (Somuncu Baba) türbesinin de bulunduğu 14'üncü yüzyıl eseri Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliye ve Camisi'nde sabah namazı öncesi ve öğle namazı sonrası mukabele okunuyor.

Caminin ahşap yıldızlı tavan mimarisi ve Kudüs Hazreti İbrahim Cami halı deseni mukabeleye katılanlara görsel şölen sunuyor.

Cami imam hatibi Musa Tektaş, AA muhabirine, Somuncu Baba Külliyesi'nde yüz yıllardır sürdürülen sünnetin, bu ramazanda da yaşatıldığını söyledi.

Somuncu Baba Hazretleri'nin manevi şemsiyesi altında geleneğin sürdürüldüğünü anlatan Tektaş, "Kur'an-ı Kerim'in nazil olduğu mübarek ramazan-ı şerifte, Cebrail Aleyhisselam ile Peygamber Efendimizin karşılıklı Kur'an-ı Kerim'i okumasının günümüzdeki anlamı mukabeledir. Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam'ın yapmış olduğu mukabele sünnetini ihya etmek adına Müslüman Türk milleti, yüzyıllardır Kur'an-ı Kerim'i okuyup, dinleyip Kur'an-ı Kerim’in ruhuna uygun hareket etme geleneğini ramazanda daha çok geliştirmektedir." diye konuştu.

İsmail Kurt da her sabah mukabele için camiye geldiğini belirterek, ramazanı tüm Müslümanlar gibi ibadetle geçirmek istediğini ifade etti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız