Malatya'da yargılanan Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'le ilgili davada, duruşma savcısı birleşen dosyalar yönünden esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Mahkeme, Kışanak ve Tuncel’in son savunmalarını alacak.
Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in yargılandığı davada 11.duruşma görüldü. Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunan Tuncel ve Kışanak, duruşmaya katılmadı.
Mahkeme Başkanı Türker Türkoğlu, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesinin aldığı karara doğrultusunda Malatya 5.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulduğunu, mahkemeye kendisinin başkan olarak görevlendirildiğini, söz konusu dosyanın da 5.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini söyledi.
Mahkeme Başkanı Türker Türkoğlu, iddia makamının talebini sordu. Bir önceki duruşmada, Kışanak hakkında Ankara, Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan gelen 3 dosya, Tuncel için ise Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan gelen bir dosya ve konuşmayla ilgili ise benzer suçlarla ilgili dosyaları inceleyen savcı, mütalaasını mahkeme huzurunda okudu.
Duruşma savcısı, dokuzuncu duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaayı tekrarlayarak, Kışanak'ın ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan 22,5 yıla kadar, Tuncel'in ise ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 15 yıla kadar cezalandırılmasını talep etti. Savcı ayrıca, her iki sanık için 'iki defa zincirleme silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 26 yıl 8'er aya kadar hapis cezası istedi.
Mahkeme Başkanı Türker, iddia makamının taleplerinin ardından sanık avukatlarını dinledi. Kışanak ve Tuncel’in avukatları, müvekkillerinin mahkeme huzurunda hazır olmak istediklerini ve bir sonraki celse de hazır edilmelerini istediklerini söylediler.
Mahkeme heyeti, son savunmalarını yapmak üzere Kışanak ve Tuncel’in bir sonraki duruşmada mahkeme huzurunda hazır edilmelerini, bizzat katılmayı istememeleri halinde ise bulundukları cezaevinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden hazır edilmeleri kararını verdi.
Mahkeme, Tuncel ve Kışanak’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 1 Şubat’a erteledi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kışanak ve Tuncel hakkında açılan dava dosyası, güvenlik gerekçesiyle nakli konusunda Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmiş, talebi değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi, dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.
İddianamede, Kışanak hakkında "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", 41 kez "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar, Tuncel hakkında da "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve 16 kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 23 yıl 6 aydan 95 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com