Malatya Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Dr. Ünal İlhan, ”Aile Hekimleri için çalışmama veya daha az çalışma, çok para kazanma, stresten uzak bir çalışma ortamı söz konusu değildir” dedi.
Bir doktorun özellikle aile hekimlerine yönelik beyanatına tepki gösterdiklerini yaptığı basın açıklamasıyla bildiren MAHDER Başkanı Dr. Ünal İlhan, “Değerli meslektaşım sabah poliklinik yapıp, gece 4-5 kez icaba gelip veya branş nöbeti tutup, ertesi sabah yine hastalarına en üst düzeyde şefkat ve sevgiyi göstermek zorundadır ve gösterdiğinden de şüphemiz yoktur. Hekimi diğer memurlarla aynı şartlarda değerlendiren anlayışa biz de karşıyız. Ama asıl kendi sorununu ve sistemin çarpıklığı ile oluşan sorununu dile gerekirken, diğer branşlarda hizmet veren meslektaşlara yapılan bu saldırıyı da asla kabul etmiyoruz.
Öncelikle bir meslek grubunu direk hedef olarak ele aldığınız yazıdan da anlaşılacağı üzere Aile hekimliği ve Aile Hekimliği Uygulaması hakkında bilgi sahibi değilsiniz. Bilmeniz gerek ki; Ülkemizin koşulları gereği şu an için Aile Hekimlerine verilen nüfuslar ortalama olarak 3 bin 450 civarındadır. Bu nüfusları tanımak, gebe ve bebek izlemlerini yapmak, bağışıklama, gerektiğinde tedavilerini planlamak, takiplerini sürdürmek ve evde yatalak hastasını ziyaret ederek durum tespiti yapmak ve de ilgili evde bakım hizmetleri birimine bildirmek aile hekimlerin görev tanımları içinde yer almaktadır. Aile Hekimleri kayıtlı kişilerinin sosyoekonomik durumlarını bilmek değerlendirmek ve kişiye biyopsikososyal yaklaşan hekimlik sunmakla sorumlu bir hekimlik anlayışını benimsemişlerdir. Bu nedenledir ki gerektiğinde kapı kapı dolaşmak zorunda ve saha da görevimizi yapmak durumundayız. Aile hekimleri bu bağlamda bireysel, sürekli, kapsamlı ve sürekli sağlık hizmeti sunan hekimlere dönüşmüşlerdir.
Dünyadaki örnekleri incelendiğinde aile hekimlerinin kayıtlı nüfusları 2000-2200 arasındadır. Yani belirttiğinizin tam aksine aile hekimleri daha az çalışma ve stresten uzak bir ortam içinde değil tam aksine bu sorunlar yumağının içinde bir meslek grubudur” ifadelerini kullandı.
“Hakkımızı ararken, haklı olduğumuz konularda dahi söylemlerimizle haksız ve suçlu duruma düşebiliyoruz. Bizler bu bildirinin maksadı aşan, aslında söylenmesi gerekenin bu olmadığını, sorunun dile getiriliş üslubunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu görüş sayın meslektaşımızın kendi görüşü olup, Malatya Devlet hastanesinde bire bir konuştuğumuz birçok meslektaşımızın da sorunun dile getiriliş biçimine katılmadıklarını söylemişlerdir.
Bizler özür beklemiyoruz ama çok incindiğimizin bilinmesini de istiyoruz. Açıklanan manifestoda dile getirilen konularda suç unsurunun bulunup bulunmadığı hususunun incelenmesi- soruşturulması il sağlık müdürlüğünün takdirindedir” diyen İlhan, açıklamasını özetle şöyle tamamladı:
“Haber içeriğinde belirtilen şekli ile çalışmama veya daha az çalışma, çok para kazanma, stresten uzak bir çalışma ortamı söz konusu değildir. Aile hekimleri kanun ve mevzuatlarda yazan kurallar çerçevesinde çalışmaktadır. Görev tanımı içine girmeyen konularda görevlendirilemezler. İyi hekimlik uygulaması dışında yapılan her türlü eylem ise suçtur ve bu suçu işleyenler aramızda barınamayacaklardır.
Aile Hekimliği uygulaması konusunda eksiklik, yanlışlık ve aksaklıkların Malatya AHED olarak takipçisi olduğumuzu bir kez daha kamuoyuna duyururuz”.