2019'daki yerel seçimler sırasında Pütürge'nin Bölünmez Mahallesi'nde, Saadet Partili iki kardeşin, Pütürge'nin yeniden aday gösterilen AKP'li belediye başkanı Mikail Sülük'ün yakın akrabalarının saldırısı sonucu sandık başında katledilmeleri olayıyla ilgili yargılanıp mahkum edilen, ancak haklarındaki hüküm bozulduğu içinyapılan tahliyeler dolayısıyla tutuklu olan sanığın kalmaması, SP tarafında tepkiye yol açtı. SP'nin olay tarihindeki Malatya İl Başkanı Mustafa Canbay ile şimdiki il başkanı Hamza Paşahan, davada tutuksuz sanık kalmamasına tepki gösterdiler.
SANDIK BAŞINDA 2 CİNAYET..
31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimler sırasında, AKP'nin Pütürge Belediye Başkan Adayı Mikail Sülük ile Saadet Partisi'nin Başkan Adayı Kasım Tilbaç'ın yakınları arasında, yaşlı bir çiftin oy kabinine birlikte girmelerine SP'li kardeşlerin itirazıyla kavga çıkmış, AKP'li Sülük'ün yakınları SP'lilere ateş açmışlardı. Olayda, her partinin tek sandık müşahidi görevlendirme koşulu nedeniyle CHP adına sandık başında bulunan ancak SP'li olan Hasan Aktaş ile SP'nin sandık müşahidi kardesi İlyas Aktaş öldürülmüşler, bir kişi de yaralanmıştı.. Olayla ilgili olarak daha sonra yeniden AKP'den yeniden Pütürge Belediye Başkanı seçilen Mikail Sülük'ün babası Hacı Sülük, kardeşi Ö.S., yeğenleri H.Ö.S., A.S tutuklanırken, M.S. de firar etmişti.
Dava güvenlik nedeniyle Kırşehir'de görülmüş, mahkeme baba Hacı Sülük ile Ö.S., H.Ö.S. ve A.S.'yi 2'şer kez müebbet, bir kişiyi yaralamaktan da 2'şer yıl 8'er ay 15'er gün hapis cezasına çarptırmıştı.
Sanıklardan Hacı Sülük, yine tepki gören bir Cumhurbaşkanı kararıyla hastalık nedeniyle affedilerek tahliye olmuş, diğerleriyle ilgili cezalara da, tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesi gerekirken bunun yapılmadığı, dolayısıyla adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilmişti. İtirazın kabul edilmesi nedeniyle 3 sanık Kırşehir'de yeniden görülen davada Temmuz 2025'te tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişlerdi, davada tutuklu kalmamıştı.
Kırşehir'de görülen davanın son duruşmasında, öldürülen Aktaş'ların avukatları tarafından, tanıkların dinlendiği, araştırılacak bir husus kalmadığı, mevcut deliller kapsamında Temmuz'ta salıverilen sanıkların ivedilikle tutuklanması ve en üst sınırdan cezalandırılmasına yönelik talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi ve dava savcının mütalaa hazırlaması için 23 Ocak 2026 tarihine ertelendi.
Duruşma sonrası tepkisini dile getiren avukat Yazıcı, davanın 7 yıldır sonuçlandırılmamasına ve sanıkların serbest bırakılmasına yönelik isyanını, “Usulsüz oy kullanımına karşı çıktıkları için hunharca katledilen Saadet Partisi sandık müşahidi kuzenler Hasan ve İlyas Aktaş için adalet istiyoruz. Ancak hiçbir sanığın tutuklu bulunmaması, adalet duygusunu zedelemektedir. Geç gelen adalet, adalet değildir” sözleriyle dile getirdi.
SP'NİN ESKİ VE YENİ BAŞKANLARINDAN SERT TEPKİ..
SP'nin Malatya İl Başkanı Avukat Hamza Paşahan, partilerinin mensubu iki kardeşin cinayeti davasında sanıkların tümünün tahliye edilmesine tepkisini, "2 sandik görevlisinin hunharca katledilmesi olayı, sıradan bir ceza dosyası gibi değerlendirilip sanıkların tahliye edilmesi adalete olan güveni zedelemiştir. Adalet olmadan devlet de olmaz düşüncesi ile işbu ceza dosyasında verilen tahliye kararından ivedilikle sarfınazar edilip sanıkların tutuklanması kamu vicdanını rahatlatacaktir." sözleriyle dile getirdi.
Olayın meydana geldiği tarihte SP Malatya İl Başkanı olan Avukat Mustafa Canbay da şunları söyledi:
"2019 yılı belediye seçimleri sırasında Pütürge Belediye Başkan adayı olan rahmetli Kasım Tilbaç için çalışan iki tane belediye sandık görevlisi arkadaşımız. Birisi CHP'nin adına sandık görevlisi, birisi Saadet Partisi'nin sandık görevlisi olarak bulunan arkadaşlarımız Hasan ve İhsan Aktaş'ın ölümü vesilesiyle görülen dava.
Ne her ne hikmetse nasıl olduysa bozulmuş. Bu bozulmadan dolayı da, her bir rahmetlinin üzerinden belki 30-40 civarında mermi çıkmasına rağmen bu kadar muhharca öldürülen iki tane vatandaşın bu şekilde öldürülmesine rağmen onların, öldürülmesi sebebiyle, halen Pütürge Belediye Başkanlığı yapan Mikail Sülük'ün babası, kardeşi ve yeğeni Birisi firari zaten. O hiç davada görülmedi. Babası hastalığından dolayı affedildi. Diğerleri de mahkemenin bozmasından dolayı şu an serbest olarak dolaşmaktalar. Bu adalete büyük zarar vermektedir. Çünkü iki kişinin öldürülmesinden dolayı hem de hunharca öldürülmesinden dolayı verilen ceza 7 yılla sınırlanmış oldu. 7 yıl sonra bunlar elini kolunu sallaya sallaya bunlar çıkıp geziyorlar.
Buna benzer bir dava aslında 2014 belediye seçimlerinde Siirt Tillo'da yaşanmıştı. Orada da AK Parti Belediye Başkanlığını kazanmıştı. Fakat belediye seçimlerinden sonra Saadet'in adayı orada öldürülmüştü. Fakat seçim iptal edildi. Saadet'in adayının abisi AK Parti'den aday çıkarıldı ve ikinci bir aday çıkarılmayarak, o seçim o şekilde yenilenerek ve barış içinde bu şekilde bir çözüm bulunmuştu. Aynı çözüm Malatya Pütürge'de de yapılması gerekirken iki kişi ölmesine rağmen halen vatandaşın belediye başkanlığında oturması zaten Aktaş ailesini ciddi manada üzerken bu şekilde sanıkların dışarı çıkarılıp ailenin şu şekilde bir düşünce de var. Bu sanıkları yurt dışında kaçırılma durumları var. Diğer firari sanık gibi.
Ondan dolayı da bu davada bırakılmamaları gereken bu şahısların kim tarafından korunduğu belli oluyor. Aynı zamanda da adalete büyük zarar veriyor ve adaletsizlik daha kötü şeyler doğurmasına sebep olacağı kanaati uyandırıyor.
Ondan dolayı biz bu davanın en hızlı bir şekilde tekraren görülüp bu vatandaşların en üst dereceden ceza almaları, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almaları gerektiği kanaati bizde var. Bundan dolayı adalete güvenimizin yeniden tesis edilmesi için bu davanın en kısa şekilde demin de söylediğim şartlarda görülüp tekrardan karara bağlanmasını istiyoruz."
malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Oy sandıklarının bulunduğu Bölünmez İlkokulu'nda meydana gelen kanlı olaydan sonra inceleme yapan görevliler olay yerinden ayrılırken..