SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Su Sıkıntısını Köklü Bir Biçimde Önleyeceğiz"

0
Güncellendi - 2017-05-24 03:13:49
A- A+ PAYLAŞ

MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, göreve başladıklarından bu yana aradan geçen yaklaşık 3 yılda, gerek MASKİ’nin yeniden yapılandırılması ve kurumsal kimliğinin oluşturulması gerekse Malatya genelinde içme suyu ve kanalizasyon alt yapısında önemli hizmetler yaptıklarını söyleyerek “ Ölçülebilir-denetlenebilir ve yönetilebilir bir sistem oluşturmanın gayreti içeresindeyiz. 2071 hedefi ile çıktığımız yolda maliyeti 325 milyon TL olan alt yapı çalışması gerçekleştirdik. Su Master Planı doğrultusunda planladığımız çalışmalarımız da tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

Malatya’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonra idari ve mali açıdan özerk bir şirket olarak yapılanan MASKİ’nin Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir, göreve geldikten sonra bugüne kadar yaptıkları çalışmalarla ilgili basına bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

“Ölçemezsen yönetemezsin’ prensibi ile hareket ederek ölçülebilir ve denetlenebilir ve bilimsel bir su yönetim sistemi kurduklarına vurgu yapan Dr. Özdemir, “Malatya’nın su kaynaklarını ancak böyle bir yöntemle kara düzenden kurtararak çağdaş ve sürdürülebilir bir yönetime kavuşturabiliriz” diye konuştu.

MASKİ’nin yeni hizmet binasında düzenlenen ve Genel Müdür Yardımcıları ile Daire Başkanlarının da katıldığı toplantıda ayrıntılı bir sunum yapan Genel Müdür Özdemir, ilk olarak MASKİ’nin sıfırdan yeniden yapılandırılması ve kurumsallaşmasının sağlanmasına önem verdiklerini, ardından Malatya’nın ilçeleriyle birlikte alt yapısını, sıfırdan inşa edilmesine yoğunlaştıklarını söyledi.  3 yılda toplam 1.460 km alt yapı yatırımı yaptıklarını aktaran Özdemir, bunun 1.013 km’sinin içme suyu hattı, 383 km’sinin kanalizasyon ve 64 km’sinin de yağmur suyu hattı olduğunu kaydetti.

Malatya’nın su kaynaklarının büyükşehir öncesi yerel yönetim yapısı nedeniyle dağınık bir şekilde kurulduğunu ve yer altında nerede ne olduğunun bilinmediğini hatırlatan Dr. Özdemir, “Ancak daha önceki yönetimlerin bir şey yapmadığı anlamına gelmiyor.  Belde ve ilçe belediyeleri o zamanlar kendi kısıtlı bütçe imkanları ve mevcut personel ve teknik araç gereciyle ancak bu kadar yapabilmiş. Ama şimdi Malatya büyükşehir ve MASKİ’nin imkanları daha fazla. Dolayısıyla, uzun vadeli, kalıcı ve sistemli bir alt yapı kurmak zorundayız.  Malatya merkezden en ücra ilçeye kadar MASKİ hizmet binasında suyu ölçüp yönetebileceğiz”  ifadelerini kullandı.

“Kendi imkanlarımızla hizmet vereceğimiz malzemeye sahibiz”

Basın mensuplarına ilk olarak MASKİ’nin hangar binasını gezdiren Dr. Özgür Özdemir, herhangi bir ihale iptali durumunda kendi ekipleri ile hizmet verebilecek şekilde malzemeye sahip olduklarını belirtti.

Özdemir, “İhale ve doğrudan temin yoluyla alınan alt yapı malzemelerinin bağımsız laboratuvarlarda kalite testlerinden geçtikten sonra her birine farklı kodlar verilerek sistemli bir şekilde raflarda muhafaza edilmekte, 24 bin metrekarelik Hangarda modern alt yapı malzemelerimizi uzun yıllar muhafaza edebiliyoruz. Şuana kadar 1.835 adet malzemenin kaydını oluşturup takibini yapıyoruz. Sayısında azalma olan malzemeler için sistem uyarı veriyor ve hemen malzemenin teminini sağlıyoruz. Kayıt sistemimizde bulunan malzemenin neden alındığı, hangi birimin aldığı, nerede kullanıldığı bilgilerine ulaşabiliyoruz. Sistemde hangi Daire Başkanlığı ne kadar malzeme kullanmış takibini gerçekleştirebiliyoruz” şeklinde bilgiler aktardı.

“2071 hedefleri doğrultusunda çalışmalarımı sürüyor”

Su Master Planını hazırladıklarını ve çalışmalarını bu plan doğrultusunda sürdürdüklerini kaydeden Dr. Özdemir, sunumunda, Malatya merkez ve bağlı mahallelerde  devam eden Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) çalışmaları, Alt yapı ve Coğrafik Bilgi Sistemi, Master Planı, SCADA sistemi, Akredite Çevre Laboratuvarı, Malatya’nın alternatif su kaynakları konusundaki çalışalar ile devam eden yatırım ve projelerle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

MASKİ’nin tüm varlıklarını otomasyon sistemleriyle kayıt altına aldıklarını söyleyen Dr. Özdemir, şunları söyledi:

“Bimmaski” sistemiyle, firmalara ve şahıslara bağlı kalmadan sahadaki tüm yatırımlarımızı, çağrı merkezi arıza kayıtlarını, günlük okunan sayaçlara kadar online olarak takip edebiliyoruz. Bir diğer otomasyon sistemimiz olan CBS sistemiyle de hizmet binalarımızı, içmesuyu depolarımızı, su kaynaklarını, atıksu arıtma tesisimizi görebiliyoruz. “CBS” sistemi sayesinde boru çaplarına göre içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının güzergâhlarını ayrı ayrı noktasal olarak görebiliyoruz. Mahalle bazında kaç vatandaşımıza hizmet verildiğini, anlık olarak gelir-giderimizi, borç yükümüzü görebiliyoruz,  o bölgedeki tahakkuk tahsilat oranına kadar takip ediyoruz. Ayrıca yeni yapılan Ölçülebilir Alt Bölge  çalışmaları ile mahallelere anlık ne kadar su verdiğimizi takip ediyoruz. Şu an kurumumuzda 1.150 parametre düzenli olarak takip edilmektedir.”

Basın mensuplarına yaprak, toprak, içmesuyu ve atık su analizinin yapılacağı Akredite Çevre Laboratuvarı ile içme suyunun bilgisayar ortamında adım adım izlenip ölçüleceği SCADA (Supervisory Control and Data Acqusition – Merkezi Denetim ve Veri Toplama) sistemin kurulduğu merkezi de gezdiren MASKİ Genel Müdürü Özdemir, “Nihai hedefimiz Malatya’nın suyunun bir litresini bile israf edilmesini önlemektir. Bu, belki % 100 gerçekleşmez, ama hedefimiz bu olduğu müddetçe suyumuzun kayıp-kaçak oranını her geçen gün azaltarak, bir su kenti olarak Malatya halkının su sıkıntısı yaşamasını köklü biçimde önleyeceğiz. Bu sistem ile Malatya’nın içme suyunun bilgisayar ortamında adım adım izleyeceğiz. En ufak kayıp – kaçak noktalarını bile anında tespit ederek müdahale edebileceğiz. Akredite Çevre Laboratuvarı ile içme suyunun kaynağından tüketiciye ulaşmasını sağlayan süreçte su kalitesinin bozulmasına yol açabilecek fiziksel ve biyolojik kirliliğe karşı kesintisiz bir denetim sağlamış olacağız” dedi.

Dr. Özdemir, sunumunun ardından basın mensuplarına MASKİ’nin yeni hizmet binasını gezdirdi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • bekir (7 yıl önce)
    kuyu sularını içmeye devam
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim ilhan (7 yıl önce)
    sayın maski genel müdürü özgür bey yazdıklarınız kulağa hoş geliyor lütfen birde saha ya gidin çalışmaları mütahitleri denetleyin ne bu her sokak kapalı her soka da kamyon kepçe moloz kum çakıl ne ararsan var çalışmalarınıza saygılı olmak zorundayız bizim için yapılıyor bizim içinde yaşadığımız yerleri ekipler insana önem vererek yapsınlar tşk ederim çalışmalarınıza .
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Kara (7 yıl önce)
    Maski son dönemlerde müthiş işler çıkartıyor, gelecek adına çok önemli yatırımlar yapıyor. Yeraltı çalışmaları belediye başkanına kazanç değil, görülmeyen yatırım olduğu için kendi açısından önemli risktir. Bu cesaretinden dolayı şahsım adına tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (7 yıl önce)
    Normal olan eskisi gibi verinde yatırım yapmayın eski hali daha iyiydi
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (7 yıl önce)
    kestiniz suyu anormal su faturaları göndermeyin.. kullanamadığımız suyun faturası oldukça şaşırtıcı...
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (7 yıl önce)
    ancarlı sokakta olan su sıkıntısını ne zaman çözeceksiniz.... 8 gündür suları kesiyorsunuz.. ne zaman bitecek 185 numaralı telefonu arıyoruz doğru düzgün bilgi yok..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Veysel beye bende katılıyorum çünkü kışın su kesintilerinden sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Maski ve İçme suyu için 30.000.000 TL yatırım yapacağız ve Adıyaman'da bulunan Şilan çayını Malatya'ya getireceğiz ( aslında Şiro çayının kaynağını kast etti ama ismini tam telafuz edemedi) . Bu söz üzerine nedense su kesintileri çok azaldı veya durdu, sizce bu ilginç değil mi
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver (7 yıl önce)
    ELEKTRİK PARASINDAN DAHA ÇOK SU PARASI GELİYOR... MASKİ Türkiye'nin en pahalı suyunu satıyor. hiç bir masraf olmadan kaynağından gelen bir su. Malesef şişe suyuna muhtaç olduk Ahmet çakır sayesinde. Bize ne anlatıyor bunlar Allah Aşkına şimdiye kadar sularımız kesilmezdi, lezzetli sularımız vardı. şimdi o lezzet yok ve pahalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysel (7 yıl önce)
    ilk başta Malatya mızın suyunu kestiler vatandaşı bezdirdiler şimdi milyonluk yatırım yapıyorlar, düşününce yıllardır bu kadar çok sıkıntı olmayan şebekede neden bu kadar arıza kaçak çıktı, yoksa Malatya mızın kuyusunu kazıpta bu harcamalar için zeminmi hazırlandı diye kendi kendine soruyor insan.
    0
    0
    Yanıtla