SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bizim Suyumuzu Rahat Rahat İçin"

A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinin ardından şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Kaptaj Tesisi doğal su kaynağı depremin hemen sonrasında tamamen kaybolmuştu. Bir süre sonra tekrar gelen suda toprak kaynaklı bulanıklık meydana gelmişti. Farklı laboratuvarlarda yapılan analiz neticesinde suyun içerisinde herhangi bir ağır metale ve mikrobiyolojik bulguya rastlanmadı. Oluşan bulanıklığın toprak kaynaklı olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili MASKİ Genel Müdürlüğü birkaç kez basın bülteni ile suyun içilebilirliği ile ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını açıklamıştı. Akıllarda oluşan soru işaretini ortadan kaldırmak için MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya’da faaliyetini yürüten ulusal basın ve yerel basın temsilcilerini kaptaja davet etti.

Gündüzbey Kaptaj Tesisi’nde yapılan toplantıya; MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert,MASKİ Genel Müdür Yardımcıları ile daire başkanları, basın mensupları katıldı.

İLK ANDA SUYUMUZ TAMAMEN KAYBOLDU
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, suyun son durumunu görmek için Malatya basın kuruluşları ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya geldiklerini söyledi. Mert; “6 Şubat’tan beri MASKİ Genel Müdürlüğü olarak yoğun çalışma içerisindeyiz. 6 Şubat sabahı meydana gelen depremde Kaptajdaki suyumuz kayboldu. Bu gözelerden su gelmedi. Daha sonra suyumuz tekrardan geldi. Ancak çamurlu akmaya başladı. Kaynak suyu olduğu için dağlardan geçen fay hatlarından dolayı çamurlaşma oldu.  Artçı depremlerin Yeşilyurt merkezli olmasından ötürü sürekli bir sarsıntı olduğu için çamurlaşma devam etti” dedi.

ALTYAPI ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Depremde Malatya genelinde altyapının zarar gördüğünü söyleyen Mert, “Bugün sizlerle burada Kaptaj tesisimizi beraber gezdik. Suyumuzun berraklığını hep beraber gördük.  MASKİ Genel Müdürlüğü olarak suyu öncelikle sadece kullanma suyu olarak verdik.  Altyapının durumunu da görmemiz gerekiyordu. Çünkü depremden sonra sadece üst yapı zarar görmedi, maalesef ki altyapımızda zarar gördü. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu felakette Malatya’mız için en iyi şekilde hizmet vermeye çalıştık” diye konuştu.

3 AY HİÇ EVE GİTMEDİK
Yaklaşık üç ay boyunca MASKİ’de personel ile birlikte kaldıklarını aktaran Mert, “Depremin ikinci gününden itibaren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ile beraber, personellerimizle kurumumuzda kaldık. Neler yapabiliriz diye konuştuk.  Malatya da olan firmalarla aktif olarak sahada çalıştık.  Mahallelerimize büyük tankerler ile su temin ettik. Vatandaşlarımıza içme suyu ulaştırmak için elimizden gelenin fazlasını yaptık. Ama sürekli çamurun neden temizlenmediğine dair eleştiriler aldık” dedi.

YABANCI MADDE KARIŞIMI SÖZKONUSU DEĞİL
Kaptaj suyunun kapalı bir alanda olduğu için kanalizasyon karışmayacağını söyleyen MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, “Zorlu bir süreçten geçtik ve hala da geçiyoruz.  Personellerimize 6.5 aydır izin vermedik. Herkes depremzede ancak bizim kurum olarak sorumluluklarımız var.  Bunları yerine getirmek için aktif çalışmak zorundayız.  Su Kanalizasyon İdareleri tek başına önemli kurumlardır. Çadır kurmaya, yemek dağıtmaya diğer kurumlardan destek gelebilir. Ama bizim işlerimizi yine kendimiz yapıyoruz. Bu süreçte oluşan bütün arızaları biz tespit edip müdahale ettik. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak güçlü bir ekibimiz var.  O zorlu günlerde depremzede olduğumuzu unutarak sahada aktif çalıştık. Zarar gören altyapımıza müdahale ettik” diye konuştu.

“MALATYALILAR, BİZİM SUYUMUZU RAHAT RAHAT İÇİN”
Deprem sonrasında her gün tahlillerin yapıldığını belirten MASKİ Genel Müdürü Mert, “Malatya’mızın Türkiye’de tek olan kaynak suyu var. Kendi cazibesiyle şehrimize ulaşıyor.  Sağlık İl Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu oranda kloru ekleyip vatandaşlarımızın kullanımına sunuyoruz. Biz Kaptaj suyumuzun laboratuvar analizlerini yapıyoruz. Aynı zamanda Sağlık İl Müdürlüğü de analizler yapıyor. Suyun içilebilir duyurusunu bu analiz sonuçlarına göre yapıyoruz. Neden buradaki suyun arıtılmadığına dair eleştiriler alıyoruz. Bu alana arıtma tesisi yaparsak hainlik etmiş oluruz.  Kaynak suyunun arıtılması çok doğru bir işlem değildir. Kaptaj suyumuz Malatya için çok kıymetlidir. Bu kıymetli kaynak suyumuzu biz tek başımıza sahip çıkamayız.  Asrın felaketini yaşadık. Çok ciddi kayıplarımız var. Ama bizler hep beraber bu felaketi de atlatacağız. Su en önemli varlığımız. Suyumuzun hala akıyor olması biler için bir nimet. Depremden önce ÇAPO Grubu içme suyunu bulmuştuk. Depremden sonra buradaki suyu da kaybettik. Birlik olmamız gerekiyor.  Artçı depremler olduğu zamanlarda suda çamurlaşma oluyor. Bu durumlarda vatandaşımızın mağdur olmaması için MASKİ Genel Müdürlüğü olarak şehrimizde nüfusun fazla olduğu bölgelere, konteyner kentlere arıtma tesisleri yerleştirdik. Vatandaşlarımız buralardaki suları gönül rahatlığıyla içiyorlar. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak birinci önceliğimizin herkesin evinde su akmasıdır. İkinci önceliğimiz ise ağır hasarlı binalarda körleme yapmaktır. Vatandaşlarımızın korkup girmediği binalara ekiplerimiz giriyor, sular kesiyor. Şehrimizin tüm musluklarında su akıyor. Yıkım olan bölgelerde dönemsel arızalar olabiliyor. Biz anında müdahale ile sorunu çözüyoruz” şeklinde konuştu.

Malatya'nın şu an içme suyunun gönül rahatlığıyla tüketilebileceğinin altını çizen Mert, şunları kaydetti:

"Uluslararası standartlara göre suyun bulanıklık birimi 5 NTU'nun altında olması halinde içilebilir. Bizim suyumuz şu anda 1-2'lerde. Her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Çünkü yatak oturdukça, artçı depremler olsa dahi artık çok etkilemiyor. Malatyalılar, bizim suyumuzu rahat rahat için."

SUYU DİKKATLİ KULLANMALIYIZ
Su ücretleri ile ilgili bir soruya cevap veren MASKİ Genel Müdürü Mert, “Suyun ücretlendirmesi konusu da çok gündem oluyor. Bizler 5 aylık süreçte su ücreti almadık. Uluslararası standartlarda 4 kişilik bir ailenin kullanması gereken su 7-10 metreküp arasıdır. Bir aile günde yarım metreküp su kullandığında 15 metreküp aylık kullanıyor. 208 lira oluyor. 15 metreküp kullanımın üzerine kademe uyguluyoruz. Bizim en önemli görevimiz vatandaşlarımızın musluklarına su ulaştırmaktır. Su kullanımı konusunda daha dikkatli olmalıyız. Tasarruflu kullanmalıyız. Hep birlikte şehrimize suyumuza sahip çıkmalıyız” dedi. 

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Alp (8 ay önce)
    Malatya kaptaj tesisinde cıkan su temiz anladık Şehir içine dağıtım yapılan şebekelerde sorun milletin aklıyla oynamayın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa MURAT (8 ay önce)
    Aklıma kameralar önünde çayda radyasyon olmadığını kanıtlamak için çay içen bakan geldi.!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (8 ay önce)
    Altyapı zarar gördüyse o su nasıl temiz ve berrak ulaşacak evlere..tamam kaynakta temiz olabilir ama evlere gelene kadar onlarca km borularda yol katediyor. Alt yapı zarar gördü diyende sizsiniz kaynakta temiz diyende.ha bu arada depomuz falanda yok direk duyu alıyoruz ama tam şeffaf değil
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mesut (8 ay önce)
    Maski sular kesilecek önleminizi alin diye mesaj gönderiyor fakat sular kesildikten sonra gönderiyor . Komedi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • halk ki (8 ay önce)
    ne zaman bu yalan siyaseti bitecek evde 5 litrelik suyu doldurun 1 saat sonra bakın dibi toprak dolu hala kalkmış sıkılmadan millete baka baka yalan söylüyorlar bizim gücümüz yetmiyor olabilir ama Allah size ve sizin gibilere ergeç gerekeni verir merak etmeyin
    %78
    %22
    Yanıtla
  • millet neden hasta oluyor (8 ay önce)
    kardeşim millet neden hasta oluyor peki söyleyin.acıkcası benim hala midem tutmuyor suyu içmeye.hastaneye gittiğimizde doktorlar sudan kaynaklı diyorlar.kime inanalım.ancak poz verirsiniz siz.pehhhh
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hak ile Batılı Ayıran (8 ay önce)
    Onu geçtik. İçmeyi bırak, musluklardan su akmıyor. Tandoğan Mahallesinde bu ay neredeyse hergün sular kesik. Rezil halde bıraktınız Malatyayı.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bilgehan (8 ay önce)
    içmediğimiz yani içemediğimiz yani kullanmadığımız yani kullanamadığımız suya zam yapıp sonrada gönül rahatlığıyla içebilirsiniz diyen yetkililerin olduğu memlekettir benim güzellllll Malatyam ….
    %90
    %10
    Yanıtla
  • malatian (8 ay önce)
    18 yıldır arıtma kullanıyorum
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Hamza (8 ay önce)
    Münir Erkalden sonra şu şehre adam akıllı, işin hakkinı verecek bir Belediye başkanı gelmedi. Sami Er Arapkirli hemşehrimizdir. Eğer gelirse memleket kazanır. Artık aynı yüzlerden bıktık usandık. Ben AKP ye oy vermedim. Ama özellikle yerel seçimde partizanlık yapmam. Sami Er veya onun gibi düzgün ve işin ehli biri gelirse oyumu veririm. Babamızın oğlu değil. Ahlaklı, iyi niyetli ve ehil olsun kim olursa olsun.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Turgay (8 ay önce)
    Ey Maski , ey Belediye.. Allahın bize bahşettiği bu kaynak suyunu bize fahiş fiyatlarla içirmeye utanmıyormusunuz. Bu ay 22 m3 su kullanmışız evimizde, gelen fatura 380 tl.. Yazıklar olsun ya. Biz depremzedeyiz bize memleketimizde zulüm yapıyorsunuz. Resmen vatandaşı kazıklıyorsunuz.. Yuh size..Elektrik faturam 200 tl. Suya bu kadar ücret ödemek kanımıza dokunuyor..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ben 24 metreküp suya 452TL verdim. Geçen yıl bu su 80/90 lira idi. Algıya devam. Hâlâ çeşmelerimizden zaman zaman çamur akıyor. Ne yapalım bidonlarla kaptajdan su mu taşıyalım....
    %95
    %5
    Yanıtla
  • İşin özeti, kasada para olmayınca belediye bütçesini suya zam ile döndürmeye çalışıyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Şefik (8 ay önce)
    Malatyahaberin yorumlarını da genelde okuyan biri olarak ilk defa Malatya için umut taşıdım. İlk defa heyecanlandım. Evet bunlara mahkum değiliz. Gerçekten Sami Er Malatya için çok iyi bir başkan olur. Şehire hizmet güven umut gelir. Yazan hemşerilerimi kutlarım. Malatya için umut Sami Erdir.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Hakan (8 ay önce)
    Rahat rahat için değil o vicdanına azabına katlanabilecek misin bidona koyuyoruz suyu ertesi gün bakıyoruz dibinde Toprak var Sarı bu bizim işten bütün insanlara apandis ameliyatı olacak böbreklerinde taş oluşacak bir sene sonra ne olacak siz mi vereceksiniz hesabını
    %73
    %27
    Yanıtla
  • hasan (8 ay önce)
    Bundan önce suyumuz ile öğünürdük şimdi ise hazır suya mahkum olduk.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Volkan (8 ay önce)
    Hazır su iciyoruz ama çarşıdaki eve 300tl fatura geliyor. Bunlar işi bilmiyor. Bahçemize su abonesi olmak için başvurduk cevap yok. Cimere yazdım baktım ki hala Malatya Valiliğinde gözüküyor. Yani Cimere yazdiklarimiz işleme dahi alınmıyor. Şuan bahcemsw araba ile su taşıyarak banyo ve su içiyoruz. Maskiye gidin her odada 2-3 tane havalı kişiler oturuyor. İş yapan yok anca konuşuyorlar
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Tecdeli (8 ay önce)
    Metin Bey e katıliyorum. Özel Idare Genel Sekreterligimizi yaptığı dönemde hakkımda sorusturma açtı, kişisel kırgınlığım olabilir ama Sami Er in dürüstlüğüne, atom karınca giibi çalışkanlığına, inandığı doğrular için sonuna kadar mücadeleciliğine, tevazusuna şahitlik ederim. Depremden dolayı evimiz yıkıldı. Aylardır çocuklarım Konya'da. Malatya'ya dair umutlarım tükeniyor. Bunun için Metin Beye katılıyorum ve Sami Er gibi ehil insanların bu işe el.atmaları gerektiğine inanıyorum. Gürkanla, Çınarla, Güderle ancak Malatyanın cenaze namazını karız, defnini bile yapamayız.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Ağam eyleni biziminen (8 ay önce)
    Nasıl bir kafa yahu. Açık ara dünyanın en pahalı suyunu kullanıyoruz ve de bunu savunuyorlar. Depremden iki gün önce ödediğim fatura 63 tl idi. Şu anda aynı kullanımda minimum 450-500 tl geliyor. Üstelik içme suyu çay suyu olarak da kullanmıyoruz. İçme suyu olarak da aylık 400 tl ödüyoruz hazır sulara minimum.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (8 ay önce)
    icemedigimiz suya,Elektirik ve doğal gaz faturaları ile yarıştiran maski ne anlatsan hikaye
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Metin (8 ay önce)
    6 aydır bir defa dahi girmediğim evim için bana 780 TL fatura geldi. Gürkan akla ziyan açıklamalarda bulunuyor. Konteynır Kente 22 bin km alt yapı yaptıklarını söylüyor. Milletin aklıyla dalga geçiyor. Bu basiretsiz yöneticiler gitmeli. Vizyon sahibi, teknik bilgi, birikim ve tecrübesi olan, sahsi geleceğini değil Malatyanin ve Malatyalıların geleceğini düşünen insanlar gelmeli. Özel İdare Genel Sekreterliği döneminde Malatyanın en ücra mahallelerine kadar hizmet.götürmuş olan, TOKİ Başkan Yardımcilıği tecrübesi olan Sami Er'in Büyüksehir Belediye Başkanı olması gerektiğini düşünuyorum.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Remzi (8 ay önce)
    Bulanık çamurlu suyunuzu övmeyin ! Kaynağından çıkınca muhakkak temiz, fakat musluğumuza gelinceye kadar artık neler karışmıyordur ?! 4 kişilik bir ailenin kullanması gereken su 7-10 metreküpmüş ! Yok ya... Hergün toz her gün kir pas, siz neden bahsediyorsunuz.... İnsanlar yazın sıcakta günlük banyo yapmak zorunda, çağa çoluğu olan çamaşırını daha sık yıkamak durumunda. Depremden sonra Malatya nüfusunun 3 de 1 i ancak kaldı geride. Malatya her konuda malesef BİTTİ ! Sizin zulmünüz ancak mazluma, geride kalana. Allah'ın suyunu bile bize bu dönemde bu fiyatları reva görenlere diyecek bir şeyimiz yok. Değmezsiniz.
    %76
    %24
    Yanıtla