Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Kazgan, Köylüyü Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında susuz ve yolsuz köy bırakılmayacağını belirtti.
"SUSUZ VE YOLSUZ KÖY.."
İl Genel Meclisi Toplantısı, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Salonu'nda Abdurrahman Atay'ın başkanlığında toplandı. Toplantıda, Arapgir İlçesi Ormansırtı Köyü'nde yaşanan içmesuyu sıkıntısıyla ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Kazgan, Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki 4 köyle birlikte içmesuyunu kullanan Ormansırtı Köyü'nde sorunun paylaşımdan kaynaklandığını belirtti.
İçmesuyu sorununun çözülmesi için Erzincan ve Malatya tarafındaki köylere ayrı bir hattan içmesuyunun verileceğini ifade eden Kazgan, "Bu sorunu Köylere Hizmet Götürme Birliği şimdiye kadar çözmesi gerekiyordu, ancak çözülmediği görülüyor. Paylaşımından kaynaklanan bu sorunu KÖYDES kapsamında gidereceğiz" şeklinde konuştu.
KÖYDES kapsamında susuz ve yolsuz köy bırakılmayacağını kaydeden Kazgan, KÖYDES kapsamında bu yıl birçok hizmet yapıldığını önümüzdeki yıl da bu kapsamda hizmetlerin sürdürüleceğini bildirdi.
Toplantıda Arapgir İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Akşahin, ilçelerinde sadece Ormansırtı'nda değil Meşeli Köyü'nde de içmesuyu sıkıntısı olduğunu dile getirdi.
Bu arada, toplantıda, Doğanşehir İlçesi Topraktepe Köyü Kozluk mevkiinde Hikmet Yıldırım isimli şahsın arazisine konut yapması ve arazisini parselleyerek satması için arazilerinin konut alanı olarak imara açılması teklifi de kabul edildi.
SU KAYNAĞI OLAN KÖY..
Malatya İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay, ayrıca Malatya için alternatif su kaynağı olarak da gündeme gelen Aksu köyünün durumu ile ilgili de bazı açıklamalar yaptı.
Atay, Adıyaman'ın Sincik İlçesi Yarpuzlu Beldesi Aksu Köyü'nün Adıyaman'a 80 kilometre, Malatya'ya ise 45 kilometre olması nedeniyle köy halkının talebiyle
Malatya'ya bağlanma konusunun ele alındığını belirtti.
Başkan Atay. "Bu köyde içme suyu kaynağı var. Kaynağın yönü Malatya tarafınadır. Bu suyu Malatya Belediyesi içme suyu olarak getirmek istiyor. Bu suyun Adıyaman'a götürülmesi için 40-50 milyon YTL para gerekli. Suyun debisi az olduğu için bu masrafın yapılmayacağı düşüncesindeyiz. Malatya'ya daha az masrafla bu su götürülecek.
Bu köyün alış verişi Malatya iledir. Köy'de referandum yapıldı ve 250 seçmenden 249'u Malatya'ya bağlanma kararı verdi. Bu karar üzerine İl İdare Kurulu da rapor hazırlayıp, Aksu Köyü'nün ticari ve sosyal hayatı, coğrafik yapısı ve ulaşımı nedeniyle Malatya'ya bağlanması konusunda rapor hazırladı. Biz de referandum ve İl İdare Kurulu raporu gereği konuyu meclisimizde görüşüp, Malatya'ya bağlanması konusunda aldığımız kararı, İçişleri Bakanlığı İl İdaresi Genel Müdürlüğü'ne gönderdik. İl İdaresi Genel Müdürlüğü Adıyaman'dan da görüş istemiş. Adıyaman hala göndermemiş. Bu nedenle, İl İdaresi Genel Müdürlüğü kararını henüz bildirmedi. Malatya'ya bağlanması yönünden kararı bekliyoruz."
MALATYA KAYNAĞINA TEHDİT..
Öte yandan Yeşilyurt İl Genel Meclisi üyesi Mevlüt Vanlı, yeni yasa çıkıncaya kadar bu konuda taş, mermer ve kum ocağı ruhsat müracaatı olanların askıya alınmasını isteyerek, "Örneğin, Yeşilyurt İlçesinde içme suyumuzun çıktığı Kaptaj Mevkiinde taş ocağına ruhsat verilmedi. Ancak, Adıyaman sınırına yakın olduğu için başka bir firma adı altında Adıyaman'dan buraya ruhsat alınmış. İçme suyunda bozulmaya neden olan buranın çalıştırılmaması gerekiyor. Zaten çalışma Malatya'dan çalışma durdurulmuş ama, Adıyaman'dan ruhsat alınmış"dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay ise, konuyu Adıyaman İl Genel Meclisi ile görüşüp, sorunu çözmeye çalışacaklarını dile getirdi.