SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çarşıdaki Suyu Tahliye Etmek Yerine Kazık Çaktılar; İşte Durum Bu!.

Çarşıdaki Suyu Tahliye Etmek Yerine Kazık Çaktılar; İşte Durum Bu!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kent merkezi (çarşı merkezi) inşaat alanında, temel kazısında 3,5- 4 metrede yeraltı suyu çıkmasına ve bunun ilk temel kazısının yapıldığı 'Bakırcılar Çarşısı' bölümünde yoğun bir şekilde görülmesine karşın, bu yeraltı sularının yapılacak özel bir projeyle toplanıp, şehrin kuzeyindeki bahçe ve tarlalara sulama suyu olarak akıtılması, Malatya'nın su zenginliğinin de değerlendirilmesini, vakitlice yapılan tüm uyarılara rağmen bu çağrılar gözardı edildi. Geniş inşaat alanında sulu zemininin fore kazıklarla güçlendirilmesi yoluna gidilmesi, böylece maliyetin aşırı derecede yükselmesi tercihinin ardından ortaya çıkan 'suyla dolu, kazıklı temel çukuru' manzaraları, Malatya çarşısının 'rezalet' imar projesi gibi, çarşıda inşa edilen binaların zemininde bir süre sonra sıvılaşmanın kaçınılmaz olacağının göstergesi oldu.

ZEMİN ETÜDÜ YAPMADAN İNŞAATA GİRİŞMİŞLERDİ..
Malatya'nın, deprem sonrası 'rezerv alan' kapsamında inşaatlara başlanan ve çarşı merkezinde, tüm yerli halkın yeraltı sularının yoğunluğunu bilmesine rağmen herhangi bir zemin etüdü yapılmadan, Malatya'yı bilmeyen yerel yöneticilerin seyirciliğinde ve merkezden gönderilen Çevre Bakanlığı, Emlak Konut, TOKİ yetkililerinin karar vericiliğinde, beton yoğun bir yapılaşma projesi, binaların yükselmesiyle birlikte iç karartan 'son derece kötü' bir uygulamanın örneği olarak mimari tarihine geçmişti.

Çarşı inşaatıyla ilgili ilk olarak Bakırcılar Çarşısı denilen bölüm için temel hafriyatında 3,5- 4 metrelik derinlikte yoğun yeraltı suyu çıkınca, tüm proje bölgesinin de durumu aynı olmasına rağmen, yeraltı suyunun toplanıp, kuzeye doğru sulama için akıtılıp değerlendirilmesi, böylece zeminin sıvılaşmasının önüne geçilmesi için çalışma yapılması yerine, malatyahaber.com'un uzman isimlerin kaynaklık ettiği tüm uyarılara rağmen zemin sağlamlaştırılması için fore kazık yöntemine başvurulmuştu.

İnşaat çalışmalarının yoğunlaştığı geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Malatya'ya atanan Vali Yavuz, Valilik binasının yanı sıra çarşı denilen bölgenin zemininin sağlamlaştırılmasıyla ilgili 'kazık' çalışmaları hakkında bilgi verirken, "Yeni Valilik Binasının zeminine sırf 15.3 Km. fore kazık çakıldı. Bakırcılar Çarşısı olarak bilinen alanın altında şu anda tam 300 Km’lik fore kazık var. Yani Kayseri’ye kadar uzanan bir mesafe." demiş, Saray Mahallesi bölgesinde de yine toplam 90 kilometre uzunluğunda fore kazık uygulaması yapılmakta olduğunu duyurmuştu.

"300 KİLOMETRE ÇOK KORKUNÇ BİR RAKAM, AYRICA.."
Yoğun inşaat yapılan alanın zemininin fore kazıklarla donatılmasının, yeraltı sularının daha geniş bir alana yayılmasına sebep olacağı yolundaki endişeler de başta olmak üzere eleştirilerini dile getiren İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, bu kazıkları plastik kazık olarak değerlendirerek, "“300 kilometre çok korkunç bir rakam. Burada başka sorunlara sebep olacak durumlar söz konusu özellikle drene edilmeyen o zemine bu kadar kazığın çakılması Yeraltı suyunun akışının yönünü değiştireceği için başka yerlerdeki binaların altından çıkacak olan sularla ilgili problemler yaşayacağız” demişti.

Aluçlu geçtiğimiz Eylül ayındaki açıklamasını şöyle sürdürmüştü:

“Sayın valimizin açıklamasında çarşı ve Valilik alanlarına toplamda 315.3 kilometre fore kazık çakıldığından bahsediyor. Bu çakılan kazıkların fore kazık olmadığını daha önceki yaptığım açıklamalarda kamuoyuna ilk ben duyurmuştum. Bunlar fore kazık değil. İçerisine donatı konulmadan fore kazık yapılamaz. Bunların içerisinde donatı yoktur bildiğimiz, gördüğümüz kadarıyla. Ülanda izleme şansımız olmadı ama ben bir gün kendim bizzat gidip açık olan araç çıkışlarının olduğu yerden baktım izledim donatı konulmadan beton döküldüğünü gördüm. Çukurun derinliği ile ilgili bir bilgiye sahip değiliz.

Bu  konularda sanırım Sayın Valimize eksik bilgi verilmiş. 300 kilometrelik Bakırcılar Çarşısının oradaki fore kazık uygulamasının kaç metre derinliğinde kaç tane çukur açıldı  bilmiyoruz bizler.  O yüzden, 300 kilometre çok korkunç bir rakam. Burada başka sorunlara sebep olacak durumlar söz konusu. Özellikle drene edilmeyen o zemine bu kadar kazığın çakılması, yeraltı suyunun akışının yönünü değiştireceği için başka yerlerdeki binaların altından çıkacak olan sularla ilgili problemler yaşayacağız. Zaten  buna örnek olarak LC Waikiki binası, Maliye binası gösterilebilir. Buralarda büyük sorunlar yaşıyoruz ve temiz suyumuzu kanalizasyona bağlayarak kirletiyoruz. Daha sonra arıtma tesisinin olduğu yerde de bunu tekrar arıtarak enerji kaybına ve ekstra bir maliyete uğruyoruz. Bu çok yanlış, drene edilmeyen suyun olduğu yere bu kadar kazık çakıldığını çok da düşünmüyorum Şöyle ki 300 kilometre Bakırcılar Çarşısının olduğu alanda yapıldığına ben şahsen inanmıyorum ve fore kazık olmadığını da söylemek istiyorum. Bunun adına teknik anlamda plastik kazık deniliyor.”

BAKAN YARDIMCISI DA UYARMIŞTI..
Çarşı inşaat alanındaki bölgede şu ana kadar herhangi bir yeraltı suyu drenaj projesi yapılmazken, yine geçtiğimiz Ağustos ayında inşaat alanında inceleme yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu da, yeraltı suyunun çarşı için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunmuştu.

Vali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile birlikte  bölgede inceleme yapan bakan yardımcısı Karaoğlu'nun uyarılarına ilişkin olarak, malatyaliderhaber.com'da Mehmet Turan Çiğdem imzasıyla yer alan haber şöyleydi:

"..Karaoğlu, zemindeki su seviyesinin normalin çok üzerinde olduğunu belirterek, Başkan Er’i uyardı. Karaoğlu,  “Membran ve borulamada yapsanız keşke. Burada su çok yüksek! Normal değer değil yani” diyerek çarşı temeline drenaj sistemi kurulmasını istedi.

Çarşı zemini hakkında düşüncelerini paylaşan Karaoğlu, su izolasyonuna ve membran sistemleri yapılması gerektiğini vurguladı. Karaoğlu, “Burada su çok yüksek! Normal değer değil yani” dedi. Başkan Er’e, bölgedeki zemin suyunun yüksek olması nedeniyle izolasyon çalışmaları yapılması gerektiğini hatırlatan Karaoğlu, “Gidecek burayı millete vereceksiniz, yarın gelip senin kapını çalacaklar; ‘Başkanım, bizim binanın bodrumunda su var’ diye” ifadelerini kullandı. Karaoğlu’nun bu uyarıları, bölgedeki inşaat çalışmalarında daha fazla önlem alınması gerektiğini ortaya koyarken, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda nasıl adımlar atacağı ise merak konusu..

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu’nun çarşı proje alanı hakkındaki sözleri; “Gidecek burayı millete vereceksiniz, yarın gelip senin kapını çalacak; “Başkanım, bizim binanın bodrumunda su var. Bu tarafta suyun kesildiğini hiç görmedim. Burası suyu bol olan bir yer burada çok şeye dikkat etmemiz lazım. İzolasyona, su izolasyonuna çok dikkat etmek lazım. Dediğimiz şeyle birlikte membran ve borulamada yapsanız keşke. Burada su çok yüksek! Normal değer değil yani. “ ifadelerini kullandı.."

'KAZIKLI HAVUZLAR' OLUŞTU..
Çarşı inşaat alanının Turgut Temelli Caddesi'ne yakın olan bölümünde, fore kazık çakılmış olan temel çukurlarını yeraltı suyunun doldurmuş olduğu, geçtiğimiz hafta çekilen fotoğraflara yansıdı.

O bölgedeki inşaatı tamamlanmak üzere olan binaların zemininin de benzer durumda olduğu, binaların temelini etkileyecek suların buralar için ciddi tehdit oluşturacağı değerlendirilirken, inşaatların başlamasından bu yana geçen sürede, bir su tahliye projesinin yapılmamış olması Malatya'nın deprem tehlikesi ve zemininin, ili yönetenler ve imar projelerini hazırlayıp uygulayanlarca dikkate alınmamaya devam edildiğini gösteriyor.

"50 YIL ÖNCE YAPILANI BUNLAR YAPAMADILAR.."
1970'li yılların ilk yarısında İnönü Kapalı Çarşısı'nın inşa edildiği Hükümet Meydanı'nda, temel kazısı sırasında, 6-7 ayrı yeraltı suyu kaynağının ortaya çıktığını belirten bazı vatandaşlar, o dönemde suların bir yere toplanıp drene edildiğini hatırladıklarını, aradan yarım asırdan fazla süre geçmesine rağmen, yeni çarşı merkezi inşaatında böyle bir uygulama yapılamamasını anlayamadıklarını söylediler.

60 ve daha üstünde yaşlı kentli Malatyalıların, İnönü Kapalı Çarşısı inşaatını hatırladığını ve çalışmaları yakından izlediğini belirten vatandaşlar, "O dönemde temel kazısı sırasında, biri de hemen İsmet İnönü heykelinin önünde olmak üzere 6-7 yerde su kaynağı çıktı. Bu sular, gözelerinden künklerle, çarşının Yeni Cami'ye taraf köşesine taşındı, burada birleştirilerek drene edildi, suyun çarşıyı etkilemesi böylece önlendi. Aradan 50 yıldan fazla zaman geçti. O bölgenin zemini hemen hemen aynı. Depremden sonra çarşı merkezi için rezerv alan yapılan bölgenin tamamının zemini İnönü Çarşısı gibi yeraltı suyu yüksek olmasına rağmen, kazık çakarak suyu bastırmaya çalışmayı tercih ettiler. Ancak, suyu gömemesiniz, su kendine çıkacak, akacak yol bulur. Şimdi ortaya çıkan manzaralar, iş bilmez, sorumsuzların eseridir. Bakalım, binaların bodrumuna su dolmasını nasıl engelleyecekler?" diye konuştular.

Levent BARIŞ, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

40 yorum yapılmış

  • DOKTOR (1 ay önce)
    Sıkıntı yok. Yeni sezonda da illa reis illa reis. Herkes hak ettiğini yaşar.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Proceci (1 ay önce)
    Güzel olmuş. Ellerine sağlık yapanların. Aslında fore kazıklara ve suyu tahliye edebilecek bir sisteme ne gerek vardı. İyi ki tahliye yapmamışlar. Zaten su toplanmaya, yayılmaya veya kapasitesi arttığında basınçla yüzeye çıkacak. Fore kazıklar da pahalı bir işlem. Bir işe yaramaz. Onun yerine binaların altına melekler (şişme kamyon tekeri. Eski usül sandal) koysalardı hem depremde binalar etkilenmez hem de o kadar masraf olmazdı. Akıllarına gelmemiş. Adam bir bilene sorar yahu. En iyi çözüm bu bence. Yüzer binalar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Huzur (1 ay önce)
    Olmazsa olmaz olmaz ,olmaz deme olmazsa olmaz.Hiç keşkem yok.Miller iyininde iyisini istiyor
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Sami Er ne yapsın, Selahattin Gürkan döneminde alınan hatalı kararlardan biri, șoför okulunun olduğu bölgeye șehri kuracaklardı bu kadar net. Bölge müsait, havayolu, demiryolu, karayolu ağı herșey müsait, bir taraftan dilek yaka öteki tarafta hava alanı alabildiğine gelișmeye müsait araziler, ama bunu değerlendirebilecek akıl nerede....
    %73
    %27
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (1 ay önce)
    Doğayla bu kadar inatlaşmak, geçmişin hatalarını rant uğruna tekrarda bu kadar ısrar etmek akıl alır gibi değil.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Yorumlara baktım.. haklısınız.. cimere toplu herkes yazsin arkadaşlar.. bildirsin bu kadar basit.. en azından hemşehrilerilik gorevinizi yapmış olursunuz.. yazın yollar dar diyin, plansız yapıldı diyin, menfaatçi kuyumcularin, esnafın vs siyasilerin rantına kurban edildi şehir diyin.. bir kayseri gibi şehrimiz güzel olmadı diyin.. yapılan masraflar boşa gitti diyin.. otoparklari olmayan tramvay olmayan, yolları düz simetrik olmayan bir köy carsisi yaptılar diyin..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • CİMER de hemen şak diye halleder. Unutmayın CİMER de şikayetler en son olarak çözmesi için, şikayet edilen kişiye düşüyor.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Erhan guzelyurtlu (1 ay önce)
    Malatya bitmiştir her yönüyle geçmiş olsun Şehirde vizyon proje sahibi ne yönetici var ne de kamuoyu şehir üç beş rantcinin ya da iki dükkan sahibi hayatında şehir görmemis kültür seviyesi yerlerde olan kişilerin oyuncağı olmuş geçmiş olsun yüzyılı değil Bin yılını heba ederler
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Murat samil (1 ay önce)
    Malatyada son yillarda ufu genis vizyonlu adam cikmiyor onca kaynak ancak bu kadar israf edilir ozellikle eski belediye baskanlari ayni parki her yil yenile adi hizmet
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet Önal (1 ay önce)
    6 Şubat 2024 sunumumda bu konuyu detaylı olarak anlattım. Bilim adamlarını dinleyen ya da anlayan var mı? Bunlar her şeyi biliyor. Malatya'yı bu hale kim getirdi? Hesap veren var mı?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hesap soran yokki hocam veren olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kazıkcıyan (1 ay önce)
    Oy veren kitlenin daha da beter olması dileğiyle…!!!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Öyle olsa etme bulma dünyası deriz ancak kurunun yanında yaş da yanıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 ay önce)
    Taa öteden beri söyledik, yazık günahtır, buradar devlet kaynağını zemini su mevcut şehir merkezini yeşil alan yapıp, sağlam bir yerde kurmalı diye, bu dediğimizi yapsalar dibe kazık çakacaklarına mevcut yapılan binaların en az iki katınını çağımıza göre planlanmış zemini düzgün yeni şehir merkezimizde gerçekleştirmişlerdi, ama olurmu olmaz paran kadar varsın o kadar öncelikliklisin bu dünyada.kim toplumu devleti düşünür ki bunlardan.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hekimhanli kenan (1 ay önce)
    Şehrin hafızası saçmalığı ile şehri bataklığa kurdunuz tekrardan dünyada böyle saçma sapan bir belediye ve şehir planlaması varmıdır çok merak ediyorum çöl olan Konya Kayseri Antep Eskişehir Konya su ve yeşil ağırlıklı parklar ile milyonca turist çekerken bu şehir ise o su kaynaklarıni betona gömüyor
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Böyle entellektüel hemşehrilerimin varlığını gördükçe geleceğe dair umutlarım filizleniyor, aklına yüreğine sağlık, 1 sayın 100bin olsun böylece belki sesimiz duyulur, onlar duymazlarsa sesi duyan olursunuz inşallah.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Yavuz44 (1 ay önce)
    Resmen Malatya'ya kazık attılar
    %87
    %13
    Yanıtla
  • RAMAZAN (1 ay önce)
    Çarşı için uygun yer bulsalar. Eski yerde bahçeli ev yapsalardı, Suyu da ihtiyaç olan yere götürselerdi daha yerinde olurdu. Sorumlu kisiler vebal altındalar.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Turgay (1 ay önce)
    Niye bu kadar ısrar edildi çarşının oraya yapılmasına? Yazık değilmi milletin parasını çar çur ettiniz. O kadar kazığa verilen para ile 3 tane yeni çarşı yapılırdı be.. Yazıklar olsun ..Bu işte kimin nasıl emeği ve etkisi varsa hakkımı helal etmiyorum bir vatandaş olarak..
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Kuyumcular var,.(İşin garibi Malatyamız bir kuyum şehri değildir.Bir K.Maraş olsa, mantıken kabul edilebilir!)..Yetkililer Kuyumcuların yeri değisirse ,Malatya çöker,biter dediklerini unutmuşsunuz..Bu vebali nesiller boyu taşıyacaklar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akpden önce (1 ay önce)
    Akp den önce doğunun parisiydik, akp den sonra doğunun pakistanı olduk ..... hayaldi gerçek oldu
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Halay Başı (1 ay önce)
    Çok memleketler gördüm ama Malatya gibi çağ dışı, bilimden uzak, anlayışsız, cahil. haset, çıkarcı bir toplum görmedim. Böyle topluma layık olan böyle yöneticilerdir zaten. Yaşım 36 bunca yıl memleket milliyetçisi olarak yaşadım ama şu saatten sonra oturur izlerim. Herkes hak ettiğini yaşar, bu memleket kul hakkı yiyeni, çalıp çırpanı sever, kimse kusura bakmasın ama bu memleket bir daha gün yüzü göremez. Birde sevdiğim bir söz vardır; "Gamı reva görenin canı deva görmesin, yıkılsın gönül sarayı, kimse tuğla örmesin."
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Kazık (1 ay önce)
    Kazık :)
    %95
    %5
    Yanıtla
  • malatyalı (1 ay önce)
    malatya nın deprem sonrası yaşadıkları ,tam manasıyla iş bilmezlik, kaosu kontrol edememe, panikleme,yerel yönetimlerin vasıfsızlığı ,ileriye dönük planların olmaması ne sayarsan say artık.2023 yılı malatya sında ,elazığ ,erzincan ,kocaeli depremlerini yaşamış deprem beklenen bir malatya da ,yöneticilerimiz,bürokratlarımız hiç bir şey yapmadan beklemişler.kaç tane eski vekil ya da belediye başkanı malatyada hayatına devam ediyor.yol gösterecek insan yok malatya da ,malatya sevgisi malatya aşığı bu yakıştırmaları yaptılar kendilerine neredeler bunlar.malatya kendi haline terk edilmiş ,kadim malatyalıların olmadığı bir şehir haline geldi.vasıfsız idarecilerin egemenliğinde bir şehiriz.bir şehir düşünün ki,2025 yılında çarşı merkezini valilik alın 3-4 km yarıçapında tarım arazileri,imarsız yapılaşmalar,ne olacağı belli olmayan arazi parçaları var.imarsız ruhsatsız yapılar.şehirleşmeyi yapamamışız.belediyeler kendi konuları dışında her şeyle uğraşmışlar konferanslar,futbol,seminer ,siyaset ,ticaret ,marketcilik vs.buna bir dur denmemiş ,belediye senin işin imar,alt yapı,üst yapı ,ulaşım ,ileriye dönük projeler ,yeni imar alanları .yan gelip yatmışlar .depremde olunca ne yapacaklarını şaşırdılar emin olun bildiklerini unuttular.ankaradan projeleri takip ettiler ve panikle her şeye tamam dediler çünkü ellerinde hiç bir şey yok bunu yapacak ekipleri hiç yoktu.durum net olarak bu şimdide aynı seneryo devam edecek bön bön bakıp ne olacağını göreceğiz.şunu ifade edeyim hiç bir şey beklendiği gibi olmayacak.bir kaç yıl sonra keşkeler başlayacak.na yazık ki ,dönüşü olmayan bir yola girildi .buradan çıkış yok...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • zeki (1 ay önce)
    Asrın kazığı.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Gölet yapın millet bahçesi olsun dedik, yorumu beğenmediniz kazıklar ilk çakılmaya başlandığında.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bülent (1 ay önce)
    Daha çok para nasıl kazanılır derdinden çikilmadikca bu sorunun çözümü olmaz kurumlarda para yok ekonomi bitik
    %85
    %15
    Yanıtla
  • kemal (1 ay önce)
    ne güzel işte Malatyanın da artık bir yere batan sarnıcı var bardağa bir de dolu tarafından bakın ya arkadaşş
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Fatih (1 ay önce)
    ZENGİNLERE RANT UĞRUNA MALATYA İHANETİ. Kuyumcular para kazansın diye bir an önce başlatılan açık hava hapishanesi ve sonuçları. Allah bu ihanetinizi affetmeyecek. Milyonlarca Malatyalının vebali hepinizin boğazında düğümlensin ey sözde siyasetçiler.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Rıdvan (1 ay önce)
    Maasallah siyasilerin anlamadığı konu da yok
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kaan44 (1 ay önce)
    Yerinde dönüşüm şehrin hafızası diyerek şehri betona gömdunuz vizyon proje yoksunlari valilik binasında tonla su çıktı yine Akpınar dan ve çarşıdan orayı tekrar betona gömmek yerine o suları kullanabilirdinz şehir parkı yapabilirdinz o sular da boşa gitmezdi sizde vizyon proje mı var ama bunu düşünmek için
    %94
    %6
    Yanıtla
  • bek (1 ay önce)
    İşin ehli olmayınca yukarıdan ne gelirse baş üstüne alt takilerede ben yaptım oldu.mantik bu.en şanssız ilde malatya.cunku sivil toplum yok çıkar birliği var.kendi işleri olunca gerisi boş.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Vehbi hocam bunları yanlış anlamış. Siz hiç bu iktidarın bilim yolundan gittiğini gördünüz mü? Bu iktidarda önemli olan yandaşların ceplerini doldurmasıdır. Sonrası mı "kervan yolda düzülür." Olmadı bir ihale daha, olmadı bir ihale daha. Vergiler yüklü, para çok. Önemli olan bu parayı yandaşlarla hortumlamak. Bilimin yolundan gidilse halay çeken viyadüğümüz olurmuy du? Bilimin yolundan gidilse çarşı böyle mi yapılırdı? O kadar çok örnek var ki yazsam bu sayfaya sığmaz. Ancak hocam bu siyasal islamcılar Malatya da su içine fore kazık ektiler. Bakalım bu kazıklar yeşerecek mi? Hocam iktidar Malatya nın kalbine tüy dikti. Bunun acısını Malatya 100 yıl çeker.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Fortçu (1 ay önce)
    Kazık çok önlemli
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Beton (1 ay önce)
    Bu hükumet beton sever arkadaşlar anlattık anlattık anlamadınız
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Emekli olan Malatyalı Prof.Dr.Mehmet önal hocamız aylar önce defalarca söyledi.Malatyanın tabanı su ve suyun akış yönü değiştirilmediği sürece bu kaygan zemin sorunu devam edecektir demedimi?.Çakılan fore kazıkların çare olmuyacağını ömrününde 15-20 yıl olduğunu bunun bir çözümden ziyade ,sorunu ötelemekden başka bir işe yaramıyacağını defalarca haykırmadımı ?Malatyada her konuda her şeyi bilenler! hayatını bu işlere harcıyanlarıda dinlemediler.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Yeni caminin yerinin bataklık olduğu ardıç ağaçları ile bataklığın kurutulup caminin inşa edildiğini büyüklerimizden duyduk,şehrimiz tabanı su kazıklar ile güvenli bina inşa ettiğimizi sanmayalım bu suyu görmezden gelirsek şehrimize yazık ederiz teknik bir ekip ile suyu toplayıp temeli sağlam bir şehir haline getirelim.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Kemal (1 ay önce)
    Bu konuda herkes hemfikirdi.Zemin durumunu bilmeyen yoktu.Ancak her nedense alelacele temeller atıldı.Hem maddi olarak büyük kayıplar verildi,hem de altın değerinde su kaynakları heder edildi. Bu ,Malatya halkına ve şehrine haketmediği bir cezadır.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • vedat kadem (1 ay önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    haketmediği konusu tartışılır sevgili hemşehrim.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Haluk Selcuk (1 ay önce)Kemal isimli kullanıcı yorumuna
    Çarşıda her köşeye sebil ceşme yapsınlar
    %100
    %0
    Yanıtla