SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zamansız 'Patlama' İle Şaşırtan İnek Pınarı'nda Son Durum!

Zamansız 'Patlama' İle Şaşırtan İnek Pınarı'nda Son Durum!
A- A+ PAYLAŞ

Çırmıhtı Atmalı Vadisini besleyen, genellikle mart ayı başı veya şubat sonu, yöre halkının deyimiyle “patlayarak”, yeryüzüne çıkan İnek Pınarının bol ve çamurlu suyu 2023 yıl sonu itibarıyla berraklaşıp az akmaya başladı, ancak kaynağın normal şartlarda bu aylarda akmaması nedeniyle, bahçelerin suya ihtiyaç duyduğu dönemde kuruyabileceği endişesi devam ediyor. 

Aralık yağışlarının ardından görülmedik şekilde bol ve çamurlu olarak akmaya başlayan İnek Pınarının bu “davranışını” çocukluğundan beri yörede yaşayan çiftçi-üretici Ömer Korkmaz “her şey  şaşırdı o da şaşırdı” diye yorumlarken; İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği bölümü emekli öğretim üyesi Jeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, Çırmıhtı İnek Pınarında suyun erken çıkmasının kaynağın yanından geçen İnek Pınarı fayının yakın geçmişte çok sayıda deprem üretmesi olduğunu söylemişti. 

Önal “İnekpınarı suyunu şimdiden boşaltırsa yazın erken kuruyabilir. Kaynağın yanından geçen İnekpınarı Fayı yakın geçmişte çok sayıda deprem üretti. Bu depremlerle fay zonu gözenek ve geçirimliliğini artırabilir. Nedeni bu olabilir. İyi haber değil. Bu aylarda debinin artması yaz ayları için debi azalmasını oluşturabilir. Tedbir almak gerekir. Yeni su sondajları açıp yedek su olanakları bulmak gerekir” demişti. 

İnek Pınarı bir aylık süre içerisinde çamurdan arınıp berrak suyuna kavuşurken, akış miktarında gözle görülür bir azalma kaydedildi. Ancak bu miktar halen yüksek zira geçmiş yıllarda su bu mevsimde hiç akmıyor, nadiren erken çıksa tek gözden akıyor, o göz de bir süre sonra kuruyordu. 2023 sonu itibarıyla çekilen fotoğraflarda İnek Pınarının devasa bir kayanın eteğindeki ana gözü ile hemen birkaç metre ileride, havuz dibindeki, “yavru gözünün” su vermeye devam ettiği görülüyor. 

Bu arada Malatyahaber okuyucu mesajlarında başka su kaynaklarının da bilinen tarihten önce akmaya başladığı bildirildi. Banazı’daki Çobandede Pınarı bu su kaynakları arasında gösterildi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Fuat Kutsal (11 ay önce)
    İnek Pınarının bir ismi de Davullu Pınar mıydı?
    Editörün Notu: İnek Pınarı Atmalı Vadisi'nde, Davullu Pınar ise Çırmıhtı ile Kilayik arasında, Beylerderesi güzergah kenarında Taftacık denilen mevkidedir. Farklı yerler.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Sayın editör teşekkür ederim.Uzun yıllar olunca aynı yer mi diye tereddüt etmiştim.Selamlar
    %67
    %33
    Yanıtla