Malatya'da küresel ısınmanın zararları anlatılarak, tarıma etkileri ele alındı.
Malatya Tarım İl Müdürlüğü'nün organize ettiği Küresel ısınma ve kuraklık konulu konferans, Ticaret ve Sanayi Odası salonunda gerçekleştirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ziraat yüksek mühendisleri Ceyhun Aloğlu ve Ayfer Bilginer'in konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, tarımla ilgili kuruluşların temsilcileri ve çiftçiler takip etti.
Ziraat yüksek mühendisi Ceyhun Aloğlu, "Dünyamızda son yarım asırdır, özellikle fosil yakıt kullanımının artması, sanayileşme, enerji üretimi ve ulaşımın etkisiyle ormansızlaşma ve nüfusun hızla artmasıyla iklim değişikliği olgusunun olumsuz etkileri hızla artmıştır"şeklinde konuştu.
Olumsuz etkilerin başında hava sıcaklığında belirgin artışlar ve mevsim periyotlarının kaymasının gözlendiğine dikkat çeken Aloğlu, küresel ısınmanın en fazla tarımı etkilediğini vurguladı.
Türkiye'de küresel ısınma sonucunda özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan etkilenecek risk grupları arasında yer aldığına işaret eden Ceyhun Aloğlu, daha sonra şöyle konuştu;
"Küresel ısınmadan kaynaklanan tarım üretim potansiyeli değişebilir. Tarım ve içme amaçlı su ihtiyacı daha da artabilir. Yıllık ortalama sıcaklığın 1-4 derece artması, çölleşme sürecini, tuzlanma ve erozyonu destekleyecektir."
Ziraat Yüksek Mühendisi Ayfer Bilginer ise, "Türkiye'deki ekosistemlerin çeşitliliğinin sağladığı stabilite ve devamlılık, insan faaliyetlerinin etkisiyle giderek daha fazla tehdit altına girmektedir. Doğal kaynaklarımız ve biyolojik çeşitliliğimiz, bozulma, azalma ve yok olma aşamasından oluşan talihsiz bir süreç geçirilmektedir. Bu sürecin temel nedenleri nüfusun hızla artışı ve bazen doğal kaynaklarımızın akılcı olmayan bir biçimde ve bilinçsizce kullanılmasına yol açan geleneklerdir"dedi.