SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihi Eserlerde 'Yapı Sağlığı' Araştırması

Tarihi Eserlerde 'Yapı Sağlığı' Araştırması
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da tarihi yapıların deprem karşısındaki dinamik özelliklerinin incelenmesi için çalışma başlatıldı. Yapı Sağlığı İzleme (Structural Health Monitoring) çalışmalarıyla yapıların dinamik özellikleri belirlenecek.

Son 10-15 yıldır inşaat mühendisliği alanında uygulanmaya başlanan 'Yapı Sağlığı İzleme' çalışmaları ülke genelinde yaygınlaşıyor. Bu çerçevede Malatya'da da çalışmalara başlanırken, uygulama ile gündelik kullanım sırasında insanların hiç hissetmedikleri seviyelerdeki titreşimleri kullanarak, yapıların dinamik özellikleri belirlenecek.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat uygulama ile amaçlarının herhangi bir deprem esnasında yapı davranışlarını önceden tahmin etmek olduğunu söyledi.

Çalışmalara ilk olarak Yusuf Ziya Paşa camisinde başladıklarını kaydeden Onat," Yapı sağlığı izleme çalışmaları yapmaktayız. Çalışmalardaki temel amacımız herhangi bir deprem esnasında yapıların davranışlarını önceden tahmin etmek. Bu çerçevede öncelikle deneysel modal analiz yaparak yapının dinamik karakteristiğini çıkarıyoruz ve daha sonra sayısal ortama aktararak modal kalibrasyon yapıyoruz. Bu çalışmalardan sonra ise geçmişte meydana gelen deprem ivmelerini kullanarak ta yapının zayıf noktalarını belirleyerek güçlendirilmesi önerilerinde bulunmaktayız" dedi.

Çalışmaların Malatya için çok önemli olduğunu belirten Onat, "Malatya'yı iki büyük deprem bekliyor. Çünkü Malatya Doğu Anadolu fay hattının iki segmentinin birleştiği bir noktada bulunmakta. Bu segmentlerin üretebileceği maksimum deprem 7.2 büyüklüğünde olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bizde önlem almak adına bu çalışmaları yürütmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Üç kişilik bir ekiple çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Onat, "Akminare camisinin ve Ak minarenin malzeme özelliklerini çıkardık. Şimdi dinamik karakteristiklerini ise deneysel modal analiz çalışmaları ile belirlemekteyiz. Bu çalışmayı sürekli hale getirdiğimiz zaman yapı sağlığı izleme çalışması oluyor. Bugünde bu çalışmaların ikinci ayağını yapıyoruz. Buradaki çalışmalarımız tamamlandığında ofis ortamında geri kalan çalışmalarımızı yapacağız" diye konuştu.

Onat, Yusuf Ziya Paşa ile Akminare camilerinde başlayan çalışmalarına Vaiz Sunullah Melik camisine ait minare, Yalnız Minare ve Silahtar Mustafa Paşa kervansarayının karşısındaki tarihi Şahinbey camisinin minaresinde devam edeceklerini kaydetti.

iha

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Temiznur (2 yıl önce)
    Bu arkadaşın elinde bilimsel bir veri var mı, nereden biliyor 7.2 lik deprem olacak... Gerçek bilim insanı bilimsel verilere dayanarak beyanat verir, sallama sabunlama yapmaz... reklam yapmaz... ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz...
    %100
    %0
    Yanıtla