SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Güzel Gelişmeler Oldu"

0
Güncellendi - 2020-01-25 00:46:46
A- A+ PAYLAŞ

  • AKP İl Başkanı Koca, Bakan Pakdemirli'nin ziyaretinde iletilen konular ve sağlanan gelişmeler hakkında bilgi verdi

Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanı İhsan Koca, Yazıhan ilçesinde yaptırılacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (Tarım OSB) kuruluş süreci çalışmalarının tamamlandığını belirterek, 3 bin 180 dönüm arazi üzerinde kurulacak bölgede, 165 işletmeye yer verilebileceği ve 20 bin büyükbaş hayvan kapasiteli olacağını bildirdi.

Koca, Malatya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin kentte gelerek çeşitli müjdeler verdiğini belirtti.

Koca, "Bu ziyaretin yaşadığınız olumlu sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedik. Sayın bakanımızın Malatya ziyaret programı kesinleştiğinde kendilerine Malatya'nın bakanlıkla ilgili talep beklenti ve problemlerini iletmiştik. Sayın bakanımız iletilen konularla ilgili kendisine iletilen konularla ilgili bakanlık üst düzey yöneticilerini kendisi gelmeden iki gün önce Malatya’mıza göndererek ilgili kurum oda birlik ve sektör temsilcileriyle yöneticilerin birebir görüşmelerine imkân sağladı. Eğer bu güzel bir gelişme ile güzel bir çalışma yöntemi idi. İlgili oda temsilcileri kuruluş temsilcileri sektör temsilcileri Daha doğrusu tarım paydaşları tarım ve orman paydaşları bakanlığımızın üst düzey yöneticileri ile bir görüşme imkânı buldular. İlk elden sorunlarını problemlerini beklentilerini iletme imkânı buldular.

Belki bakanlık çalışmaları alanında bir ilk de böylece gerçekleşmiş oldu. Sayın bakanımız Malatya geldiklerinde de yine belirttiğimiz sektör temsilcileriyle tabii kurum yöneticileri ile de ilgili kurumların yöneticileri ile de bir toplantıda bir araya gelindi. Burada da birlik temsilcilerimiz oda başkanlarımız Ziraat Odaları başkanlarımız sektör temsilcilerimiz sayın bakanımıza ilk ağızdan problemlerini taleplerini beklentilerini ve Malatya'mız olarak yaşadığımız sıkıntıları bakanlıkla ilgili Sayın bakana aktarma fırsatını bulmuş oldular. Bu anlamda da bakanlık çalışması adına güzel bir organizasyon oldu bu nedenle sayın bakanımıza ve Malatya'ya gelen üst düzey bakanlık yöneticileri de teşekkür ediyoruz.

Burada bir sevindirici gelişmeyi daha paylaşmak istiyorum Tarım Bakanlığımızda şu anda 5-6 tane Malatyalı üst düzey yöneticimiz mevcut. Malatya'da görev yapmış üst düzey yöneticilerimiz mevcut Şeker Kurumu başkanımız Malatyalı. Genel müdür yardımcılarımız Malatyalı daire başkanlarımız Malatyalı. Malatya'da görev yapan daha önce il müdürü olarak görev yapan Ahmet Güldal Bey şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi genel müdür olarak görev yapıyor. Bunlar Malatya’mız için sevindirici gelişmeler diye düşünüyoruz."dedi.

TARIM OSB VE SERACILIK OSB

"Yaklaşık 3 bin 180 dönüm arazi üzerinde, 165 işletmeye yer verilebilecek, 20 bin büyükbaş hayvan kapasiteli bir organize sanayi bölgesi olacak. Kuruluş aşaması tamamlandı. Sadece hayvancılık, besicilik değil, bunların yan tesisleri de olacak burada. Kesimhane, parçalamaların yapıldığı ve belki satışının yapıldığı alanlar da mevcut olacak."

Koca, Tarım OSB için alanda yapılan fizibilite çalışmalarının çok olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Yazıhan’da Tarıma Dayalı Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin de kurulacağını aktaran Koca, “Bu da bu iş için elverişli seracılık için en elverişli yeri Kuruçay havzasında yer alacak. İnşallah onun için de daha önce valiliğimize yaptırılan fizibilite çalışmalarının çok olumlu bir şekilde sonuçlandığını sizlerle paylaşmak isterim. İnşallah bakanımızın talimatıyla seracılık tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de yakın zamanda kuruluşunu tamamlamış olacak” diye konuştu.

DİĞER BAŞLIKLAR..

İl Başkanı Koca, bakanın ziyaretinde gündeme gelen diğer konular ve bu konudaki gelişmelerle ilgili de şunları anlattı:

-İsimleme sistemi 3 adet olacak

"Tarım Bakanımız Prof.Dr. Bekir Pakdemirli ilimizde bir takım ziyaretler de gerçekleştirdi. Öncelikle Kayısı Araştırma Enstitüsü'ne yaptığımız ziyarette, oranın üzerinde çalıştığı uyguladığı bir projeyi inceleme fırsatımız oldu. Orada modern islimleme kurutma projesi gerçekleştirilmişti. Sayın bakanımız bu projenin sistemin verimliliğini öğrendiğinde Malatya'da bu projede uygulanan sistemlerin ilk etapta 3 tane olması için talimat verdi. Onun için ödenek ayrılması talimatını verdi. Nasip olursa biri Akçadağ'da biri Battalgazi'de biri de Yeşilyurt'ta örnek projeler olup olarak uygulanacak. Bunun için 1 milyon TL tutarında ödenek de sayın bakanımızın talimatıyla gönderildi.

-Kanatlı üreticilerinin sorunları

Yine kanatlı et üreticilerimizin Malatya'da özel sıkıntıları vardı kanatlı üreticilerimiz bildiğiniz gibi Malatya'da faaliyet gösteren Entegre Tesisleri faaliyetlerinin sonlanması ile sıkıntılı günler geçirmektedir şu anda. Onların sıkıntılarını bakana ilk ağızdan ilk elden aktarma imkânımız oldu ve benim bakanımız da üreticilerimizin sıkıntılarının giderilmesi yönünde çalışma arkadaşlarına üst düzey yöneticilere konunun çözümü ve yardımcı olması konusunda talimatlarını verdiler. İnşallah bu konuda da nakliye desteği gibi yöntemlerle üreticilerimize destek olur. Elazığ kesimhanelerine gönderilmek üzere çalışma yapılması yönünde talimat oldu sayın bakanımızın.

-Kuru kayısıda kükürt oranı konusu

Ayrıca sayın bakanımız Ticaret Borsası da ziyaret ettiler. Ticaret Borsası'nda da Malatya’nın üretici çiftçileri ile bir araya gelme imkânı oldu. Tabii Malatya'da Ticaret Borsası deyince ilk akla gelen ürün kaysısı oluyor. Sıkıntıları da, özellikle iç tüketiminde karşılaşılan sıkıntıları da sayın bakana iletme imkânımız oldu. Orada Türkiye'de iç tüketime sunulan kuru kayısıdan yapılan denetimlerde 2 bin ppm üzerindeki kükürtte cezai yaptırımlarla karşılaşılması, söz konusuydu. Kayısı esnafımız bundan dertli sıkıntılıydı. Sayın bakanımızın yine verdiğimizde ile önümüzdeki ilk yasal düzenleme imkânında ihtimalinde bu cezayı onda bir oranında kadar düşürülmesi yönünde talimatları oldu. Hatta rakamı telaffuz ettiler kendileri. Şu anda 37 bin lira tutarında uygulanan cezai yaptırımı belki 2 bin 500 liraya kadar düşürülme ihtimali olacak. Bunun yanında diğer kolaylıklar da, denetim konusunda yardımcı olacak inşallah. Bu da kayısı esnaf ve tüccarlar tarafından büyük memnuniyetle karşılandı ve hatta sayın bakanımız tabiri caizse ayakta alkışlandı bunun üzerine. Bunlar da güzel gelişmeler.

-TMO'nun kayısı alımı

Sayın bakanımız biraz önce bahsettiğimiz, ilimizde daha önce görev yapan şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi olarak görev yapan genel müdürümüze de talimat vererek ilk etapta Toprak Mahsulleri Ofisinin kendi mağazalarında satılmak üzere kayısı alımı yapması talimatı verdi. Belki ilk etapta küçük takımlar küçük miktarlar olabilir. Ama bu Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı ile ilgilenmesi yönünde ciddi bir adım olarak düşünülebilir. İleride lisanslı depoculuk faaliyete geçtiğinde Malatya'da şu anda kurulma aşamasında olan lisanslı depoculuk faaliyete geçtiğinde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin büyük miktarlarda kayısı alımının da önünün açılmasına vesile olacaktır.

-Yoncalı Barajı ve sulama projeleri

Sulama konusu da sayın bakanımızın artık bakanlığına bağlı olduğu için sulama konusundaki sıkıntılarımız da sayın bakanımıza ilk elden aktarılmış oldu. Malatya’nın karşılaştığı geçtiğimiz dönemlerde yaşadığımız sıkıntılar da sayın bakanımızla paylaşıldı. Orada Sayın bakanımızın Malatya'da yürütülmekte olan devam etmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan büyük projelere desteğinin devam edeceği yönünde özellikle Yoncalı Barajı'nın sulama kanalları projesi bir an önce bitirilmesi talimatları oldu inşallah. Bu talimatla Yoncalı Barajı da çiftçilerimizin tarımla uğraşan hemşerilerimizin hizmetine sunulacak, verimlerini arttırılması yönünde ciddi katkı sağlayacak. Sadece yolları, barajı değil diğer sulama projelerine de desteklerinin devam edeceğini, onların da bir an önce bitirilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Sayın bakanımız bu olumlu yaklaşım da bizi memnun etti.

-Beydağı kuşaklaması

Yine Malatya Büyükşehir belediyemizin Devlet Su İşleri aracılığı ile yürüttüğü projeler vardı. Bunların güney kuşağı önleme çalışması projesi vardı. Devlet Su İşleri ile birlikte yürütülen Beydağı eteklerinde kuşaklama çalışması kanalı. Sel sularının şehre basmasını engelleyecek kanal projesi. Bu konuda da sayın bakanımızın olumlu talimatları oldu

-Kaptajdan merkeze isale hattı yenilemesi

Ayrıca Büyükşehir belediyemizin kaptajdan ilimize gelen içme suyu isale hattının yenilenmesi ve 3 büyük su deposunun yapılması projesi de Devlet Su İşleri ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla yürütülen bir proje. Bu konuda da sayın bakanımızdan destek talebimiz oldu. Sayın bakanımız da bu projenin büyüklüğü dikkate alındığında İnşallah önümüzdeki yıl bütçesinde kesinti olmadığında en azından 2018 bütçesi gibi bir bütçe aktarıldığında o projeye destek verilmesi talimatını verdiler.

-Beylerderesi Barajı ve köprü

Bildiğiniz gibi Yeşilyurt Belediyesinin de yine Devlet Su İşleri işbirliğiyle yürütülen Beylerderesi Barajı projemiz var. Orada baraj projesi hemen hemen bitmek üzere. Ama barajı tamamlayacak olan köprü projesi söz konusu. Bağlantı yolu köprü projesi söz konusu. Köprünün tamamlanabilmesi için sayın bakanımızdan destek talep edildi. Sayın bakanımız barajın boşa yapılmamış olması için o köprünün de yapılması tamamlanması yönünde talimatları oldu. Bu güzel sevindirici bir gelişme oldu.

Bunlar sevindirici gelişmelerdir. Bunun yanında sayın bakanımız il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanlarımız, ilçe belediye başkanlarımızla beraber akşam yemeğinde bizlerle de buluşmuş oldu, teşkilatımızda bir araya gelmiş oldu. Sayın bakanımız Malatya'da özel sektör teşebbüslerin yatırımlarını da yerinde inceleme imkânı buldu. Tarımsal Destekleme Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kanalıyla desteklenen iki büyük projemizi de yerinde incelemiş oldu."

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • arğalı (5 yıl önce)
    Kaysı 8 tl bunlar uçuyor.Bu projede binadan ibaret kalacak.Şehir hastaneleri yaptılar içinde dr yok.Üniversiteler yaptılar hoca yok.Okul yaptılar eğitim yok,Yol,köprü yaptılar boş boş duruyor pahalı geçemiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyam44 (5 yıl önce)
    bu seçimde belediyeye oy yok
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (5 yıl önce)
    sizin açınızdan iyi geçmiş olabilir ama malatyalı için sizin sözlerinizin artık bir değeri yok o kadar proje açıkladınız hangisini yaptınız. hani battalgazi devlet hastanesi yalanlarınızla bu halkı kandıramayacaksınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 yıl önce)
    Clas.yorumcu.cok.dogru.soyluyor.o.illerin. Vekilleri calisarak.yatirim.yapiyorlar.bizim. Vekiller.bol.bol.vatlar ve martaval.atarak. Insanlarnan.dalga.geciyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayırlısı (5 yıl önce)
    Para nerde
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 yıl önce)
    Clas o zaman bunlar size müstehak.?
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (5 yıl önce)
    Orada oturanlarr istifanız ne zaman
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (5 yıl önce)
    Yav tso ne ise yarar Bu bilgileri onlar vermeliydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Clas (5 yıl önce)
    Bu Güzelim Memleketimize yapılan tüm aksaklıkları Söylüyoruz ama dinleyen kim yapılırken? neleri düzgün ve geleceğe dönük yaptılar ki… 1— stadyum yaptılar uluslararası müsabaka uygun olması için 35 bin dedik olmadı… yola bu kadar yakın yapmayın 300 mt içerde olsun ki yola tasma olmasın dedik olmadı… 2— trambüs yerine raylı sistem yapın dedik Malatya ya olmadı.. Çevreyolu alt geçitleri dar yaptılar tramvay geçemiyor eyvah unuttuk dediler…3— Beylerderesi ne viyadük yapılırken tren yolu nerede dedik.. araçlar geçiyor tren dolanıyor… tramvay köprüden geçip organizeye uzanamadı tüh unuttuk dediler 4—Malatya— Elazığ arasına uluslarası havalimanı istedik, Başbakan Erzincan’a 5 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yaptırdı bizimkiler terminal büyütecek… olmadı..5— Malatya da boş vagon fabrikası dururken Başbakan erzinacana travers fabrikası yaptırdı…6— Sivas- Divriği de maden bitti Hekimhan yerine fabrika Divriği’ye yapılıyor bizimkiler bakıyor.. 7— Sivas tan 200 bin nüfuslu şehire Erzincan’a hızlı tren uzatıldı.. Tcdd Bölge Müdürlüğü olan Malatya es geçildi hala bakıyoruz… son bir müjde daha vereyim… Erzincan’a tramvay yapılmasına başlandı… paramız yok yatırımlar durdu ya Malatya’da hatırlatayım dedim...ayrıca ister inanın ister inanmayın Ak parti'liyim....
    0
    0
    Yanıtla
  • Yapmadılar, yapmadılar. Eee sonuç olarak? Kamuoyu tepki verecek ki, vekiller sahip çıksın. Her seçim kazanırsan tabiki uğraş vermezsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (5 yıl önce)Clas isimli kullanıcı yorumuna
    dediklerinizin tamamına katılıyorum ne var ki bunu yapabilecek bir başkan ve siyasetçiler lazım. malatyanın ileriye gitmesi için değil, tam tersi geriye gitmesi için yoğun çaba var.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (5 yıl önce)
    Bakalım ne zaman açılır bu sanayi bölgesi..
    0
    0
    Yanıtla