SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'TEOG'un 15 Sorusunu Yakaladılar'

0
Güncellendi - 2016-12-09 03:47:13
'TEOG'un 15 Sorusunu Yakaladılar'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Birlikte başaralım’ projesi kapsamında, Malatya’da görev yapan ve TEOG deneme sınavına soru hazırlayan öğretmenler, TEOG sınavında sorulan 15 soruyu bire bir tahmin etti.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından 2015-2016 eğitim öğretim yılının 2. yarısından itibaren sadece ortaokullar düzeyinde uygulanmakta olan ‘Birlikte Başaralım’ projesi, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında liselerin de katılmasıyla genişletildi. Ayrıca bu yıl projeye eğitim ve öğretimin en önemli ayaklarından biri olan ölçme-değerlendirme de eklendi. Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği kazanım sınavları ve bu sınavların sonuçlarının analiz edilmesiyle; il, ilçe, okul, sınıf ve öğrenci düzeylerinde ders bazında özellikle merkezi sınavlarda soru sorulan dersler için eksik kalmış kazanımlar belirleniyor. Böylece her öğretmen kendi dersi için kazanıma ulaşma düzeyini görüp çalışmalarını bu veriler doğrultusunda yapıyor. İl Milli Eğitim müdürlüğü AR-GE birimi tarafından başarı düzeyi il ortalamasının altında olan okullarımıza yönelik her okula koordinatörler belirlenerek, okullarda başarı düzeylerinin arttırılması için birebir çalışmalar yürütülüyor. Okullarda öğretmenler tarafından okul rehberlik servislerinin gözetiminde 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik bire bir eğitim koçluğu uygulanıyor.

45 BİN ÖĞRENCİYE BAŞARIYLA UYGULANDI

Projenin başlangıç aşamasında il müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerden branş bazında ortaokullar için TEOG(Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı) ve liseler için YGS(Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS(Lisans Yerleştirme Sınavı)- soru hazırlama zümreleri oluşturuldu. Bu zümrelerde yer alan öğretmenlere, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri genel müdürlüğünde çalışan uzman eğitimciler tarafından ‘Uygulamalı Ölçme Değerlendirme ve Soru Hazırlama Teknikleri Semineri' düzenlendi. İl Milli Eğitim Ar-Ge birimi koordinatörlüğünde eğitimi başarıyla tamamlayan öğretmenler tarafından 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılının başlangıcından itibaren 'Birlikte Başaralım' projesi kapsamında bugüne kadar 2 adet TEOG, 2 adet YGS sınavı toplamda 45 bin öğrenciye başarıyla uygulanarak, değerlendirildi.

“15 SORU TAHMİN EDİLDİ”

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, deneme sınavlarına soru hazırlayan öğretmenlerle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Tatlı, Malatya’da ‘başarıyı artırma’ projesi kapsamında entegre olarak birlikte yürüttükleri 2-3 proje olduğunu ifade ederek, bu projelerden birisinin de ‘Birlikte başaralım’ projesi olduğunu belirtti.

Ali Tatlı, projelerin ortak amacının Malatya’da başarıyı artırmaya yönelik projeler olduğunu kaydederek, “Bu kapsamda geçen yıllara ek olarak bu sene yeni bir çalışma yaptık. Bu çalışmada da hem üniversite sınavları için hem de merkezi ortak sınavlar için çocuklarımızın çıkabilecek sorulara hazırlıklı olmaları çünkü bundan sonra sorular sınıftaki müfredatta ve öğretmenin kendi anlatımından çıkacaktır. Yeni Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı dikkate alınarak sorular hazırlanıyor. Onun için en iyi sınıfta dersi veren öğretmen bilir. Neyi verdiğini, neyi istemesi gerektiğini bilir. Bu bağlamda bizim il genelinde çocuklarımızın hazırlıklı olmaları, pekiştirme süreçlerinde bizzat bizim öğretmenlerimizin hazırlamış oldukları sorularla pekiştirme yapma amacını güttük, bu çerçevede birinci dönemde TEOG’dan, merkezi ortak sınavdan önce iki tane TEOG’a esas olan ve merkezi ortak sıva için deneme sınavı yaptık. Bu soruların tamamı bizim öğretmenlerimizce hazırlandı. Soru sayısı fazla ama biz 240 soruluk birer deneme hazırladık. Birde hem lisans yerleştirme hem de ortaöğretime geçiş için arkadaşlarımızdan gelen sorulardan oluşturduğumuz iki tane de yükseköğretime geçişin deneme sınavı yapıldı” diye konuştu.

Soruları hazırlayan öğretmenlerle bir araya geldiklerini ifade eden Tatlı, şunları söyledi: “Arkadaşlarımızla bir araya gelmemiştik. Hem birinci TEOG’un bitiminden sonra bir değerlendirme olsun, bu arada ortaöğretimdeki arkadaşlarımızı hem tanıyalım hem de TEOG’daki arkadaşlarımızın başarısını sizlerle de paylaşıp, motivasyon sağlamak istedik. TEOG’da birinci sınavda rakamlar veya ifadeler farklı olmak kaydıyla 15 soru tahmin edildi. Bu sorulardan 4 tanesi fen ve teknoloji zümresinden. Birinci ve ikinci soru bire bir aynı sadece şıklarda cevap anahtarının yeri değişik. İfadeler aynı, sayılar aynı şıkların yeri değişik. Matematikte, fen-teknolojide, Türkçede 15 tane soruyu arkadaşlarımız bire bir tahmin ettiler. Havuzdaki sorularımızdan neredeyse bire bir olanlar var. Ama biz sormadık, bunlar tercih edildi. Bu soruları bire bir tutturanlara ve diğer ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonrada inşallah orta öğretimdeki arkadaşlarımızda bu oranda ve daha fazla isabet eder. Buradaki amacımız pekiştirme sürecine de katılmamız. Bu anlamda burada olan, soru hazırlayan arkadaşlarımız, burada olmayı soru hazırlayıp bize gönderen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. AR-GE ekibine teşekkür ediyorum. Ama bunlar bizim için yetmiyor. Bizim daha fazla hatta bütün soruları bire bir tahmin etmemiz lazım. Eğer arkadaşlarımız biraz daha gayret ederlerse bir şey daha yapabiliriz. Biz sadece TEOG’daki sınavı ortak yapmak değil, gerekirse üçüncü veya birinci sınavı da Malatya genelinde ortak yapmayı arzu ediyoruz. Örneğin Malatya’daki bürün sekizinci sınıflarda birinci yazılı sınavını da ortak yapalım istiyoruz. Burada daha net veriler elde edebiliriz. Daha motive edilmiş olur. Eğer çalışırsak inşallah onları da yapacağız.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

mem

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Ramazan dogan (8 yıl önce)
    İl milli eğitim mudurlugumuzun Malatya geneli yaptıkları deneme sınavlarını destekliyorum keşke imkan olsa da bu sınavlar iki haftada bir ve ortaokulun bütün sınıflarında yapılsa inşallah gelecekte oda olur diyorum.
    0
    0
    Yanıtla