SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tesadüfi Seçilmiş Bir İsim Değil"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, üreticilerle alıcıları tek çatı altında toplayacak kayısı ticaret merkezi sayesinde kayısıdan sağlanan katma değer artacak.

Malatya Büyükşehir Belediyesince yapımı tamamlanan modern merkezde, 1000 iş yeri, soğuk hava depoları, konferans salonu, kayısı müzesi, simultane çeviri odaları, toplantı ofisleri, eğitim merkezleri, banka şubeleri ve çeşitli sosyal alanlar bulunuyor.

Geçen yıl ülke ekonomisine yaklaşık 400 milyon dolar katkı sağlayan AB tescilli Malatya kayısısının dünya piyasasındaki yerini güçlendirmek amacıyla yapılan merkezde kuru kayısı alım ve satımı yapılacak.

Şehir merkezinde bulunan ve daha çok ihracat yapan kayısı tüccarlarının yer aldığı Şire Pazarı'nın taşınacağı merkezde üreticilerle alıcılar tek çatı altında toplanacak.

Bazı tüccarların iş yerlerine taşınmaya başladığı merkez kent ekonomisine katkı sağlayacak.

- "Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte"

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi'nin şu anda Türkiye'deki en büyük yatırımlardan biri olduğunu söyledi.

Merkeze Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını verdiklerini belirten Gürkan, şöyle konuştu:

"Orada şu anda 1000'in üzerinde iş yeri, 100'ün üzerinde depolarımız ve ofislerimiz, konferans salonlarımız, sağlık merkezlerimiz, müzelerimiz, toplantı salonlarımız, uygulama bahçelerimiz, yeşil alanlarımız, sosyal donatı alanlarımız, hemen bitişiğinde lisanslı depomuz ve çevresiyle mütenasip bir şekilde tır garajından tutun her türlü ihtiyaçları karşılayacak, her türlü ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte bir kampüs yapıldı. Tabii bunlar 1,5 yıl gibi kısa bir zamanda yapıldı ve bu da şehrimizin yüz akıdır, medarıiftiharıdır."

Merkezin hemen yanında Kuzey Kuşak Yolu'nun bulunduğunu dile getiren Gürkan, alanı entegre kayısı üretim merkezi yapacaklarını ifade etti.

- "Şehrimize 2 milyar dolar girdi sağlanacak"

Gürkan, kayısının kente sağladığı katma değerin yıllardır sadece 200-300 milyon dolarda kaldığını, yaptıkları çalışmalarla bu tutarın arttığını belirterek şunları kaydetti:

"Bütün bunlar bittiği zaman şehrimize 2 milyar dolar girdi sağlanacak. Kayısının dünyada 5 milyar doların üzerinde bir değeri var. En azından 2 milyar dolarının da katma değer olarak şehrimizde kalması lazım. Bu şehrimizin 10 kat daha zenginleşmesi demektir. Şehrimizde tarımla uğraşan, kayısı ticaretiyle uğraşan bütün birimlerin 10 kat daha zenginleşmesi demektir. Planımız da bu çerçevede yürütülmektedir."

Gürkan, "Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80'ine yakını Malatya ve çevresinde, Elbistan, Baskil ve Elazığ olmak üzere bu bölgede üretiliyor. Merkezde bunların pazarlaması yapılacak. Oranın ismini verirken, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi derken tesadüfi seçilmiş bir isim değil. Liderimiz de dünya çapında bir lider olduğu için bu ismi verdik." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • KAYISI ESNAFI (1 yıl önce)
    Malatya'da Şire Pazarı'nda yapılan değişiklikler, kayısı ve buğday esnafını derinden etkilemiştir. Bu değişikliklerin ardında, esnafın ticaretlerini daha uygun fiziki koşullarda sürdürebilmesi amacı yatmaktadır. Ancak, ortaya çıkan durumda, adalet ve hakkaniyet prensipleri gözetilmediği ve esnafların mağdur edildiği görülmektedir. Özellikle, buğday esnafının iş yerleri için öne sürdüğü ekonomik zorluklar ve kayısı esnafına yöneltilen baskılar, pazarda gerilim yaratmıştır. Buğday esnafı, kendi ticaret gelirleri doğrultusunda iş yeri edinme imkanları olmadığı gerekçesiyle çekilmek zorunda kalmış, kayısı esnafı ise yeni yerden işyeri edinmeme durumunda kapatılacağı yönünde baskılara maruz kalmıştır. Yaşanan bu gelişmelerde,Büyük Şehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Borsa başkanı Ramazan Özcan'ın tutumu belirleyici olmuştur. Ancak, Borsa Başkanı Ramazan Özcan'ın bu süreçteki kayıtsızlığı ve siyasi hedeflerine odaklanması, esnafın beklentilerini karşılamaktan uzak bir tutum sergilemiştir. Şu anki durumda, şire pazarının ikiye bölünmüş olması ve bu değişikliklerin beraberinde getirdiği belirsizlik, esnaf arasında endişe yaratmaktadır. Bu sürecin sorumlularının başında, öncelikle Borsa Başkanı Ramazan Özcan ve Selahattin Gürkandır gelmektedir. Sonuç olarak, Malatya'da Şire Pazarı'nda yaşanan bu gelişmeler, esnafın ticaretlerini sürdürme imkanlarını etkileyen önemli bir dönemeçtir. Bu durumun, daha adil ve şeffaf bir süreçle yönetilmesi, esnafın haklarının korunması açısından kritik önem taşımaktadır. Mevcut Kayısı pazarındaki İşyerlerinin ne olacağı konusu belirsizliğini sürdürmektedir,esnafa ve mülk sahiplerine bilgi verilmemektedir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yakup (1 yıl önce)
    Öncelikle yazımı okuyan herkese teşekkür ediyorum. Hikaye şöyle: Bu pazarın yapılış amacı, Kayısı ve buğday esnafının Malatya'ya yakışır şekilde fiziki şartları iyi olan bir kompleks içinde ticaretlerini sürdürmesi olarak belirlendi. Yapılan her şey iyidir, ancak ahlaklı ve hakkaniyetli bir şekilde yapılırsa daha da iyidir. Kayısı ve buğday esnafına proje sunuldu. Buğday esnafı, "Hayır, kardeşim, bizim yaptığımız ticaretin kazancına göre, buradaki fiyatlara iş yeri satın alma imkanımız yok. Biz çekiliyoruz," dedi. Kayısı esnafına ise tam tersi bir yaklaşım sergilenerek, "Yeni yerden işyeri aldınız, aldınız, almadınız. Burası kapanacak," denilerek korku yayıldı. Parası olan aldı, parası olmayan ise bizi kimse buradan çıkartamaz diyerek beklemeye geçti. İşin özeti şu: Selahattin başkan esnafın yanına gelip, "Kalan kalır," diyor. Osman Güder geliyor ve "Kimse sizi buradan çıkartamaz," diyor. Borsa başkanı Ramazan Özcan ortada yok; adam bir milletvekilliği sevdasında, şimdi de belediye başkanı olma hayalinde. Ramazan Özcan, kayısı esnafını resmen kullanıp peçete gibi atarak kendini siyasi mecraya taşımak için merdiven olarak kullandı. Belediyede konuşulan ise seçime kadar karışmayın, sonrasında mevcut şire pazarı için yıkım kararı verilecek. Sonuç olarak, pazar ikiye bölünmüş durumda. Alanlar "Gidelim," diyor, alamayanlar ise "Burada kalalım," diyor. Kârlı çıkan buğday esnafı oldu; bir sene kira ödemeden, ilerisinde düşük kiralarla oturma hakkına sahip oldu. Bu iş böyle olmamalıydı; bunun sorumlusu başta Borsa başkanı Ramazan Özcan, sonra Selahattin Gürkandır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • C yiğit (1 yıl önce)
    Dünya kayısı ticaret merkezi diyorsunuz ulusal birşeyse İngilizcesinde yazaydınız
    0
    0
    Yanıtla
  • C yiğit (1 yıl önce)
    Lc Waikikinin sahibi Vahap Küçük adaymış. Hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tamer (1 yıl önce)
    Selahattin başkan,daha bir suyu bile doğru dürüst evlere ulaştıramıyorsun,musluklardan milli su geliryor başkan,birde kalkmış kayısı pazarından bahsediyorsun.Sana ve Çalık aday olursa onada oy yokk
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Doğru diyor "Tesadüfi seçilmiş bir isim değil" tekrar aday olabilmek için seçilmiş bir isim vatandaşın anlayacağı dilden konuşursak yaranmaya çalışıyorsun yapıyorsun selahattin başkan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Kime sordunuz da böyle bir isim verdiniz acaba? Kayısı ile erdoğanın ne alakası var? Normal düz Kayısı Ticaret Merkezi deyip bırakacaktınız, saçma sapan iş yapmışsınız. Yağcılıkla memleketi berbat ettiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • demir (1 yıl önce)
    hazir soz siyasilerden acilmisken, siyaset kelimesini kokeni seyislik ile ayni .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlt (1 yıl önce)
    Yapsa yapsa bu yalakalığı Malatyalılar yapar. Allah bilir Cumhurbaşkanı’nın haberi yoktur. Neden bu kadar isimler üzerinde duruyorsunuz. “Malatya Kayısı Ticaret Merkezi” demeniz yeterli olurdu. İsimler üzerinde bu kadar duran başka bir şehir yok. Her şeyleri algı olmuş.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Tahsin (1 yıl önce)
    Ankaradan iyi konuşmuş
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Serhat (1 yıl önce)
    Selahattin başkanım emeğinize sağlık ama eğer eski pazar kaldırılmaz ise orası sadece öyle kalır malatya 2 şire pazarını kaldırmaz ve fiyat istikrarı sağlanmaz bu şekilde
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Selahattin Gürkan bașkan olsa ne degișecek, Oznur Çalık olsa ne degișecek anlayamadım... Bu hayat pahalılıgında neresi yapılmıș, nerenin ismini ne koymușlar, kim aday olmuș, zerre kadar umrumda degil, duzelecegine dair zerre kadar umut da tașımıyorum. Cocuklarimizi egitmemiz lazim, bilinçlendirmemiz, onlaranyanlıș ve doğruyu ayrıștırabilecek beceileri ve etik degerleri așılamaız lazım, memleketin tek kurtulușu zihniyet degișikligi bașka turlu olmaz
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Başkan emeğine sağlık çok güzel lakin bu gibi yerlere biraz daha duyarlı davranıp isim siyasilerin isimleri verilmese daha iyi olur siyasiler bugunvar yarın yok madem kalıcı eser yapiyliyor isimlerde kalıcı olsun artık doğruyu bulma zamanı gelmistir
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Başkanım inşallah gelecek hafta da Sn. Cumhurbaşkanımızdan dünya lideri diye bahsetmeye devam edersiniz.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Hüseyin benli (1 yıl önce)
    Malatyamızın 1000 lerce değerli ismi varken siyaseten recep tayip erdoğan içime sinmedi malatyalı bu ismi benimsemez yağcılık olsun diye RTE öylemi
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ne koymasını bekliyorsun ismet İnönü mü olsun yani
    %20
    %80
    Yanıtla
  • İsmi MALATYA KAYSI TİCARET MERKEZİ olsa yetmezmiydi. İlla birisinin ismi mi olması gerekiyor. Bu şehrin kendi ismi kimliği yok mu?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hkb (1 yıl önce)
    Son satira kadar iyi gelmis baskan ama su yaranmisligi yapmasaydi keske , gerci secim donemi yapmasi lazim... Malatya icin iyi bir firsat biraz dik durus sergilenmeli, kayisi borsasinin burda dondugu herkese anlatilmali, yabancilarda dahil kayisi isi yapmak isteyenin bu birimde adresi olmasi gerektigi iyice islenmeli
    %95
    %5
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Anlaşılan ;Dünya nın her yerinde yetişen kayısının gümrüksüz bir şekilde bu Pazar’a getirilmesinden dolayı ismini; Dünya kayısı ticaret merkezi koymuşlar.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Doktor (1 yıl önce)
    Kayısı fiyatı yerlerde,fiyatı düşürenlere güzel güzel dükkanlar verip çiftçinin kanını daha iyi emmesi için ödül verilmiş.Geçen sene 120 olan kayısı her şey 3 katına çıkmasına rağmen hala 120 lira.Ülkeye katma değer katan çiftçinin değeri bu mu sayın siyasiler.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Sizde gözlüyorsunuz ki kayısı 300,400,500 lira olsun, yazıktır günahtır bırakın bu zihniyeti, geçen yıl mazot 30,35 lira,bu yılda,20 ye düşünce fiyatlar düştü mü, birşey pahalı olunca talep artmıyor,siz biz nasıl Antep fıstığı, fındık pahalı diyorsak onlarda kayısı pahalı diyor,iç piyasada kim yılda yarım kg kayısı tüketiyor, Allah aşkına.son üç dört yıldır pandemi ile birlikte mevcut kayısı ağacı kadar kayısı dikildi biliyorsunuz değil mi, yarın üç beş yıl içinde arz talep dengesi alt üst olacak milletin kayısısı para etmeyecek, keşke olmasın ama gerçek bu maalesef.biz part time yapıyoruz bu kayısıcılığı, çiftçi değiliz, profesyonel tarıma geçilmeli.
    %100
    %0
    Yanıtla