SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Tescil Sahibi ve Üreticiler Kayısı İçin Hassasiyet Göstermeli"

0
Güncellendi - 2020-01-15 02:33:49
A- A+ PAYLAŞ

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili almış ürünlerin satış ve pazarlamasında en önemli aşamanın, tescil sonrası süreç olduğunu belirterek, tescil sahibi kuruluşun tescil sonrası sürece ilişkin sorumluluklarını gerektiği gibi yerine getirmemesi halinde, tescil sahipliğini bir başka kuruma devredilebileceğini söyledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde “AR-GE ve Yenilik Ekosisteminin Fikri Mülkiyet Odaklı Dönüşümünde Üniversitelerin Rolü” bir konferans veren Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, konferansın soru – cevap bölümünde Yeni Malatya Gazetesi’nin “Malatya Kayısısı AB nezdinde coğrafi tescil işareti aldı. Ancak, kayısının AB tescili almış olması, kayısı piyasasında herhangi bir değişim yaratmadı. Kayısı piyasası halen ilkel koşullarda, kürekle, 50 – 100 kiloluk torbalarla iş ve işlem yapıyor. Bu durum, tescil sonrası denetim, etiketlendirme, logolu ürün sunumu ve tescilin katma değer sağlayıcı unsurlarının hayata geçirilmesinde başarısız olunduğunu gösteriyor. Tescil sonrası sürecin başarısız olması, tescil sahipliğinin, tescil sahibinden alınarak bu süreci daha iyi yönetecek bir kuruma verilmesine olanak sağlar mı ?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, AB nezdinde coğrafi tescil işareti almanın son derece önemli olmasına karşın, asıl önemli sürecin, tescil sonrası süreç olduğuna vurgu yaparak, “Çok güzel bir soru sordunuz. Asıl sorunumuz da sizin dile getirdiğiniz konuda yatıyor. Esasında coğrafi işaret almış ürünlerin sayısının artırılmasının yanında, daha çok odaklanmamız gereken konu bu ürünlerden daha fazla katma değer yaratacak yöntemler bulmak, ürünler geliştirmek. Sunumundan pazarlama yöntemlerine inovasyonlara yönelmek çok önemli. Malatya kayısısı ve kayısıdan elde edilen ürünlerin tescilden kaynaklanan avantajlardan faydalanması için gereken tedbirleri almak çok büyük önem taşıyor” dedi.

“Tescil sahibi kuruluş, tescil sonrası süreci yönetemiyorsa tescil sahipliği başka bir kuruluşa devredilebilir”

Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili almış ürünlerin satışındaki denetim kısmının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, AB nezdinde tescil işareti almış bir ürünün tescil sonrası sürecinde yürütülmesi gereken iş ve işlemlerin yerine getirilmemesi durumunda, tescil sahipliğinin, bu işi yürütebilecek bir başka kuruluşa devredilmesinin yasal olarak mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Habip Asan, “Eğer mevcut hak sahibi bu sorumlulukları gerektiği gibi yerine getiremiyorsa, bunu bir başka kuruma devri yapılabilir” dedi.

“Tescil sahibi ve kayısıyla ilgili kurumlar hassasiyet göstermeli”

Kayısıya dair sorunlarda esas çözümün, kayısıdan daha fazla katma değer yaratılması ve farklı inovasyonlar geliştirilmesi konusunda tescil başvurusu yapan kurum ile üretici birliklerinin hassas davranmaları ve sorumluluklarını yerine getirmeleri ile sağlanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Habip Asan, “Sorunun esas çözümü burada. Ama hak sahipliği değişikliği de mümkün. Yeni mevzuat buna imkan tanıyor. Eğer mevcut hak sahibi bu sorumlulukları gerektiği gibi yerine getiremiyorsa, bunu bir başka kuruma devri yapılabilir. Her iki tarafında anlaşması durumunda” diye konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu olarak 2018 yılının Ocak ayında logo kullanma zorunluluğu getirdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Habip Asan, daha sonra şöyle konuştu: “Tescil sonrası denetim kısmı Tarım Bakanlığı’na verilmiş; fakat başvuru sahibi kurumun da bir denetim komisyonu oluyor. Bu dediğiniz sorunlar bir gerçek. Fakat biz Türk Patent ve Marka Kurumu olarak 2018 yılının Ocak ayında logo kullanma zorunluluğu getirdik. Büyük marketlerde azar azar görülmeye başlandı.  Bu dediğiniz sorunun çözümünde bir aşama kaydettik. Büyük marketler bu şekilde satıyor Malatya kayısısını”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Aa (5 yıl önce)
    Bu haber hangi tarihe ait, yapmayın gündem değiştirin
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (5 yıl önce)
    Boş beleş isler bir fabrika açsalardi daha iyiydi..bir kaç gariban ekmek yerdi .ne yapmiş merak ettim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Coğrafi işaret işinde biraz tuhaflık yok mu? Tescili Türk Patent yapacak, kontrolu veya takip işini Tarım Müdürlüğü yapsın. Böyle bir şey olmaz, olmamalı.. Tescili yapan kontrol etmeli, gereği yapılmıyorsa tescil iptal edilmeli. Bir işe inanmadan yapılıyorsa veya zoraki alınmışsa bizim yaptığımız gibi "Belge süs olsun diye duvara asılır".
    0
    0
    Yanıtla