SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘Teze Cami’ 180 Yılda 3 Kez Depremde Hasar Gördü

‘Teze Cami’ 180 Yılda 3 Kez Depremde Hasar Gördü
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın simgelerinden biri olan ve bugüne kadar yaşadığı 3 büyük depremde hasar aldıktan sonra yeniden ayağa kaldırılan 180 yıllık Hacı Yusuf Taş Camisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde tamamen yıkıldı.

Osmanlı mimarisini bugüne taşıyan, tamamen kesme taştan yapılan, merkez kubbe ve beş gözlü son cemaat mekanından oluşan caminin tam yapım tarihi bilinmiyor.

1700'lü yıllarda inşa edilen küçük bir caminin yerine 1843'te Hocazade Hacı Yusuf tarafından yaptırıldığı bilinen cami, 1893'teki "büyük zelzele"de yıkıldı.

Halk arasında "Teze Cami" (Yeni Cami) olarak adlandırılan Hacı Yusuf Taş Camisi, Sultan Abdülhamid'in de desteğiyle ayağa kaldırılarak 1913'te yeniden ibadete açıldı.

Malatya'da 1964'te yaşanan 6 büyüklüğündeki depremde kubbe ve bazı duvarlarında çatlaklar oluşan, alem gövdesindeki üst taşların düşmesi sonucu kullanılamaz hale gelen cami, yeniden onarıldı.

24 Ocak 2020'deki Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde yine zarar gören cami, güçlendirme çalışmasının ardından geçen yıl ibadete açıldı.

- Kahramanmaraş merkezli depremlerde de kaderi değişmedi

Kahramanmaraş merkezli büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yeniden büyük bir yıkım yaşayan Hacı Yusuf Taş Camisi, kullanılamaz hale geldi.

Dört minaresi, kubbesi, duvarlarıyla yıkılan cami için tarih yeniden tekerrür etti.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce izinsiz giriş ve yapı elemanlarına müdahalenin yasaklandığı cami çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı.

Polis ekiplerince sokaklarında giriş çıkışların yasaklandığı caminin yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatılacağı öğrenildi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Hata (1 yıl önce)
    Onarımdan sonra kubbeye asılan ışıklandırmanın ağırlığını açıklasınlar yıkımın sebebi ortaya çıksın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ABUZER (1 yıl önce)
    2020 Elazığ depreminden son ra tadilat tamirat diye dünyanın parası harcandı sonuç depremin ilk günü ilk gecesi yıkıldı.sormlular nerede hesap sorulmayacakmı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Artık yeter bu camiye para harcanmasın. Onun yerine evi yıkılan 2 fakire ev alınsın.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Bu camii Malatyanin sembol camisi ne demek yapılmasın
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yeni caminin yerine yeni bir caminin yapılması doğru değil. Zemin uygun değil. Yeni bir cami başka uygun bir yere planlanmalı. Yeni caminin yeri meydana ilave edilmelidir. Gelecek nesiller yeni planlamayı mutlaka alkışlayacaklardır.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (1 yıl önce)
    1- Elazığ depremi sonrası cami zemin etüdü yapılıp uzman ekiplere su ve zemin boşlukların doldurularak zemin sıkılaştırilması yönünde Taşhoron kilisesindeki gibi epoksi dolgu uygulanarak zemin sağlamlaştırılması malesef yapılmadı. Tasharon kilisesi dimdik ayakta. 2- Mimar Sinan in Ayasofyada uyguladığı yan payanda destek sistemi yeni camiyi desteklemek için nasıl uygulandı acaba biliyormusunuz? Karşılıklı 4 çukur edilip dik beton kolon çıkıldı. Etrafı restorasyon taşı ile kapatıldı dik kolonlar bırakın yapıyı desteklemeyi belediye işhanı ve araçların üzerine devrilerek etrafa zarar verdi. Kendini bile tutamadı. Halbuki payanda kolonlar karşılıklı ve çapraz olarak birbirine bağlanmalı idi. 3- Gelelim ana kubbe ve yan kubbelere, kubbeler örüldükten sonra üstleri karbon fiber kaplanarak güçlendirilmeli tek parça formuna sokularak yapı tutuculuğu sağlanmalı sonrasında kurşun kaplama ile örtülmeliydi. 4- Geleneksel dini yapılarımızın olmazsa olmazı şadırvan revaklı abdestligin yerine yapılan ucube abdesthane ve şemsiyeler kalkar umarım.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • kaya (1 yıl önce)
    Elazığ depreminden sonra tadilat için 54 milyon tl harcandığı söylenmektedir.Şimdi yeniden yıkıldı herhaldr bi 200 milyon tl daha harcanır. Bence bu şekilde tel bir koruma altına alınarak müze gibi ibreti alem için muhafaza edilmeli. yeniden masraf yapılmamalı fakir fukara ya yerine en azından bir ev yapılıp verilse daha iyi olmazmı...
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Abdulhamid44 (1 yıl önce)
    Kemal Bey Malatya’ya gelince bunu Elazığ depremi sonrasi kim yaptı ise ona yaptırmasını isteyeceğim. Bizim çöpe atacak paramız, müteahhit mimar besleyecek imkanımız artık yoktur.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • E.E. (1 yıl önce)
    Yeni Camii Malatya merkezdeki neredeyse tek tarihi eserdi ve Malatya nın simgesiyedi. Şehrin kimlğinde önemli bir yeri vardı. Ayağa kaldırılabilse çok iyi olur.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Osman4423 (1 yıl önce)
    Daha önce kim yaptı ise beleşe aynı adama yaptırılmalı. Kimse hesap sormuyor. Kemal gelirse Veli’nin meydanda yakasına yapışıp bunu daha önce kim yaptıysa ona yaptır diyeceğim. Evim hafif hasarlı. Kemal, ağır hasarlı evler için borclandirma da yapmayacakmış. Devlet böyle olmalı. Cebime bir kuruş girmeyecek ama hemşehrilerim 20 yıl borclanmayacak. Kayısılar için de bir şey yaparsa oy vermeyen adama selam vermem daha. 20 yıl verdik de ne oldu. Artık akillanma vakti.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mert (1 yıl önce)
    Teze camii malatyamizin simgesi haline gelen ve içinde huzur ile namaz kıldığımız ender yerlerden bir tanesiydi. Ancak son dönemlerde ciddi para harcanarak gerek restorasyon gerekse dış avlusu ve çevresinin yenilenmesine çok para harcandı. Şimdi yapılması gereken oraya çok modern ve büyük bir camii yapılması. Örnek kernek camii, çamlica camii gibi. Umarım bu şekilde değerlendirilir.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Cami etrafındaki yapılar kaldırılsa ve daha geniş avlulu bir cami yapılsa isabetli olur
    %34
    %66
    Yanıtla