Malatya il merkezinin en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami ve Yeni Cami' adlarıyla bilinen 110 yıllık caminin, 24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine ibadete kapatılmasından sonra başlatılan, restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarında sona gelindiği, bu arada Ramazan ayının başlamasıyla birlikte caminin vakit namazları için ‘sessiz- sedasız’ ibadete açıldığı bildirildi.
24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı.
Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarıldı ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edildi. Camini her iki minaresi de yine şerifelerinin üst kısımlarından itibaren yenilendi.
Yeni Camii, önce 2021 Ağustos, sonra 2021 Eylül, ardından 2021 Aralık ayında ve son olarak Ocak 2022’de açılacağı kamuoyuna duyurulmuş, ancak çalışmalar tamamlanmayınca cami açılamamıştı. İç kısmındaki çalışmalar tamamlanan camide, dış kısımda onarım ve düzenlemeler sürüyor.
-Abdest muslukları kapatıldı, tek parça taş oyma havuz da ortaya çıkarıldı
Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birisini caminin ana girişi olan kuzey kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturdu. Yeni camii ile özdeşleşen abdest alma yerinin caminin kuzey ana girişinin tam karşısında WC’lerin üzerine yapılacağı belirtildi. Caminin özgün haline müdahale olarak değerlendirilen bu durum tepkilere yolaçtı.
Caminin bahçesinde bulunan, 1990'lı yıllardaki bir düzenleme çalışmaları sırasında, betona gömülerek yekpare (tek parça) taş oyma özelliği hoyratça kapatılmış olan havuz ise, süren avlu düzenleme çalışmaları sırasında yeniden ortaya çıkarıldı ve bu vahim bir hatanın düzeltilmesi olarak nitelendirildi.
malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR- VİDEO: Burhan KARADUMAN