SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teze Cami', Temelden Minarelere.. 'Yenileniyor'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın simge yapılarından ve bir asrı geride bırakan yapımından bugüne olan süreçte, 'Hacı Yusuf Camisi, Hacı Yusuf Taş Camisi, Böyük Cami, Teze Cami ve Yeni Cami' adlarıyla anılan, 24 Ocak 2020'de meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar gören ve depremden bu yana kapalı olan kent merkezindeki camide, onarım ve güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

https://youtu.be/gZMF2Zj4WP8

Daha önce, geçtiğimiz yaz mevsiminden itibaren ibadete açılacağı belirtilmesine rağmen, sonradan 'güçlendirme' gerekçesiyle yapılan binanın yan ve ön duvarlarının yeni taş kolonlarla güçlendirilmesi, temelinin ve minarelerinin sağlamlaştırılmasını içeren ek projelerle çalışmaların uzadığı caminin, ibadete açılacağı yeni tarih Ocak 2022 olarak ifade ediliyor.

1843 yılında ulemadan Hocazade Hacı Yusuf tarafından, kendi arazisinin üzerinde yaptırılan, ancak 3 Mart 1894 depreminde yıkılan caminin sadece bir minaresi (bugünkü yarım minare) kaldı. Tamamen yıkılan caminin yerine, büyük bir cami yaptırılması için Padişah II. Abdulhamid'in de 10 bin altın gönderdiği, tamamen taştan inşa edilen 'büyük cami'nin yapımı 1912 yılında tamamlanarak açılmıştı.

14 Haziran 1964'teki Malatya depreminde de cami ciddi bir zarar görmüş, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştı.

24 Ocak 2020'de meydana gelen, Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti.

Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı.

Bu çalışmalar sırasında ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarıldı ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edildi.

Önce 2021 Ağustos, sonra 2021 Eylül, ardından 2021 Aralık ayında çalışmaların tamamlanacağı ve ibadete açılacağı yolunda, ilgililer ve siyasiler tarafından yapılan açıklamalara karşın, son olarak ortaya çıkan, caminin iki minaresinin şerefeden üst bölümlerinin yenilenmesi gereği üzerine açılış, en erken Ocak 2022'ye kaldı.

Eylül ayında açılması planlandığı için halıları da sipariş edilen camideki çalışmaların kısa sürede bitirilerek, Ocak 2022'ye yetiştirilmesine çalışılıyor.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Yeni Camide, 24 Ocak 2020 depreminde meydana gelen hasar, Ekim 2020'de başlatılan 'restorasyon, onarım ve güçlendirme' çalışmalarının bugüne kadar olan seyrini yansıtan görseller (malatyahaber.com- Burhan KARADUMAN- Bülten)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Sedat (2 yıl önce)
    camii içi adeta defineci istilasına uğramış bir hali hazırda görüntüsü var çok yazık tarihi mirasımıza.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (2 yıl önce)
    Restorasyon yapıldığı pek inandırıcı değil hep göz boyama kısa zamanda yine sorunlar çıkma ihtimali çok yüksek denetim bakımların denetim altında yapılması gerekir neden bu kadar Camii avlusu derin kazılmış akla define avcılığı geliyor bilindiği gibi eski Camiiler'den yüklü altın saklanırmış yıkılınca yenisi yapılması için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sorumlusu (3 yıl önce)
    Daha önceki müdür avluya Kabe de ki açılır kapanır şemsiyeler den yapılacağını anlatmıştı ertv ye dinlerken çok hoşuma gitti bakalım açılışta göreceğiz neler yaptıklarını
    0
    0
    Yanıtla
  • Taylor (3 yıl önce)
    Bu tadilat görmüşken ön taraftaki havlu sökülerek yeraltına caminin devamı yapılarak daha fazla cemaatin yararlanması sağalanamalı...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Yeniden yapılsa daha sağlam olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alarga (3 yıl önce)
    Onarımın OCAK 2022 'de biteceği şüpheli bence. Ramazana kadar bitirirlerse çok iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (3 yıl önce)
    bir tarih yenileniyorsa muhtemelen tarihi vasfını yitirecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (3 yıl önce)
    Daha önceki müdür döneminde kolanlar güçlendirme işleri kubbe ve duvarlar bitmişti. kalem işi suslemelerin yüzde 70 bitmişti halı siparişleri verilmişti yani 7 ayda büyük işlerin hepsi bitmişti ve o müdür Eylül'de açılacak demişti Eylül olmadan görevden alındı müdür gideli 5 aydan fazla oldu yapılan hiçbir iş yoktur çıksın söylesinler 5 ayda neler yapıldı çalışan Malatyalı Bir müdürü haksız yere yerden yere vurduk şimdi kimsede ses yok sonra Malatyalı müdür niye yok diyoruz.Ayrica ihale konusunda söylenenler doğru mu müdür haramzadelere yol vermedi o yüzden mi görevden alındı bu konuyla alakalı 10 tane haber oldu Genel Müdürlükte Bakanlıkta sustu Güler Hanım bu konu bir araştırma yaparsanız milllet gerçekleri öğrenir
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (3 yıl önce)
    Akılda kalan sorular 1.İlk ihale sözleşmesinde restorasyon işi içinde neler vardı. 2.İlk ihale bedeli ile bitim tarihindeki ihale tutarı arasındaki fark kaç milyon TL.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyyupk (3 yıl önce)
    Şimdiki onarmaların ömrüde kısa olacak görünen ecdadın yaptığını tamir etmek için bile dandik malzeme kullanarak 20 yıl bile ömrü olmayan kaplama yapılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Her konuda bilirkişi kadar bilginiz var maşallah. Malzemelerin dandik olduğunu nereden biliyorsunuz... Her şeye muhalefet olunmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 yıl önce)
    Hayırlı Mübarek Olsun
    %100
    %0
    Yanıtla