İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü ve Malatya Tabip Odası’nın ortaklaşa düzenledikleri, Türk Halk Ozanı Aşık Veysel temalı “14 Mart Tıp Bayramı ve Tıp Fakültesi Dönem 1 Öğrencilerin Önlük Giyme Töreni” yapıldı.
Kampus içerisindeki pembe yolda sağlık yürüyüşü ile başlayan etkinlik, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Karabiber'in Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı'na çelenk koymasından sonra Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programla devam etti. Malatya Cumhuriyet Başsavcı Mustafa Alper ve Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ’ın da hazır bulunduğu programa, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun yöneticileri, sivil toplum örgüt temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ile öğrenci aileleri katıldı.
"Tıp Fakültesini anlatan bir sinevizyon gösterimi sunuldu-
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, 14 Mart Tıp Bayramı’nın tarihçesi ile ilgili kısa bilgiler verdi. Hekimlerin sağlık hizmeti sunmak gibi kutsal bir görevinin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özbağ konuşmasının sonunda tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutladı.
Bugünün tıp camiasının bayramı olduğunu hatırlatan Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, “Geleneklerimize göre bayram günlerinde güzel şeyler konuşmak ve hediyeleşmek gerektir. Bu düşüncelerle İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen ve tıp eğitimine önemli katkı sağlayacak olan ‘Tıp Eğitimi Projesi’ni armağan ediyorum” dedi.
Konuşması sırasında katılımcılara ‘Tıp Eğitimi Projesi’ ilgili hazırlanan sinevizyon gösterisini izleten Prof. Dr. Özgen, “2023 Türkiye’si için daha çok çalışmamız gerekmektedir. Bu vesile ile hepinize başarılar diliyor bayramınızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.
"Sağlık sisteminin sembolü hekimlerdir"
Malatya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, sağlık sisteminin sembolünün hekimler olduğunu ifade etti.
Kızılay, tıp fakültesini kazanmanın ve okumanın zor olduğunu belirterek, "Okuduktan sonra çalışması ömür boyu zor bir meslek. Öğrenciler hele bir de uzmanlık yaparlarsa, uzun ince bir yolda gece-gündüz gidiyorlar" diye konuştu.
"Devrim niteliğinde düzenlemeler yapılmıştır"
'Sağlıklı hayata, insanların vazgeçemeyeceği temel bir haktır' ifadesini kullanan Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener ise, şunları söyledi: "Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi nitelikli bir toplumun en önemli şartlarından biridir. Son yıllarda herkese eşit ve kaliteli sağlık hizmeti felsefesiyle hareket eden, reform niteliğinde hatta devrim niteliğinde düzenlemeler yapılmış, sağlık sisteminin çağın ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi için sağlıkta dönüşüm programı başlatılarak, çok ciddi mesafeler, kat edilmiştir" şeklinde konuştu.
"Hekimlik mesleği aşkla yapılır"
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hilmi Ataseven de, hekimlik mesleğinin aşkla yapılacağını belirterek, "Tabi sadece aşkla yapılmaz, aşkla da sürdürülür. Çünkü bir defa yapmak önemli değil, bunun devam ettirilmesi, sürdürülmesi gerekiyor. Siz bir defa hizmeti sunarsınız ama biraz sonra, daha sonra, gece, gündüz, hafta sonu, tatil demeden bu hizmetin devam ettirilmesi gerekiyor" dedi.
"Sağlık alanında önemli gelişmeler oldu"
Sağlık İl Müdürü Dr. Nail Umay ise, sağlık alanında Türkiye'de son 10 yılda önemli gelişmelerin olduğuna değindi.
Umay, sağlıkta ciddi ilerlemelerin olduğunu kaydederek, "Sağlık alanındaki ilerlemelerden hem hastalarımız fayda sağladı hem de bu mesleğin değerli mensupları fayda sağladılar. Şurası da bir gerçek ki, henüz kat edeceğimiz çok fazla yol var. Çok fazla çalışmamız ve emek harcamamız gerekiyor" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Turgut Özal Tıp Merkezi Müzik Grubu tarafından mini bir konser verildi ve daha sonra 249 Tıp Fakültesi 1. dönem öğrencilerine "Beyaz Önlük" giydirildi.
14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları, Turgut Özal Tıp Merkezinde görev yapan hekimler ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin yarıştığı "3. İnönü Tıp ve Sağlık Koşusu" etkinliği ile son buldu.