SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Tiritli Dolma Köftesi' Yarışması Yapıldı

'Tiritli Dolma Köftesi' Yarışması Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyi tarafından düzenlenen, Malatya'da yerli halk arasında ‘Tiritli Dolma Köftesi’ olarak adlandırılmasına karşın  ‘Analı- Kızlı’ adı altında düzenlenen Geleneksel Yemek Yarışmasında dereceye giren yemek ustalarının ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi.Yapılan oylama neticesinde birinciliği 491 puanla Kübra Öztürk elde etti.

Malatya’nın sofra kültüründe özel bir konumda bulunan Coğrafi İşaret Tescil Belgeli ‘Analı- Kızlı’ yemeklerin yarıştığı Ödüllü Geleneksel Yemek Yarışması tamamlandı. 

Yeşilyurt Belediyesi Gedik Oba Çadırında özel olarak ayarlanan stantlarda yerlerini alan ‘Analı-Kızlı’ yemekler, beş kişiden oluşan jüri heyeti tarafından titiz bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Yemeklerin lezzeti, görünüm ve kıvamı ile sunumlarının ele alındığı değerlendirmelerin ardından dereceye giren yemekler belirlendi.

Büyük bir heyecana sahne olan yarışma neticesinde birinci 491 puanla Kübra Öztürk olurken, ikinci 485 puanla Betül Oğan, üçüncü ise 481 puanla Arzu Sündüz Turgut oldu. Jüri özel ödülüne ise 470 puanla Tuğba Yolcukarapınar layık görüldü.

Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın da katıldığı ödül töreninde tek tek takdim edildi.

‘Analı- Kızlı’ Geleneksel Yemek Yarışmasının Malatya’nın zengin yemek mutfağını tanıtmak amacıyla başlattıkları hizmetlere büyük bir katkı sunduğunu söyleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, büyük bir çekişmeye sahne olan yarışmaya katılan tüm yemek ustalarına teşekkürlerini sundu.

Yarışmada dereceye girenleri tebrik ederek kutlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Anadolu medeniyetine çok özel katkılar sunan Malatya’nın zengin yemek mutfağında yer alan birbirinden özel lezzetlerin hak ettiği değeri görmesi adına başlattığımız hizmetleri ve projeleri, bu tür yarışmalarla taçlandırıyoruz. Yeşilyurt Belediyesi olarak kentimizin ve ilçemizin tüm güzelliklerini ön plana çıkartan hizmetlerimize bir yenisini daha eklemenin sevincini yaşıyoruz. Kentimizin tarihi değerlerinin korunması, geleneksel hayatımızın yaşanması ve yaşatılması, yemeklerimizin, kurutmalıklarımız, turşularımız, tatlılarımız ve meyvelerimizin daha geniş kesimlere ulaştırılmasına çok büyük önem veriyoruz. Yöresel lezzetlerimizin ticari paylarının yükselmesi ve kimliklendirilmesi noktasında coğrafi işaret tescil süreçlerimizi planlı ve sistematik bir şekilde yürütmekteyiz. Sofralarımızın doğal lezzetlerinin tescillendirilmesi, yurt içi ve yurt dışındaki itibarlarının yükselmesine neden oluyor. Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığımız 37 başvurumuzdan 14’nün tescil belgelerini aldık. Belediye olarak hem ilçemizin tarihi zenginlikleri hem de yemeklerini tanıtmak amacıyla Yeşilyurt Lezzet Caddesindeki tarihi tescilli konaklarımızı restore ederek, bölgenin tarihsel ruhunu yansıtan konaklara ve müzelere dönüştürdük. Kentimizin marka değerlerinin kimliklendirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.Çünkü bu ürünlere hepimizin el birliğiyle sahip çıkmamız ve korumamız gerekiyor.İnşallah bu tür hizmetler ve gayretlerimiz neticesinde yurt içi ve yurt dışından gelenlerin uğrak noktasına dönüşeceğiz.” diye konuştu.

Tarih, Kültür ve Gastronomi Kenti Yeşilyurt’u gastronomi dünyasında hak ettiği konuma ulaştırmak amacıyla çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Başkan Çınar, “ İç ve dış turizmde artık gastronomi diye tabir edilen yeme-içme alanları çok büyük önem taşıyor. Tur sahipleri ve acenteler farklı lezzetlerin olduğu kentlere ve ilçelere daha fazla turist taşıyorlar. Bizlerde ilçemize daha fazla turistin gelmesi içinde gastronomi alanına büyük bir destek veriyoruz. Bizim tek derdimiz kentimizin değerlerini korumak, yaşatmak, gelecek kuşaklara taşımak ve bu değerler üzerinden de kentimizin turizm potansiyelini artırmaktır. Kent Konseyimizle ortaklaşa düzenlediğimiz, 53 yemek ustasının katıldığı bu yarışmamızda gastronomi alanında yaptığımız çalışmalara çok büyük katkılar sunacaktır. Yarışmamızın jüri heyetine, tüm katılımcılara ve dereceye girenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bu yarışmamın sorunsuz geçmesi noktasında büyük çaba sarf eden Kent Konseyimizin değerli çalışanlarına ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, konuşmasından sonra yemek yarışmasının jüri heyetinde yer alan isimlere teşekkür plâketi takdim etti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Salih Karacan (2 yıl önce)
    42 yıllık Malatyalıyım tiritli dolma köftesi adını ilk defa duyuyorum. Bu haberi yapan arkadaş dün mü Malatya'ya taşınmış. Analı kızlı adlı yemeği tiritli dolma köftesine dönüştürdünüz ya pes doğrusu
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Demek ki yerli Malatyalı değilsiniz. Bunun adı 'Tiritli Küfte'dir. 1980'li yıllardan sonra televizyon programlarında konu olduğunda Adana vs. illerin yemeği olarak tanıtılırken 'analı- kızlı' denmeye başladı, bizim Malatya'nın yeni yetmeleri, köklü kültüründen haberi olmayanlar da bunu kullandı.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 yıl önce)
    Bir ürünün memleketin tarihi ile eş olan orijinal adını değiştiriyorsanız ve o ismi kullanmıyorsanız yaptığınız yarışma , etkinlik ne olursa olsun hiç bir anlamı ve değeri yoktur; yakında memleketinde adını değiştirmeye de cüret ederler çakma Malatyalılar....!
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Malatya'nın yerlisiyim kendimi bildim bileli bu yemeğe analı-kızlı deriz, neyin adı değişmiş anlamadım. Hatta yılar önce Malatya'dan Adana'ya göç eden Malatyalılar analı kızlı ve şırdan gibi Malatya'ya özgü yemekleri Adana mutfağına kazandırmışlar şimdi bu yemeklere Adana sahip çıkıyor çok yazık.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 yıl önce)Battal Gazi 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Yaşınız kaç bilmiyorum varsa ailenizde yoksa akraba ve komşularınızda yaşı altmışın üzerindekilere sormanızı tavsiye ederim
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Abidin Öztürk (2 yıl önce)
    Teşekkürler Kübra!... Başarının tesadüf olmadığını ispatladın. Yolun açık olsun...
    %72
    %28
    Yanıtla