Kurulduğu günden bu yana taşradaki teşkilatlanmasını ve çalışmalarını şube müdürlüğü düzeyinde yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, yeniden yapılanma kapsamında Türkiye genelinde 12 bölge müdürlüğü kuracağı, bu bölge müdürlüklerinden birinin de, tarımsal potansiyel ve kaynakları bakımından bölgenin ve ülkenin önde gelen illerinden biri olan Malatya’da kurulması gerektiği savunuluyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 6 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 2019/373 Sayılı “Bazı Kamu İktisadi Teşebbüslerine Ait Kadro ve Pozisyonların İptal ve İhdası Hakkında Karar” ile, aralarında Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün de bulunduğu kurumun kadro yapısında değişikliğe gidildi.
Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında yapılan değişikliklerden biri de, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü için 12 Bölge Müdürü ve 24 Bölge Müdür Yardımcısı kadrosu ihdasını öngörüyor.
Bu düzenleme, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü taşra teşkilatının 12 ilde kurulacak Bölge Müdürlüğü düzeyinde yeniden yapılanmasını ve 12 TMO Bölge Müdürlüğü kurulması anlamına geliyor.
“TMO Bölge Müdürlüğü için en uygun il Malatya”
TMO teşkilatlanmasının değiştirilmesi ve 12 ilde bölge müdürlüğü kurulması hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararı hakkındaki sorularımızı yanıtlayan tarım sektörü temsilcileri, bu alandaki STK yöneticileri ve çiftçiler, Malatya’nın birçok tarımsal üründe bölge bazında, kayısı başta olmak üzere birçok üründe ise Türkiye’nin en önemli üretim merkezi olduğunu hatırlatarak, TMO Bölge Müdürlükleri’nden birinin Malatya’ya kurulması gerektiğini savundu.
“Siyasiler bu konuya odaklanmalı”
Lisanslı depoculuk alanındaki yatırımları nedeniyle Malatya Ticaret Borsası’nın Türkiye Ürün İhtisas Borsası Acenteliği’ne sahip olduğunu, tarıma dayalı ihtisaslaşmış Organize Sanayi Bölgesi’nin Malatya’da kurulduğunu, tarımsal üretim ve ihracatta Doğu Anadolu’nun en önemli ilinin Malatya olduğunu vurgulayan STK ve sektör temsilcileri, “TMO Bölge Müdürlüğü mutlaka Malatya’ya kurulmalıdır. Malatya sahip olduğu tarımsal potansiyel ve kaynakları ile zaten bu alandaki rüştünü ispatlamıştır. Bu nedenle, parti ayrımı olmaksızın, AK Parti, CHP ve MHP’nin Malatya milletvekilleri TMO Bölge Müdürlüğü’nün Malatya’da kurulması için çalışmalı ve sonuç alıcı bir kararı ortaklaşa çıkarmalıdırlar” şeklinde görüş bildirdi.
Malatya’daki birçok bölge müdürlüğünün başka illere taşındığını da hatırlatan sektör ve STK temsilcileri, “Bu konuda Malatya’nın yaşadığı gerilemenin telafisi için milletvekillerimiz, parti teşkilatı yöneticilerimiz Malatya’nın kazanımı için çalışmalıdır. Malatya’nın kazanımı doğal olarak çevresindeki illeri kapsayan bölge illeri için de olacaktır” dedi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com