SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"TMO Hiçbir Zaman Üst Fiyat Vermez.. Biz Referans Fiyat Veririz"

A- A+ PAYLAŞ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Malatya'nın kayısı ihracatında önemli bir gücü olduğunu, bunun korunması gerektiğini söyledi.

Güldal, beraberinde Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ve bazı oda başkanlarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya Ticaret Borsası ve Lisanslı Depo AŞ tarafından inşa edilen Türkiye'nin ilk lisanslı kuru kayısı deposunu inceledi.

Güldal, burada AA muhabirine, Malatya'nın Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde büyük hasar gördüğünü, kentin toparlama sürecinde olduğunu anlatarak, en kısa sürede kentin eski günlerine dönmesini diledi.

Malatya'da kayısıyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini belirten Güldal, şöyle devam etti:

"Kayısı ve kayısıyla ilgili tüm süreçler devletimizin, bakanlığımızın ve TMO'nun sürekli gündeminde ve takibinde olan hususlardır. 2020'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile lisanslı depoyu faaliyete geçirmiştik ve o senede ilk defa kayısıyı üreticilerimizden alım imkanını bulmuştuk. Bu tesisin Malatya için anlamı çok büyük. 2020'den bu yana 6 bin ton kapasiteli Türkiye'deki tek kayısı lisans deposu hiçbir eksiği olmadan faal halde. Baktığımızda yapıldığından bugüne hiç dolmadı, 6 bin ton kapasiteye hiç ulaşmadı. Bugün de baktığımızda 1100 ton civarında bir ürün var. Bu şunu gösteriyor, demek ki biz fazla anlatamadık. Malatyalı üreticimiz bu lisans depodan yararlanma imkanlarını tam anlamadı."

Güldal, lisans depoya ürün konulmasının depolama probleminden tamamen kurtulmak anlamına geldiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraya ürünü koyduktan sonra ürünün kalitesine göre onun kriterlerine göre belirlenecek olan değer de elektronik ürün senedini alıp her zaman ticarete konu edebiliyor. O süreçte ürünün sahibi kendisi olması halinde Ziraat Bankası'na gidip sıfır faizli kredi kullanabilme imkanı var. Buraya ürün teslim ettiği zaman stopajı SGK primini ödememe imkanı var. Ayrıca buraya ürünü getirdiği için nakliye desteğini bakanlıktan alma imkanı var. Depo kirasının da yüzde 60'ını alma imkanı var. Yani oldukça büyük avantajlar var. Bunları hep söylemeye devam edeceğiz Üreticimiz bilsin, duysun, bu tesis çalışsın istiyoruz."

- "Süreci başından beri takip ediyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Malatya'yı özel olarak takip ettiğini, kendisine Malatya'ya gitme talimatı verdiğini anlatan Güldal, şöyle devam etti:

"Kayısı, Malatya ve ülkemiz için çok özel, önemli ve değerli bir ürün. Bazen rekolte düşük olur, bazen biraz daha yukarıda olur. Bu fiyat dalgalanmaları da üretici aleyhine veya lehine tecelli eder. Bizim görevimiz üretici aleyhine fiyatların oluşması halinde bunu izlemek, gerekmesi halinde de bir alım politikası uygulamaktır. Bu süreci başından beri takip ediyoruz. TMO'nun asıl görevi hububat ve bakliyattır bu tali ürünleri de takip ederiz. Malatya'da piyasanın aşağı yukarı şekillendiğini görmek mümkün ama beklentiler, ihtiyaçlar var. Buradaki görüşmelerimizden aldığımız izlenimleri bakanlığımızla, ilgili ekonomi yönetimiyle paylaşacağız. Ondan sonra bir yol haritası belirlenmiş olacaktır. Ümit ediyorum 2024 yılı kayısı üreticisi için daha iyi olur. Malatya'nın ihracatta önemli bir gücü var bu gücün kaybolmaması, korunması lazım."

Malatya'da bu yıl 107 bin ton kuru kayısı rekoltesi olduğunu anlatan Güldal, "Burada esas olan bir üreticinin maliyetine göre ürünün değerini kar ederek veya ürettiğine layık bir şekilde değer bulmasını sağlamak. İkincisi de ülkemizin ihracattaki rekabet üstünlüğünü kaybetmemek. Yani bu iki eksene çok iyi dikkat etmek lazım. Çünkü sürdürülebilirlik bununla mümkündür. Kayısı bu özel niteliğinden dolayı bu izlemeyi hak ediyor. İnşallah hayırlı günler de olur, çalışmaları da olur, bereketli bir dönem geçirir." diye konuştu.

- "TMO hiçbir zaman üst fiyat vermez"

Güldal, TMO'nun kuru kayısı alımına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Maliyetlere mutlaka bakarız, en ayrıntısına kadar inceler ve takip ederiz. İhracat rakamlarına, piyasada oluşan fiyatlara bakarız. Burada üreticinin zarar etmeyeceği fiyatlar önemlidir. TMO hiçbir zaman üst fiyat vermez, biz referans fiyat veririz. Yani bu fiyatın altında bir fiyat oluşursa 'biz buradayız' deme fiyatıdır. Eğer üzerinde olursa ondan da memnuniyet duyarız. Bu hangi ürün olursa olsun üretici lehine gerçekleşecek fiyatlardan memnuniyet duyarız. Belli bir referans fiyat yani taban fiyat oluşturması ihtiyacı olursa o zaman biz müdahale ediyoruz. Şu anda bu süreç aşamasındayız. Üretici, TMO'nun veya devletin izlediğini, takip ettiğini yakından izlediğini bilmesi lazım ama beklentisi de şu aşamada referans fiyat noktasında olması gerekir. Bu karar tek başına veya bir kurumla verilecek bir karar değil çünkü ciddi bir finans kullanımı var. Ciddi bir fiili olarak alım dönemi olabilir."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Borçlu (4 ay önce)
    "Köylü, Milletin Efendisidir!" sözünden, 'Millet fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir' sözüne gelmiş bulunmaktayız. Ensesi kalınların vergi borcunu silen, hibe, teşvik veren devlet, üreticinin esnafın bağkur borcunu söke söke almanın derdinde...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Murtaza (4 ay önce)
    Bunlar degilmi rekolteyi yüksek tutup fiyatları ayak altı eden. adamın adı Özbek Ramazan'a cikmis. Haberi yok!!!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Orhan (4 ay önce)
    Yunus kılınçı ticaret borsası başkanı olarak görmek istiyoruz. Üreticinin yanında siyasetin peşinde değil.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 ay önce)
    Çiftçi kayısıyı sattı zaten. Bu saate kadar neredeydiniz. İs isten geçince mi aklınız başınıza geldi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • yanlış (4 ay önce)
    Sayın AHMET GÜLDAL bey yıllarca Malatya da tarım il müdürlüğü yaptı.EEE o yıllrda Malatya ya için ne yapmış. Yanındaki bey efendilere bakın bir dönem başka partide bir başka dönem bir diğer partide aaa bir bakmışsın tekrar aynı parti de bir başkaları bir bak milletvekili aday adayı o olmadı Belediye başkan aday adayı o da olmadı tekarar stk başına ne güzel bir dünyanız var sizin ya ......Malatya nın ayağa kalkması için 6 Şubat öncesi stk başkanlarını belediye başkanlarını vekilleri kısacası 06 şubat önce Malatya da Malatya için konuşanların her yerde aynı yüzlerin silinmediği sürece bir şey olmaz beyler bunlardan kutulmadıkça olmaz beyler.......
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Nur44 (4 ay önce)
    Lütfen geçen sene özellikle Özbek kayışını getirip Malatya kayisisini. Adını batıran esnaflar ve ses çıkarmayanların vatana ihanetten yargılanmasını istiyoriz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kartal1903 (4 ay önce)Nur44 isimli kullanıcı yorumuna
    Demek ki öyle bir kayısı varmış. Düzgün rekolte tahmini ve fiyat politikası olmaz ise ABD'nin ve Avustralya'nın başına gelen bizim de başımıza gelecek. Malatya kayısısı ABD ve Avustralya kayısı üretimini bitirdi. Özbek ve Tacik de bizi bitirecek böyle giderse....Bu konu çok önemli her şey fiyat ile ilintili. Rakipsiz değiliz. Ona göre hareket etmek lazım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • tso (4 ay önce)
    Esnaf Odası ve TSO başkanı neden en dipteler. Derdi bunların anlatması lazım. Her şeyi yanlış yapıyorsunuz. Bu memlekette deprem sonra herkese bir hal olmuş. esnafın sesini kenara atmışlar.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • BATTALGAZİNİN TORUNU (4 ay önce)
    Kayısı hak ettiği değeri ne zaman görecek.1kg tütün 800TL.Şahnahan'a Kapalı Sulama ne zaman gelecek...!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Gardaş sen psikiyatride git. Sende takıntı olmuş. Gardaş benre Sahnahanda yaşayan biri olarak kürekle suluyorum. Neden kart ile paralı su suluyayim. Ben gerizekalimiyim. Geveri verdinmi bol suyu 15 günde sularsin..adın ne? Sulamayı bilmiyorsan şöyle gelio ben bahceni suluyayim
    %40
    %60
    Yanıtla