ALIM FİYATI BUGÜN AÇIKLANACAK.. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Fırat Kalkınma Ajansı tarafından 13,2 milyon lira hibe desteği sağlanan proje ile inşa edilen ve dünyada kuru kayısı alanında bir ilk olan Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Deposu lisans ve faaliyet belgelerini alarak kuru kayısı alımına başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Fırat Kalkınma Ajansı tarafından cazibe merkezlerini destekleme programı kapsamında desteklenen ve Malatya Ticaret Borsası tarafından yürütülen proje ile inşa edilen Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Deposu, lisanslı depoculuk faaliyet belgesi ve yetkili sınırlandırıcı faaliyet belgesi almaya hak kazandı. 30.03.2018 tarihinde başlayan ve 30.06.2020 tarihinde tamamlanan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Projesi kapsamında Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinde 30 bin metre kare alan üzerinde inşa edilen ve 6 bin ton kapasitesi bulunan lisanslı depo, lisanslı depoculuk faaliyet belgesi alarak kuru kayısı alımına başlıyor. Resmi açılışı ileriki tarihlerde planlanan tesisin faaliyete başlaması ile Toprak Mahsulleri Ofisi Malatya’da ilk defa kuru kayısı alımına başlayacak. Kayısı alımının saat 12.00'de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de katılacağı video konferans yöntemiyle düzenlenecek törenle başlayacağı bildirildi.
Kayısının laboratuvarda analiz edilerek doğru sınıflandırılmasına, sınıfına göre sağlıklı ortamda ve güvenle depolanmasına, daha iyi şartlarda pazarlanmasına ve istenilen zamanda ihtiyaç duyulan miktarda ürüne ulaşılabilmesine olanak sağlayacak lisanslı deponun bankalardan uygun koşullarda kolay kredi alınmasına da imkân sağlaması beklenmekte. Kayısı üreticisine, tüccara, sanayiciye ve ihracatçıya nakliye, analiz, depo kirası ve vergi avantajı sağlayacak lisanslı depo, Malatya ili için büyük önem taşıyan kayısıdan daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacak.
Faaliyete başladığı 2010 yılından itibaren, Malatya ili için stratejik değer taşıyan kayısıdan elde edilen gelirin artırılması için ilgili tüm paydaşlarla önemli çalışmalar yürüten ve lisanslı depo ile kuru kayısı ihracatındaki rekabet gücünün sürdürülebilirliğine katkı sağlayan Fırat Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ile uygulayacağı Model Kayısı Fabrikası Projesi ile kuru kayısı üretiminde modern yöntemler kullanılarak üretim kapasitesinin ve ürün kalitesinin artırılmasına önemli katkılar sağlamayı planlamakta.
Bülten- malatyahaber.com