SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TMO İlk Kayısı Alımını Yaptı

0
Güncellendi - 2020-09-23 02:54:16
TMO İlk Kayısı Alımını Yaptı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kurulan Türkiye'nin ilk kuru kayısı lisanslı deposuna ilk ürün teslimi gerçekleştirildi.

Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinde, TMO-TOBB Tarım Ürünleri̇ Li̇sanslı Depoculuk AŞ'nin (LİDAŞ) modern altyapıya sahip Türkiye'nin ilk kuru kayısı lisanslı deposunda gerçekleştirilen programda kayısı alımı yapıldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Malatya ve kayısı için bugün çok özel bir gün olduğunu söyledi.

Güldal, uzun yıllardır TMO'nun kuru kayısı alması yönünde bir beklenti olduğunu hatırlatarak, bugün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan açıklamayla TMO'nun kayısı alımının başlatıldığını ve fiyatının belirlendiğini ifade etti.

Bakan Pakdemirli tarafından 4 numara kuru kayısıyı kilogram başına kükürtlenmiş için 21 lira, kükürtlenmemiş (gün kurusu) için ise 23 liranın açıklandığını anımsatan Güldal, şöyle devam etti:

"Fiyat piyasanın bir tık üzerinde, gerçekten üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanan bir fiyat oldu. Kuru kayısının fiyat istikrarsızlığının çözümlerinden bir tanesi özellikle bir devlet müdahalesinin ve de depolama kriterlerinin uygun olması, şartlarının iyi olması yönünde çalışma gerektiriyordu. Biz TMO olarak bu çalışmayı yaptık. Malatya gerçekten bir ilki de başarmış oldu. Kuru kayısı lisanslı depoculuk siteminde ilk örneği 6 bin ton kapasitesiyle burada yapıldı ve bitti. Lisanslı depomuz geçen hafta lisansını aldı ve kullanıma, çalışmaya hazır hale getirildi. Biz de zaman kaybetmeden Bakanımızın alım talimatını vermesi ve fiyatı açıklamasıyla burada ilk alımı gerçekleştiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun."

Güldal, lisanslı deponun modern altyapıya sahip olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"TMO olarak lisanslı depoya giren her ürünü değerinde almak için varız. Üreticilerimizin TMO'yu tercih etmesini canı gönülden arzu ediyoruz. Esasen çiftçimizin bunda büyük menfaati de var. Lisanslı depoya ürününü koyan çiftçi, bize TMO'ya satsın veya satmasın, elektronik ürün senedini aldıktan sonra bu senetle istediği gibi işlem yapabilir. Bu senetle TMO'ya satış yapabilir. Talimat verdiği anda TMO bu belge ile kendisine sunulan, satışa arz edilen ürünü alır ve aynı günde de değerini, parasını, karşılığını çiftçimize öder. Çiftçimiz isterse satmayıp Ziraat Bankasına götürüp bu senet talimatıyla zirai kredi kullanabilir, yüzde 70'ine kadar olan kısmını sıfır faizli kullanabilir. Ayrıca buraya gelen ürünün kesintisiz olarak fiyatı değerlendirilir ve ödenir."

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Kuru Kayısı (4 yıl önce)
    Şire pazarında çiftçinin alın terini sömüren kaysı simsarlarını yok etmediğiniz sürece çiftçi kazanamaz. Kaysıyı ilaçlayan, budayan, sulayan emeğini çeken çiftçi bu simsarların kazandığının çeyreğini kazanamıyor. Simsarlar hazır gelmiş kaysıyı hiç bir emek çekmeden çiftçinin elinden çok ucuza alıyor. Bu düzen yıkılıp, simsarlar ortadan kaldırılıp, çiftçi para kazandırılmazsa kaysıcılık her geçen gün azalacaktır. Şehrin belediye başkanı, valisi ve diğer yöneticileri görevinizi yapınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali ALTUNOK (4 yıl önce)
    Arkadaşlar herkes. Kendi menfaati için yorum yapıyor veya birilerini yüceltiyor şimdi soruyorum TMO ürünü çifçiden alıp çiftçinin yüzünü güldürecek peki TMO bu ürünü satacak bir altyapısı varmı bununla ilgili sağlıklı bir açıklama bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Olayı Bilen Kişi (4 yıl önce)
    Ramazan Özcan çok uğraştı
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (4 yıl önce)
    Yıllardır sabırsızlıkla özlemle beklediğimiz bir hadiseydi.Gerçekleşmesi hem bir Malatya'lı olarak hem de aynı zamanda bir ziraatçi ve üretici olarak bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.Bu işin asıl mimarı TMO genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL dostumu kardeşimi tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim (4 yıl önce)
    sadece 4 numara kayısı 21 tl alıyormuş peki digerleri ne olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • itiraz44 (4 yıl önce)
    Çiftçimizin bir sorunu daha çözüldü ,emeği geçen hekese şükranlarımızı sunarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • KEREM (4 yıl önce)
    TMO'nun Malatya'da kayısı alımı yapabilmesinin 1 numaralı şartı, lisanslı kayısı deposunun bulunmasıydı. Bu şartın yerine getirilmesinin ik mimarı var: Birincisi, TBMM'de bu işin mücadelesini başlatan ve ısrarla takip ederek Kayısı Lisanslı Depoculuğu Yönetmeliği'nin çıkarılmasını sağlayan, yani yasal altyapıyı gerçekleştiren AK Parti Malatya Eski Milletvekili Sayın Ömer Faruk Öz'dür. Kendisine Malatyalı olarak teşekkür ediyoruz, emeklerinin ve hizmetlerinin unutulmadığını söylemek istiyoruz. İkinci mimar ise, belki çok daha zor bir işi başaran Sayın Öznur Çalık'tır. Sayın Çalık, Lisanslı Depoculuğun inşa edilmesi, projesinin hazırlanması ve yaklaşık 20 milyon lira olduğu söylenen bütçesinin çıkarılması için tek başına mücadele etti ve bu büyük işi başardı. Malatya ve Malatya kayısıcılığı için büyük bir dönüm noktası. Sayın Çalık'a Malatya kayısı üreticileri için verdiği büyük mücadele için teşekkür ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Borsa başkanını unutmayalım
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    neden organik kayısı alımı yapılmıyor ? bir işi de tam yapın..
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyaspor 1966 (4 yıl önce)
    Başta Ramazan Özcan başkan olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Çok şükür! Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, çok önemli bir adım. Çok eleştirdik, çok geç kaldı ama oldu sonunda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şemsettin ÖNER (4 yıl önce)
    Maşallah Malatya için mükemmel bir girişim doğrudan üreticiye dokunan bir olay emeği geçenlerden resmi kurumlardan siyasilerden ve özellikle Borsa Başkanı Ramazan özcan ı kutluyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    Bu TMO kuru Fasulye de alsa güzel olur çiftçi için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Girmanalı (4 yıl önce)
    Memleketimiz için dilerim hayırlı bir iş olur. Bir tek endişem şudur ki : Kayısı Birlik gibi olmasın!
    0
    0
    Yanıtla
  • Asım Kadri SEMERCİOĞLU (4 yıl önce)
    Malatya için mükemmel bir adım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hassaten bu işe her şeyini koyan Ticaret Borsası Başkanı Ramazan ÖZCAN'I can-ı gönülden tebrik ediyorum. Maşallah diyorum.
    0
    0
    Yanıtla