SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TMO'nun Kayısıda Fiyat Açıklamama Nedeni..

0
Güncellendi - 2021-08-12 03:04:46
TMO'nun Kayısıda Fiyat Açıklamama Nedeni..
A- A+ PAYLAŞ

İlk olarak geçen yıl kayısıda taban fiyatı belirleyen ve 200 ton kayısı alımı yapan Tarım Mahsulleri Ofisi’nin, bu yıl henüz taban fiyatı açıklamamasının; kayısı fiyatlarının geçen yıla göre % 30 oranında yüksek olması ve üreticinin bu durumdan memnun olmasından kaynaklandığını belirten Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan,, “TMO kayısı fiyatlarını takip ediyor. Piyasaları izliyor. Şayet, kayısıda bir fiyat düşmesi, fiyatlarda bir gerileme eğilimi söz konusu olursa TMO müdahale alımlarına geçecektir” dedi.

TMO’nun kayısı taban fiyatlarını açıklamaması konusundaki iddia ve eleştiriler konusunda, malatyahaber.com muhabirinin sorularını cevaplandıran Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, TMO’nun bu yıl kayısı alımı için bir çalışma başlattığını ve taban fiyatı açıklamayı planladığını, ancak Akdeniz bölgesindeki orman yangınları nedeniyle konunun Tarım ve Orman Bakanı’na sunulamadığını, kayısı alımına yönelik sürecin önümüzdeki günlerde netleşeceğini ifade etti.

Bu yıl kayısı fiyatlarının piyasada geçen yıla göre yüzde 30 daha yüksek fiyatlandığını söyleyen MTB Başkanı Ramazan Özcan, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alıp almaması konusuna gelince; kurum esasında kayısı alımı için bir çalışma başlattı. Araya orman yangınları girdi. Bir çalışma vardı ve hatta taban fiyat açıklamayı planlıyorlardı. Orman yangınlarından dolayı konu bir türlü Tarım ve Orman Bakanı’na iletilemedi. Çünkü Bakanlık, orman yangınları nedeniyle bölgedeydi. Konu, Bakan’ın önüne götürülemedi” dedi.

“TMO, kayısı alımı için hazır; fakat müdahale alımı fiyatların gerilemesi durumunda yapılacak”

TMO’nun bu yıl için kayısı piyasasını yakından takip ettiğini ve kayısı fiyatlarının gerilemesi ve müdahale alımı şartlarının oluşması durumunda müdahale alımı yapmayı planladığını kaydeden Ramazan Özcan, TMO’nun bu yıl için kayısı taban fiyatı ve kayısı alımı için izleyeceği yol haritası konusunda şunları söyledi: “TMO’nun şöyle bir düşüncesi var: Üretici bu yıl fiyatlardan memnun. Hem üreticiye hem de ihracatçıya zarar verecek bir hamle yapmayalım. TMO, ‘ürünün fiyatlarını takip edelim, pazar fiyatlarını görelim ve şayet kayısıda bir fiyat düşmesi, fiyatlarda bir gerileme eğilimi söz konusu olursa biz hemen müdahale alımlarına geçelim’ şeklinde düşünüyor. TMO’nun düşüncesi böyle. Yani alım için gerekli hazırlıkları yapmışlar. Şu anda ürün almaya hazırlar. Ama piyasaları takip edip ürüne müdahale etme şartları oluşursa gerekli alımları yapacaklar. Şu anda TMO’nun kayısıya karşı pozisyonu bu şekilde”.

“Kayısı fiyatları bu yıl üreticimizi memnun edecek düzeyde”

Bu yıl kayısı fiyatlarının 30 TL civarında olduğunu kaydeden MTB Başkanı Ramazan Özcan, kayısı fiyatlarının, kayısı üreticisini memnun edecek düzeyde olduğunu vurguladı. Ramazan Özcan, “Elek altı ıskarta dediğimiz kayısı 15-18 TL arasında. Diğerleri 25, 26 , 28, 30 TL’ye kadar çıkıyor. Jumbo organik kayısı 40 TL’nin altına zaten düşmüyor. Kayısı fiyatları bu yıl üreticimizi memnun edecek düzeyde. Ama dediğim gibi piyasada ve fiyatlarda bir gerileme olursa, ki olacağını hiç sanmıyorum, TMO o zaman taban fiyat açıklayacağı gibi ürün alımına da hazır”

TMO ilk defa geçen yıl kayısı için taban fiyatı açıklamıştı

TMO geçen yıl, ilk defa, kayısı için taban fiyatı açıklamış ve 200  ton kuru kayısı alımı yapmıştı.

TMO, kükürtlenmemiş ve 1 kg’daki tane adedi 141-160 arasında olan 1. Grup kayısı için 23 TL, kükürtlenmiş ve 1 kg’daki tane adedi 141-160 arasında olan 1. Grup kayısı için ise 21 TL taban fiyatı açıklamıştı.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTOLAR: TMO'nun geçen yılki kayısı alımından

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    TMO fiyat açıklamak için çiftçinin elindeki kaysının tüccara geçmesini bekliyor. Sonra da formalite olarak fiyat açıklanacak ancak iş işten geçecek. Ne yazık ki çiftçi kooperatifleşip organize olamadığı için piyasayı tüccar belirliyor. Her türlü çiftçinin elinden ucuza alıp, iki üç katına satıyor. Bu memleket böyle ne yazık ki. Üreten değil, tüccar kazanıyor. Çiftçi fakirleşmeye devam ediyor. Çiftçinin çocuğu da bu işi yapmayarak maaşlı iş bulmak için toprağı ağacı bırakıp büyük şehirlere asgari ücret ile çalışmaya gidiyor. Sonuç olarak köyler boşalıyor. Şehirler aşırı büyüyor. Yoksulluk artıyor. Bu durumu tersine çevirmek için kimse de bir şey yapmıyor. 1970 lerde, 80 lerde köylerde kooperatifler vardı. Çiftçiler birlikte hareket ediyordu. İleri gideceğimize zaman için daha da geriye gittik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    TMO fiyat versin öyle yorum yapsın kim memnun kim memnun değil yaptım oldu gibi şeylerle olmaz yok fiyat istikrarı var yok şu var bu var demekle olmuyor yarın çay ve fındık kuru üzüm içinde aynı şeyi soyleyebilecekmi tabiki hayır mecburen fiyat belirleyecek sıra malatya nın incisi kaysiya geldimi idarecisinden tut yöneticine kadar hepsi üç maymunu oynuyor yok öyle bir dünya malatyalilar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cemil (3 yıl önce)
    Fakir fukara nın elindeki kaysı bitsin diye bekliyorsunuz büyük balık küçük balığı yemesini istediğiniz için hala açıklama yapılmıyor yazık size yazık dört tane büyük esnaf ne derse onu yapıyorsunuz ipiniz başkasının elinde anlıyacagın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)
    başkan yangın nedeni ile fiyat açıklanmadı derken fındığın açıklandı fiyat yüksek diyorsun vallahi herhalde fiyatın yüksek olması zoruna gidiyor sanırım .sana ne 40 tl olsun tmo da açıklasın fiyatı neden cilik yapıyorsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 MALATYA (3 yıl önce)
    Başkan diyor ki yangın nedeniyle fiyat açıklaması yapılmadı , Fakat dün fındık fiyatı açıklandı fındıkta yangın yoktur galiba kimse işini takip etmiyor nedeni Malatya ili sahipsizde ondan. Herkes yerinden memnun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Böyle bir açıklama olamaz... ne demek yani üretici memnun gelen zamlardan haberi yok galiba beyefendinin... üreticiyi yine ayakcilara mecbur kılıyorlar...
    0
    0
    Yanıtla
  • ERHAN (3 yıl önce)
    niye fındık alım fiyatları açıklandı kimi kandırıyorsunuz yok orman yangınları yok seli bahane etmeyin beceremiyorsunuz bu afetler kayısı fiyatlarını açıklamaya engelmi fındıka engel değil ama
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Bakanlığın kendi verilerine göre 2017 yılında 142 bin ton olan kuru kayısı üretimi yıldan yıla düşmüştür ve geçtiğimiz sezonda 90 bin tona kadar gerilemiştir. Ayrıca Türkiye'de gerçek tüketici emflasyonu %40'ı aşmıştır, onu geç geçen seneden bu seneye TÜİK raporları bile bundan fazla gösteriyor. Tarım girdi maliyetleri ise olağanüstü artmıştır. Dolayısıyla kayısıda fiyatın "iyi" olduğunu söylemek üreticiyle dalga geçmektir. Daha vahimi ise, benim dr çok sevindiğim bir şeyin yani TMO'nun kuru kayısı alımının hayal kırıklığına dönüşmesidir. Geçen yıl üretilen 90 bin ton kuru kayısıdan 200 ton gibi komik bir miktar almak, oransal olarak %0,22'ye karşılık geliyor. Elbette TMO hepsini, yarısını, çeyreğini alsın demiyorum, yüzde 2 bile alacak olsa piyasayı düzenlemeye yeter zira görevi de piyasayı regüle edip üreticiyi korumaktır. Nihayetinde TMO beklenen zamanda alım fiyatı açıklamayarak üreticiyi yine simsarın vicdanına mahkum bırakmıştır. Sen ürün çıktıktan sonra yerel alım satım piyasasını gözleme güzel kardeşim, sen ürün çıkmadan önce üretici cephesinden düşünüp maliyet hesabını yap, dünya piyasasını takip et (ki kuru kayısıda neredeyse biz domine ediyoruz), sonra çık de ki ben kilosunu, atıyorum 50 liradan alacağım. Bak bakalım o zaman simsarlar 51, 52, 55 liradan malı topluyor mu toplamıyor mu. Alooo, Amerikan Doları olmuş 8,5 lira, dünyada pandemi sonrası her yerde gıda enflasyonu yaşanıyor, mesela ABD'de bugün perakende kilosu 120 ila 260 lirası arasında satılıyor Türk kayısısının. Sen çıkmış diyorsun ki, kaldı ki TMO adına konuşma yetkin bile yok, çıkmış 30 lira iyi ondan fiyat açıklanmadı. Oh ne ala memleket. Bak kardeşim, benim bir tane bile dikili kayısı ağacım yok ama memleketimi seviyorum, bugün bir kayısı bahçesinin dönüm fiyatı 1000 lira gibi komik bir paraya düşmüş (örnek: Darende), bana çıkıp masal anlatma. Dağ fare doğurdu, kazık yine üreticiye takdim edildi. Bu kafayla gidin siz, seneye 90 bin tonu da yakalayamayız belki bu gidişle. Çiftçi bitti. Neyse, iktidar da bitti zaten, uzatmaları oynuyor. İktidar değişince yıkama yağlamacılar da (kim üstüne alınıyorsa) sepetlenecek. Allah sizi bildiği gibi yapsın. Çıkıp şu kadar basit bir gerçeği anlatıp hesap sorup kızmak yerine TMO savunuyorsunuz. Sezon bitince açıklar artık fiyatını, alır yine 100-200 ton, Ak vekiller de gelip der ki bakın nasıl güzel alıyoruz...
    0
    0
    Yanıtla