SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Serada Topraksız Tarım OSB' İçin Çalışmalara Başlandı

0
Güncellendi - 2021-02-02 03:02:20
'Serada Topraksız Tarım OSB' İçin Çalışmalara Başlandı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da tarıma elverişli olmayan 700 dönümlük arazi kurulacak Serada Topraksız Tarım Organize Sanayi Bölgesi sayesinde hem tarıma hem de istihdama katkı sağlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığının desteği, Malatya Valiliği, Yazıhan Belediyesi ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde tarıma elverişli olmayan arazide Serada Topraksız Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurulması için iş makineleriyle altyapı çalışmalarına başlandı.

İlk etapta 25'er dönümlük 15 parselde toplam 375 dönümlük alanda üretim yapılması planlanan bölgeye, 700 dönüm alan tahsis edildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, Yazıhan ilçesinin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Yazıhan Ovası'nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle büyük ova ilan edildiğini hatırlatan Macit, "İklimsel anlamda Yazıhan çeşitli ürünlerin yetiştirilmesine elverişli. Yağışı az ancak sulama sorunu bulunmayan bir bölgemiz. Devlet Su İşlerinin (DSİ) yakın zamanda kullanıma sunduğu barajla 90 bin dönüm tarım arazisi kapalı sistemle suya kavuştu. 30 bin dönümün daha sulamaya açılmasıyla 120 bin dönümde sulu tarım yapılacak." dedi.

- "Kurulacak seralar tarım ve istihdama katkı sağlayacaktır"

Müdürlük olarak çiftçilere çeşitli ürünlerin yetiştirilmesi noktasında eğitimler verdiklerin anlatan Macit, şöyle devam etti:

"Malatya'da seracılık yaygınlaşmaya başladı. Bilindiği gibi ülkemizde seracılık daha çok sahil kesimlerinde yapılıyor. Yazıhan ilçemizde de son yıllarda seracılık yapılmaya başlandı. Hazineye ait tarıma elverişli olmayan alana Serada Topraksız Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmamızı Bakanlığımıza gönderdik. Bakanlığımızın onayıyla faaliyete başladık, hiçbir işe yaramayan alanı tarımsal potansiyeli yüksek, verimli seralara dönüştüreceğiz. Kurulacak seralar tarım ve istihdama katkı sağlayacaktır."

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ise iş makinelerinin Serada Topraksız Tarım Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulacağı alanda çalışmaya başladığını bildirdi.

Kuruçay'ın kenarındaki tarıma elverişsiz alanı topraksız seracılık için değerlendirdiklerini ifade eden Öztürk, "İlk etapta 25'er dekarlık alandan oluşan 15 parsel için çalışma olacak. Seralarda üretim olacak, bunun yanında soğuk hava depoları bulunacak ve yaklaşık 300 kişinin istihdamı hedefleniyor. Kırsaldaki göçün önlenmesi ve ekonomiye katkı anlamında önemli bir OSB. İnşallah buralarda ihracata yönelik üretim yapılacak. İlk kazmayı vurduk. Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, Valimiz Aydın Baruş ile katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Selim Gültekin de saha düzlemesinin ardından seraların kurulacağına işaret ederek, bölgenin ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi.

AA

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Ahmet (3 yıl önce)
    Bir sürü etkin kullanılmayan toprak varken topraksız tarım pek de büyük bir vizyon değil bence. Hollanda falan anlarım adamların alanı az ve deniz suyu işgal ediyor ama Malatya bir Ova beyler saçmalamayı bırakın artık böyle şovenist projeleri yaparken ihtiyaç analizi yapın bir kere
    0
    0
    Yanıtla
  • mlt44 (3 yıl önce)
    Güzel çalışmaların başlaması bir ilk olur inşallah. Neticede büyük şehirlerden kırsala dönüşler hızlanmış oldu. Üretim olarak konuya bakmak gerek. Artılar ve eksileri elbette hesaplanacaktır. Emeği geçenlere teşk.sunarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Yazıhan ekonomisini düşünen çok şükür birileri var. Nevzat başkana ve ilçe ziraat müdürü Zafer beye sonsuz teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Tarım il müdürlüğü son 3-4 senedir yaptığı işlerle başarılı bir grafik çiziyor Yazıhan belediye başkanı laf değil icraat üreten biri maalesef ülkede bu para etmiyor. . İnşallah bu projede başarılı olarak sonuçlanır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Peki ısıtmayı nasıl yapacaklar, ısıtma yapmayan bölgelerden gelen ürünlerle nasıl rekabet edecekler? Umarım fizibilitesi yapılmıştır. Sıfır ısıtma ile 4 mevsim üretim yapılan yerler var. Malatya da yetişecek ürünün ısıtma bedeli, dışarıdan gelecek ürünün nakliye bedelinden düşük yada eşit olmalı. Yoksa o kadar emek boşa gider. Termal kaynak olan yerler için çok uygun bir fikir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevdalı (3 yıl önce)Ömer isimli kullanıcı yorumuna
    Hiç bir bölgede serada 12 ay üretim yapılamaz. Yayla şartlarında kaliteli ve birim alandan yüksek verimli üretim yapmak çok önemli. Sebzede yaz ihracatımız çok düşük bunun nedeni yayla şartlarında kaliteli üretim olmadığı için. Şu an Yazıhan da serada üretim zaten var. Uzun zamandır üretim yapılıyor.üstelik haberde okuduğum kadarıyla bu alanda şu an bitkisel üretim mümkün değil. Bu alan ekonomiye kazandırılacak. Çok güzel çalışma. Emeği geçenlerin eline sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • 1 dekar topraksız tarım serasının maliyeti şu an 200 bin tl 200 bin x 700 dekar= 140 trilyon yapar. Devlet 140 trilyona kayısı fabrikası kursun Malatya halkının tümü kazansın. jeotermal kaynak olmadan iç bölgelere yapılan yatırım ölü yatırımdır.Ağrı da 1800 mt de kışın serada topraksız tarımdan domates üretimi var neden çünkü jeotermal kaynak var. Yazıhanın rakımı 900 mt kış aylarında sera ne ile ısıtılacak doğalgaz, kömür, elektrik ile ısıtıtırsan gideri gelirinden çok olur zarar edilir. Yazın ise serada üretim yapmanın anlamı yok zaten tarla ürünleri çıkıyor. Malesef devletin kaynakları çar çur ediliyor yazık bu halka.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğanşehirli (3 yıl önce)
    Evet yıllardır savunduğum fikir Malatya da sera kurulması.Malatya haberde kaç yıldır yorum yapmışımdır.Malatya ovasına, Karakavak -Tecde bölgesine DOKUNMAYIN diye hep büyük harflerimle vurgulamıştım. Kendisini tanırım, Malatya Tar.ve Or.Müd.Tahir Macit Beye teşekkür etmişimdir Banazı Konağı imara AÇTIRMADIĞİ için. Şimdi de Yazıhan da (İklimde müsait)sera kurulması için..TEŞEKKÜRLER müdürüm.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet ergen (3 yıl önce)
    Topragin oldugu yerde topraksiz tarim oylemi bukadar komik olunmaz macera aramayin kendinize telavivde yasamiyoruz cok sukur tarim topraklarimiz hâlâ var nezaman tarim arazilerini bitirir seniz ozaman topraksiz tarim yapin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Deniz (3 yıl önce)
    Herhalde ülkede toprak kalmadı?Yazık az mantıklı işler yapın.Toprağı nasıl zenginleştiririz buna kafa yorun.Boş işlerle uğraşmayın,denizin üzerinde yaşamıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet4444 (3 yıl önce)
    Tarım ve Orman Bakanlığı önce mevcuttaki çiftçisini korusun! ÇKS kayıtları incelendiğinde çiftçi sayısında 2019 ile 2020 arasında dağlar kadar fark var. Tarım Kredi Kooperatifleri uygulamaları ile çiftçiye destek yerine köstek oluyor. Çiftçinin elindeki traktöre kadar haczediyor. Ziraat Bankası kulüplerin, futbolcuların, menajerlerin parasını ödemekten asıl amacı olan çiftçiyi unuttu. Faizler aldı başını gidiyor. Kimseden ses çıkmıyor. Gel de sonra projeleri alkışla!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Aral (3 yıl önce)
    Malatyanın en büyük kayısı üretim alanı olan çerkez yazısı mevcut olan ve açılması planlanan yeni taş ocakları sebebiyle risk altındadır ve tahminen 10 yıl sonradında bu bölgede kayısı kalmayacak ve tarım yapılamayacak, bu verimli alan milyonlarca dekar alanı kapsıyor. Akılcı olmayan her planlama sadece kısır ve pahalı bir yayırım olacağından getirisi de yoktur. Neden gerçekleri göremiyoruz, neden sadece bakıyoruz ve göremiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Aral (3 yıl önce)
    Yapılanlar sadece göz boyamadır, vatandaşı ahmak yerine koymaktır. Tarıma elverişli güzelim alanları imara açın sonra da dünya kadar masraf yaparak imar bölgesi olacak alanlarda tarım yapmak için şov yapın. Bu nasıl bir akıl, nasıl bir öngörü ve planlamadır. Elimizde ki tarıma elverişli alanlarda taş ocaklar sebebiyle tarım yapamazken ve kendi arazimizde mülteci durumuna düşmüşken topraksız tarım yapılacakmış, ne büyük bir atılım
    0
    0
    Yanıtla
  • Topraksız tarım (3 yıl önce)
    Malatya’da topraksız tarımı yapan ilklerden biriyizdir üniversitede öğrenci iken yaptık alanımız küçüktü 200mt2’lik güzel bir sera kurduk kendi imkanlarımız ile bu işte sadece marul yapılıyor dediler biz yeşil soğan bile ürettik.Hâle gittik koyun satılırsa gelin paranızı alın dediler,ilçe belediyelerine gittik pazar yer istedik sadece bir gün bize verdiler ama pazarda bizden başka kimse yoktu,pazar kurulan yerlerde kuytu köşede satmaya çalıştık.İsmini vermeyeceğim çok market ile görüştük bir market yeşil soğanı 5Tl den aldı 11 TLden sattı üreticiden daha çok kazanan bir sistemde bizim gibi borçla desteksiz giren gençleri küstürdünüz.Devletimiz Var olsun umarım başarılı olurlar yıllar sonra atık vaziyette kalırsa herkes üzülür...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Çok güzel bir haber işte bu. Malatyalı bu ve bunun gibi haberleri bekliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Babo (3 yıl önce)
    Yazıhan da konuşan değil, proje üreten çalışan birileri var.emeği geçenlerden Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Yazıhan doğunun çukurovası olma yolunda. Başkana ve müdürlere sonsuz teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (3 yıl önce)
    Daralan tarım arazilerinde, üretim yapılacak yeni yerlerin kazandırılması sevindirici. İnsana bu olaylar huzur veriyor.emeği geçenlere sonsuz teşekürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Őğrenci (3 yıl önce)
    İste boyle haberlerler gelin dusunen yapan herkese tesekkur
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın nevzat DREJANLIOĞLU başkanıma teşekkürler. Konuşmuyor iş yapıyor.
    0
    0
    Yanıtla