- TÖTM'de yapılan kalp kapakçığı değişimi operasyonu Antalya'daki Kardiyoloji Kongresi'nde naklen yapılan yayınla izlendi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ve ekibinin yaptığı ameliyatsız kalp kapakçığı değişimi (Transchateter Aortic Valve Implantation – TAVI) operasyonu, uydu üzerinden canlı yayınla, 10-13 Mart tarihleri arasında 1500 uzman doktorun katılımıyla Antalya’da yapılan 12. Uluslararası Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi’ndeki oturumlara aktarıldı.
Açık ameliyat gerektirmeden kalp kapakçığı değişimi olarak tanımlanan ve Türkiye’de İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nın öncülüğünü yaptığı TAVI yöntemine ilişkin bilimsel gelişmeler ve kalp kapakçığının değiştirilmesine ilişkin tüm detaylar canlı yayınla kongreye katılanlara anlatıldı.
Yaklaşık 1 saat süren ve kongreye yurt içi ve dışından katılan kardiyoloji hekimi ve kalp-damar cerrahlarının konuyla ilgili sorularının da cevaplandırıldığı canlı yayında, T.T. adlı hastaya başarılı bir şekilde kalp kapakçığı takıldı.
Türkiye’de ameliyatsız kalp kapağı değişiminin en yoğun yapıldığı hastanelerin başında gelen Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki bu uygulama, daha önce de, Türkiye’nin değişik yerlerinde yapılan kardiyoloji kongrelerine ve TAVI güncelleme toplantılarına ameliyathaneden yapılan canlı yayınla aktarılmıştı.
Antalya’daki 12. Kardiyolojide Yenilikler Kongresi’ne canlı yayınla yapılan operasyonu, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir başkanlığında, Prof Dr Hasan Pekdemir, Doç Dr Necip Ermiş, Doç Dr Julide Yağmur, Doç Dr Mehmet Cansel, Prof Dr Nevzat Erbil, Doç Dr Olcay Dişli, Yrd.Doç.Dr Barış Akça’dan oluşan ekip gerçekleştirdi.
Riskli hastalarda uygulanıyor
TAVI uygulamasına dair bilgi veren Prof. Dr. Ramazan Özdemir, işlemi özellikle ameliyat olamayacak düzeyde risk taşıyan hastalarda uyguladıklarını söyledi. Uygulama hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özdemir, “Kasık yoluyla (anjiyografide olduğu gibi) bir kateter (plastik tüp) aracılığı ile kalbin içerisine bir destek tel yerleştirilip, hazırlanan kalp kapağı bu kateter aracılığı ile kalbin ana atar damarının kapağına (aort kapağı) yerleştirilmektedir. Hasta yaklaşık 4-5 gün sonra taburcu edilmektedir” dedi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com