SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

ABD İran Nükleer Anlaşmasından Çekildi

0
Güncellendi - 2018-05-09 03:52:16
ABD İran Nükleer Anlaşmasından Çekildi
A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Donald Trump, İran’la yapmış oldukları nükleer anlaşmasından çekilme kararı aldığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmasından çekilme kararı aldığını açıkladı. İran’ın bölgedeki terör örgütlerini beslediğini savunan Trump, İran’ın 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmasının gerekliliklerini yerine getirmediğini ve bu sebeple ABD’nin anlaşmadan çekildiğini söyledi. İran’ın Hizbullah, Hamas ve El Kaide ile işbirliği içinde olduğunu söyleyen ABD Başkanı “İran anlaşmasının özü büyük bir uydurmadan başka bir şey değil” ifadelerini kullandı. Trump, İran’ın yapılan anlaşma çerçevesinde yalnızca barışçıl amaçlar ile nükleer çalışmalar yürüttüğünü söylemesine karşın ellerinde bunun doğru olmadığını gösteren kanıtlar olduğunu söyledi.

Yapılan anlaşmanın bölgeye barış getirmediğini ve getirmeyeceğini belirten Trump, ABD’nin anlaşmanın düzeltilmesi konusunda çağrıda bulunduklarını ama bunun işe yaramadığını belirtti. İran halkının yanında olduklarını onların hayallerindeki adaleti hak ettiğini söyleyen Trump, ABD’nin bu şekilde daha güvende olacağını belirtti.

AB'NİN YORUMU..

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran anlaşmasından çekilme kararı hakkında AB ülkelerinin ortak bir yaklaşım sergileyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk,sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmasından çekilme kararı hakkında AB ülkelerinin ortak bir yaklaşım sergileyeceğini söyledi. Tusk, AB liderlerinin Trump’ın kararını önümüzdeki hafta Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleşecek zirvede ele alacaklarını belirtti.

İRAN'DAN TEPKİ..

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran anlaşmasından çıkma kararının yasal olmadığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran basınına yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmasından çekilme kararının yasa dışı olduğunu söyledi. Ruhani ABD’nin bu kararını, “Yasa dışı, kanunlara aykırı ve uluslararası anlaşmaları tahrip ediyor” olarak değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin verdiği sözü tutmadığını söyleyen Ruhani, “ABD, ne gibi bilgilere sahip olduğunu bize göstermeli. İran tüm sorumluluklarını yerine getirmiştir. Hiçbir hatamız, yanlışımız olmadı” ifadelerini kullandı.

ABD’nin attığı bu adımın uluslararası anlaşmalara karşı bir saygısızlık olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı, “Trump yönetiminin tek destekçisinin sadece İsrail olduğunu görüyoruz. Bu rejim bölgede insanlık suçu işleyen bir rejimdir” dedi.

Trump’ın kararı ile taraflar arasında imzalanan anlaşmanın 5+1 hükmünü kaybettiğini vurgulayan Ruhani, “Bu anlaşma 5+1 hükmümü kaybetmiştir. Sadece 5 ülkeyle devam edeceğiz. Diğer 5 ülkenin yardımıyla istenilen tüm sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Washington, Brüksel, Tahran- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız