Dil Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Tunçdemir, yabancı dilde eğitimin yaygınlaştırılması sonucu toplumun bir kesiminde Türkçe okuyup yazmanın ayıp hale getirildiğini öne sürdü.
Tunçdemir'in açıklaması şöyle:
"Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kültürel kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932de kurulmuştur.1932 de İstanbulda Dolmabahçe Sarayında toplanan birinci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül ise Dil Bayramı olarak anılıp kutlanmaktadır.
Yüce Atatürkün Türk demek, Türkçe demektir. Diyerek Türk kimliğini Türkçe ile özleştirdiği, Fazıl Hüsnü Dağlarcanın ise Türkçem benim ses bayrağım diyerek hem yücelttiği hem de kutsallaştırdığı dilimiz, siyasetin, çevrenin, havanın, suyun kirlenmesine koşut hızla kirlenmekte, yozlaşmaktadır.
Çağdaş gelişmiş ülkelerin hiçbirinde uygulanmayan, az gelişmiş ülkelerde ve sömürgelerde, emperyalistlerin dayattığı yabancı dilde eğitim Tevhidi Tedrisat(eğitim Birliği) yasasına karşın, önüne geçilmez şekilde yaygınlaştırılması sonucunda toplumun bir kesimi artık günümüzde Türkçe sözcüklerle yazıp konuşmak ayıp, yabancı sözcük kullanmak, tabelalarını yabancı isimlerle donatmak kültürlü, aydın olmanın göstergesi sayılır hale getirtilmiştir. Dili bozulan toplumların ekonomik, sosyal, siyasal yaşamı, kültürü, sanatı, edebiyatıda bozulmuş, yozlaşmış ve hastadır. Ses bayrağımız, dilimiz Türkçe bu hastalığın pençesine ulusça bizi yok etmek isteyen emperyalistler ve onların yabancı hayranı yerli yamaklarınca düşürülmüştür.
Aydınlanma bir ulusun, dilini, düşüncesini, toplumsal değerlerini geliştirip kendini kültürel bir varlık olarak tarih önüne çıkarış sürecidir. Dilimizi yabancı diller boyunduruğundan kurtarmayı, ülke bağımsızlığıyla bir tutan Mustafa Kemal aydınlanmanın ışığını yakmıştır. Atatürk aydınlanmacığı, özünde yalınızca ülkeyi değil ulusal kültürü de bağımsız kılma eylemidir. O, bunun ancak kültürel kurumlaşmayla gerçekleşeceğine inanmıştır. Cumhuriyetin 10. yıllı yaklaşırken kurduğu özerk Türk Dil ve Tarih Kurumları Atatürkün aydınlanma devriminin kültür anıtıdır.
Aydınlanma başlangıçta bunca sağlam bir temele oturmasına karşın, son altmış yıldır, hükümetlerin yanlış politikalarıyla, amacından saptırılmış eğitimin uygulamalarıyla, kültürel bağımsızlığımız gericilik virüsünün salgınına uğramıştır.
Dil devrimin salt sözcük türetme işi değil, düşüncesi yenileşen bir toplumun, yenileşen bir dille kendini özgürce ifade etmesini, her şeyi anlayıp sorgulamasını sağlayacak bir anlayış devriminidir.
Ulusal bağımsızlığımızdan, ulusal kimliğimizden uzaklaştıkça dilimizdeki yozlaşma da aynı ölçüde artıyor. Oysa tarih göstermiştir ki kendi kültürünü, kendi dilini dışlayan uluslar, ulusal kimlik ve bilinçlerini de yitirerek yok olmuşlardır. Türkiye hızla bu yola itilmektedir.
Türkçeye sahip çıkmak; bağımsızlık onuruna, Cumhuriyet aydınlığına, Ulusa, ülkeye sahip çıkmaktır.
Yüce TÜRK Ulusunun , kendini Türk hissedenlerin Dil Bayramını Atatürkçülüğümüzün aydınlığı ile kutluyoruz."