16 Nisan Halk oylaması kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdüren AKP heyeti, Yeşilyurt İlçesine bağlı Bostanbaşı, Karakavak Mahallesi ile Battalgazi ilçesine bağlı İskender ve Cirikpınar Mahallesi ile Kale ilçe sakinleriyle bir araya geldi.
Bostanbaşı'nda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Referandum süreci Türkiye'nin dönüm noktası olacak. Türkiye şu anda vesayet sistemine karşı mücadele ediyor. Sadece PKK'yla DEAŞ' la değil onun arkasındaki güçlerle mücadele ediyor. Olayın boyutlarını görürsek nerede duracağımız otomatik olarak ortaya çıkıyor. Bizim bakanımıza izin verilmeyip, 'hayırcılara' izin verilip onlara bir koruma çemberi oluşturulması bu yaşananlar yeni değil, Türkiye bu güçlerle her zaman mücadele içinde oldu. Mevcut sistemin bugüne kadar neler yaşattığını hepimiz gördük, bugüne kadar onlarca darbe yaşandı. Güçsüz hükümetler meydana geldi hem içerdeki büyümeyi yakalayamadı hem de dışarıya karşı siyaset oluşturamadı. 90 yılda 65 hükümet kuruldu. Türkiye hedefleri ilk kez AK Partiyle birlikte gördü. 2023 hedefleri konuldu" ifadelerini kullandı.
"BU SEÇİM DEĞİL, SİSTEM DEĞİŞİMİ"
Mahalle toplantısına Karakavak mahallesinde devam eden AKP heyeti adına konuşan İl Başkanı Hakan Kahtalı, "Bu bir seçim değil sistem değişimi. Her bir darbeyle birlikte yeni bir anayasa yapılmış. Bu yapacağımız anayasa tamamen yerli bir sistem olacak. Bu milletin tamamının içinde olacağı bir anayasa olacak. Malatya'nın her zaman AK Parti'nin arkasında olduğunu biliyoruz. Rehavete kapılmadan mutlaka sandıklara gideceğiz. En yakın dönemde 15 Temmuz darbesini 248 şehit vererek atlattık. Onların canlarının uğruna bu referandumda büyük bir başarı göstereceğiz" şeklinde konuştu.
Battalgazi ilçesine bağlı İskender ve Cirikpınar Mahallesi sakinleriyle bir araya gelen AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan 16 Nisan halk oylamasının öneminin altını çizdi.
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART"
AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, "Türkiye'yi bugünlere AK Parti getirdi. İnsanların önünde ne kadar engel varsa onları ortadan kaldırmak için mücadele başlattık. Daha iyisini yapabilmek için önümüzde anayasal engeller var. Bu anayasa değişikliğini Özal'dan beri söylüyoruz" şeklinde konuştu.
Yaşar, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandumun Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Güçlü bir milli iktidar olacak. Milletin oyu ile seçilmiş bir iktidar olacak. Devletin yapılanması yenilenecek. Kamu yapısı, kamunun işleyişi, devlet çarkının dönüşü yeniden yapılandırılacak. Fazla yakıtla az mesafe alan araç, daha az yakıtla fazla üreten, fazla verimli olan bir sisteme dönüşecek. Türkiye’nin bu potansiyeli ve gücü var” diye konuştu.
"1980 KANLI DARBESİNİN ÜRETTİĞİ ANAYASA ARTIK YETER"
Bu arada TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Taha Özhan da, 16 Nisan'da yapılacak olan halk oylaması çalışmaları kapsamında Kale ilçesini ziyaret etti.
Kale ilçesinde gerçekleştirilen programa Kale Belediyesini ziyaret ederek başlayan Özhan, referandum sürecinin meclisin yoğun maratonunun ardından başladığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti.
Malatya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Taha Özhan, "Cumhurbaşkanının ilk miting programlarından biri Malatya'da yapıldı. Bu kampanya dolayısıyla 16 Nisan vurgusu Türkiye gündeminden önce Malatya'da başlamış oldu. AK Parti İzollu ilişkisi üzerinde çok konuşulması gereken, neticelere bakıldığı zaman ise Türkiye'de sürekli dereceye giren kendini ispatlamış bir ilçedir. Burada ikna ve tartışmadan ziyade muhabbet ortamı içerisindeyiz. Bu bizim için büyük bir nimet, oy oranlarının sıkıntılı olduğu yerlerde kardeşlerimizin yüklerinin büyük bir kısmı ikna ve tartışma süreçleriyle geçiyor. Bizim için bu tarz ortamların olmaması büyük bir nimet" ifadelerini kullandı.
16 Nisan'da Kale'den alacakları neticeden şüphe duymadıklarını belirten Özhan," Anayasa konusu Türkiye'nin hem en eski hem de en yeni konusu, en eski tartışması neredeyse 150 yıllık bir geçmişi var, en yeni tartışma çünkü gündemin sürekli ilk sıralarında. 2007 yılında anayasa referandumu yaptık. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilebilmesini sağladık. 2010 yılında bir anayasa referandumu daha yaptık, bunların dışında tam iki kez aylar süren anayasa çalışmaları yapıldı ancak her seferinde akamete uğradı. Bu öylesine berbat bir anayasa ki, bu berbat anayasanın ortaya çıkardığı düzenlerin tamamı son 37 yıldır bu memlekette sürekli huzursuzluk, kaos ve sıkıntı üretti. Ak Parti'de geçmiş diğer siyasi partiler, iktidarlar da bu durumdan nasibini aldı. En önemlisi milletimiz çok ciddi bedeller ödeyerek, 80 anayasasının ortaya çıkardığı maliyetleri hiç hak etmediği halde taşımak zorunda kaldı. Mecliste tartışıldığı sırada, muhalefete hiç bir siyasi iradenin bu berbat anayasadan daha kötüsünü getiremeyeceğini, bundan daha kötüsünü istese de kimsenin yapamayacağını, sivil iradenin getirdiği şey mutlaka kafadan kabul edilir. İçeriğiyle ilgili sıkıntınız olabilir ama ön şartınız şu olsun, herhangi bir sivilin getirdiği anayasa teklifi, 80 kanlı darbesinin ürettiği metinden daha iyi daha demokratik daha adilanedir. Buna hiç şüphe yok. Ancak bu, şu acı gerçeği değiştirmiyor elde ki anayasanın ruhu, hiyerarşisi büyük ölçüde devam edecek. Bizim ümidimiz bu berbat anayasadan, darbe anayasasının oluşturduğu krizlerden ülkenin biran evvel kurtulmasıdır. Bu yazılım, bu ruh orda olduğu sürece biz ne yaparsak yapalım belirli kısa dönemlerde hem kalkınma anlamında hem refah anlamında hem de huzur, barış ve demokrasi anlamında belli mesafeler kaydedebiliriz ama bu kötülük orada olduğu sürece öyle ya da böyle sorun üretmeye devam edecektir. AK Parti'nin son on beş yılı bunun delilidir" şeklinde konuştu.
Bülten- malatyahaber.com