Saadet Partisi İl Başkanı Osman Marasalı, Türkiye’nin seçim gündemini geride bırakıp ülkenin önünde duran iç ve dış meselelere odaklanması gerektiğini söyledi. Marasalı “İşsizlik %14.1 ile toplam 4 milyon 444 bin kişiye ulaştı. Bugün her 4 gençten birisi işsiz eğer böyle giderse 4 gençten 1’i zor iş bulacak. Seçimden sonra, benzine, şekere, çaya, elektriğe zam geldi. Ekonomi alarm veriyor. Bu tablo çok açık bir şekilde ekonomimizin alarm verdiğini gösteriyor. Bir an önce içinde bulunduğumuz bu krizden çıkmanın yolları aranmalıdır” dedi.
Malatya gündemine ilişkin de konuşan Marasalı, Büyükşehir Belediyesi’ne de eleştiriler yöneltti. 3 aylık süre içinde icraat yerine eski yönetim ve yeni yönetim arasında çatışma görüntüsünden başka bir iş yapılmadığını savunan Marasalı “Seçimlerin üzerinden 3 ay süre geçti. 3 ay içerisinde bizim konuştuğumuz konular eski ve yeni çatışması. Seçilen Belediye Başkanımıza şunu hatırlatmakta fayda var. Siz de aynı belediyenin yönetim kadrosundaydınız. Yani bu kadar borçlanma yapılırken, ayda bir kere meclis toplantısında, bir yahut birkaç defa partide bir araya gelip kararlar alıyordunuz ve uyguluyordunuz. Dolayısıyla eski yeni çatışması bir tarafa bırakılmalı, Malatya’nın acil problemleri sıraya dizilerek bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi, aylık İl Divan toplantısını hafta sonunda gerçekleştirdi. Toplantıda gündemi değerlendiren SP İl Başkanı Osman Marasalı, Türkiye’nin hem iç politikada hem dış politikada önemli sorunları bulunduğunu hatırlatarak bir an önce seçim gündeminden çıkıp ülke meselelerine odaklanması gerektiğini belirtti.
“Partimize iftira atanlar özür dilemelidir”
Bu seçimlerin, halkın dayatmalara karşı tepki verdiğini en iyi şekilde gösterdiğini söyleyen Marasalı, “Bu seçimde Saadet Partisi’nin kazancı kendisine atılan iftiraların bizzat atanlar tarafından, temizlenmesi ve özür dilenmesidir. Bundan sonra açık bir şekilde görülüyor ki, gerilim ve kutuplaşma siyaseti bu ülkede kazandırmayacaktır. Toplum gerilimden, gayri ahlaki davranışlardan, adaletsizlikten bıkmış durumdadır. Vatandaş bu seçimlerde ben sizin söylediğinize itibar etmiyorum dedi. Biz bu kutuplaştırma siyasetinin ortadan kalkması gerektiğine inanıyoruz. Kamplaşmanın yerini kucaklaşmaya bırakması elzem bir hal almıştır. Gerilim ve kutuplaşmadan beslenen siyaset ülkemize açık bir şekilde zarar vermektedir. İstanbul seçimlerinin bu manada ortaya koyduğu en büyük ders kanaatimizce budur. Bunları yaparsanız sizi kimse ayakta tutamaz” diye konuştu.
“Barışı güçlendirmeliyiz”
“2023'e güçlü bir ülke olarak girmek istiyorsak, önce barışı güçlendirmek zorundayız” diyen SP İl Başkanı Marasalı, şunları söyledi:
“Milletimiz ve ülkemiz son 16 yılda yapılan 17 seçimle ciddi manada yıpranmıştır. Bundan sonra önümüzde 2023 yılına kadar seçim görünmemektedir. Şimdi bizim üzerimize düşen 2023 yılına kadar bu ülke için ne yapabiliriz, sorunlarımızı nasıl çözeriz oturup bunu konuşmak ve çözüm yolları bulmaktır. Çok acil bir şekilde asıl gündemlerimize odaklanmak zorundayız. Burada ülkemizin şuan acil çözülmesi gereken birkaç sorununu hatırlatmak istiyorum. Bugün içinde bulunduğumuz en önemli sorunlardan birisi karşı karşıya olduğumuz ekonomik krizdir. -İşsizlik %14.1 ile toplam 4 milyon 444 bin kişiye ulaştı. Bugün her 4 gençten birisi işsiz eğer böyle giderse 4 gençten 1’i zor iş bulacak! -İğneden ipliğe temel ürünlerin çoğuna zam geliyor, çarşı pazarda hissedilen enflasyon %60 civarında. Bu hafta zam gelen bazı ürünleri zikretmek istiyorum: Çay’a %15, şekere %16, elektriğe % 15, mazot’a 22 kuruş zam geldi. Bu tablo çok açık bir şekilde ekonomimizin alarm verdiğini gösteriyor. Biran önce içinde bulunduğumuz bu krizden çıkmanın yolları aranmalıdır. Ekonominin başına ekonomiyi bilen birisini getirmezse ekonomi ayağa kalkmaz. Biz her zaman diyoruz, yatırım öncelenir israf önlenirse bu krizi aşmamız mümkün olacaktır…Köprüler yollarla, yolsuzlukla, israfla ekonomi yükselmez. Bunlarla itibarımız yükseliyor derseniz itibarınız yerle bir olur. Yine seçim öncesinde gereksiz yatırımları durduracağız dedik bizi hainlikle suçladılar. Kendileri seçimden sonra yapılan sarayları değil Akkuyu Nükleer Santral gibi önemli bir yatırımı durdurma kararı aldılar.”
Dış politikada da Türkiye’nin önünde önemli sorunların durduğunu kaydeden Marasalı, Suriye meselesi konusunda iktidarı sürekli uyardıklarını, bu politikaların yanlış olduğunu söylediklerini hatırlatarak, bu konuda da şöyle konuştu:
“Suriye toplantısında Türkiye yok”
Ülkemizin bir başka önemli gündemi ise dış politikada yaşanan gelişmelerdir. Bakınız Suriye meselesi iktidarın yanlış kararları ile bu noktaya geldi meseleler. Şimdi Kudüs’te, İsrail ABD, Rusya, Suriye için bir araya geliyor Türkiye toplantıda yok. Bunların sebebini başlangıçtan beri söyledik bu politika yanlış. Bunun için Türkiye’nin dış politikasında çok ciddi ince ayarlara ihtiyacı var. Bu sebeple çevremizde yaşanan bu hassas meselelere bi taraf kalmamız söz konusu olamaz. Muhakkak İİT harekete geçirilmeli, D8 konusunda ciddi adımlar atılmalıdır. Bunun yanı sıra S400’lerin alımı konusunda ise asla taviz verilmemeli, ulusal egemenlik ve bağımsızlığımız kimsenin tekeline bırakılmamalıdır. İdlib meselesi de önümüzde hızlıca çözülmeyi bekleyen bir başka önemli husustur. Bu konuların yanında Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Kıbrıs Meselesi de acilen ciddiyetle ele alınması zorunlu olan konulardır.”
“Toplumun adalete güveni azaldı”
Türkiye’de son yıllarda yara alan kurumların başında ‘Adalet Kurumunun’ geldiğini ifade eden Marasalı, “Ne yazık ki, ülkemizde son yıllarda en çok yara alan kurumların başında adalet gelmektedir. İnsanlarımızın ne yazık ki adalete olan güveni sarsılmıştır. On binlerce insanın suçlu suçsuz demeden KHK ile işlerinden atılması gibi birçok konu bugün adaleti sarsmıştır. Adalet 'ben karar verdim herkes uymak zorunda' diyerek tesis edilemez. Güçlünün korunduğu mazlumun ezildiği bu sistem ile Türkiye’nin güçlenmesi mümkün değildir. Adaleti ayakta tutmalıyız ki devlet ayakta kalsın. İşte acil olarak çözmemiz gereken sorunlar bunlardır. Buradan iktidar ve muhalefete sesleniyorum. Bir araya gelmeli, bu sorunları çözmenin yollarını konuşmalıyız” ifadelerine yer verdi.
“Üç aydır eski ve yeni çatışmasından başka bir şey yok”
Yerel seçimlerin ardından yaklaşık üç ay gibi bir süre geçtiğini, Malatya’nın onca çözüm bekleyen sorunları varken, konuşulan tek konunun ‘eski yönetim ve yeni yönetim arasında çatışma’ olduğunu savunan Marasalı, Büyükşehir Belediyesi’ne bir dizi eleştiriler yöneltti. Marasalı şunları söyledi:
“Eski ve yeni çatışmasının bir köşeye bırakılması lazım. Geçmişte olan oldu. Seçilen Belediye Başkanımıza şunu hatırlatmakta fayda var. Sizde aynı belediyenin yönetim kadrosundaydınız. Yani bu kadar borçlanma yapılırken, ayda bir kere meclis toplantısında, bir yahut birkaç defa partide bir araya gelip, kararlar alıyordunuz ve uyguluyordunuz. Seçim öncesinde ‘borcum yok’ ifadesinin gerçeği yansıtmadığı, Battalgazi Belediyesi’nin daha ilk oturumunda 25 milyonluk acil borçlanma yetkisi istemesi ve 130 trilyon gibi dev bir borcun Battalgazi’de Osman Bey’in sırtına yüklenmiş olması, bizim söylemiş olduğumuz şeylerin doğruluğunu bir kez daha ispatlamış oldu. Seçim öncesinde ne söylediysek, seçim sonrasında abilerimiz aynı şeyleri itiraf ettiler. Bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı. Dolayısıyla eski yeni çatışması bir tarafa bırakılmalı, Malatya’nın acil problemleri sıraya dizilerek bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Bunların başında da Malatya’nın ekonomik sıkıntısı ve vasıflı insan göçünün durdurulması gelmektedir. Bu konunun belediyenin yapacağı çalışmalarla çözüme kavuşturulacağına inanıyoruz. Yine tasarruf yapacağız adı altında personelle uğraşılması, personelin hak ediş kazanımlarının ellerinden alınması, 4-5 bin lira maaş alan insanlara asgari ücret teklif edilmesi, sadece ve sadece verimsizliği getirir, tasarrufu getirmez. En büyük verimsizlik insan israfıdır. İnsan israfı da en büyük israftır. Bunun gibi basit çözüm yolları yerine bir an önce para getirecek, gelir getirecek unsurların önünün açılması gerekir. Belediye bu şekilde ayağa kalkar, bu borçlar bu şekilde ödenir. Kısır çekişmelerle ne borçlar ödenir ne de sorunlar çözülür.”
Bülten