SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ülke Vizyonuna Katkı Sunmak İstiyoruz"

0
Güncellendi - 2019-02-28 17:04:20
A- A+ PAYLAŞ

Dünya ölçeğinde üniversitelerin nitelik ve başarı sıralaması endekslerini yöneten ve bu alanın saygın kurumlarından biri olan Times Higher Education (THE) Stratejik Çözümler ve Data Analizi Direktörü Michael Caruana, dünyada tercih edilen nitelikli bir üniversite olabilmek için üniversitelerin takip etmesi gereken basit ama stratejik bir yol haritası olduğunu bu yolun  “Uluslararası vizyonla, araştırma ve bilim üretme odaklı çalışması, bu odaklanmaya uygun, akademik personel istihdam etmesi’ olduğunu söyledi.

Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un geçtiğimiz günlerde, uluslararası düzeyde yükseköğretim kurumları ile işbirliği olanaklarını görüşmek üzere gittiği İngiltere’deki temasları sırasında Malatya’ya seminer vermek üzere davet ettiği THE Direktörlerinden Michael Caruana, Turgut Özal Üniversitesi’nde “Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimi” başlıklı bir seminer verdi. Caruana'nın İngilizce sunumunu,  A2 Fairs İş Geliştirme ve Uluslararası Operasyonlar Yöneticisi İpek Tekdemir ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Turizm Araştırmacısı Bülent Korkmaz Türkçeye çevirdiler.

Rektör Karabulut: Ülkemizin vizyonuna katkı sunmak istiyoruz

Seminerin açılış konuşmasını yapan Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Türkiye’nin dünyada ve bölgesinde aktif, belirleyici rol oynayan bir ülke konumuna yükseldiğini belirterek, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi olarak biz de ülkemizin sosyo-ekonomik gelişimine, bilimsel alandaki ilerleyişine anlamlı ve değerli katkılar yapmanın mücadelesini yürütüyoruz. Bugün burada düzenlediğimiz toplantı, ülkemizin, şehrimizin her açıdan kalkınması yolunda üniversitelerimizin yapacağı bilimsel üretim düzleminde bize küresel bir vizyon sağlayacaktır” dedi.

Times Higher Education (THE) kurumunun, dünyadaki en önemli üniversite sıralama endeksi belirleyicilerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karabulut, Michael Caruana’ya İstanbul ve Ankara’da birçok davet olmasına karşın Türkiye’de bizi tercih etti ve Malatya’ya gelerek siz değerli akademisyenlerimize uluslararası üniversite sıralama endekslerinin kriterleri hakkında bilgi verecek” diye konuştu.

“Bilimsel çalışmalara her türlü desteği sağlayacağız”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin yeni, ancak akademik insan kaynakları açısından güçlü bir üniversite olduğunu belirten Rektör Karabulut, yakın ve orta vadede dünya sıralamasında iyi bir düzeye gelmek için akademik çalışmalara, bilimsel araştırmalara her tür desteği sağlayacaklarını ifade eden Karabulut, “Tabii üniversiteler sadece kampuslara sıkışmış kurumlar olmamalıdır. Dış dünyaya açık, toplumsal fayda üreten işler de yürütmelidir. Biz bu anlayışla Malatya’dan uluslararası düzeyde akademik kaliteyi yakalayan, tanınan, tercih edilen bir üniversite içeriği inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Caruana, “Bu toplantının yapılıyor olması Turgut Özal Üniversitesi’nin uluslararası iddiasını güçlendirmektedir”

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un konuşmasından sonra, Malatya’da bulunmaktan ve ülkelerin gelişim ve değişiminde belirleyici rol üstlenen üniversiteleri Malatya akademi camiası ile konuşmaktan mutlu olduğunu söyleyen Times Higher Education (THE) üst düzey yöneticilerinden Michael Caruana, Michael Caruana, bu toplantının Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin dünya sahnesine çıkma serüveninin ilk ve güçlü adımı olması açısından önem taşıdığına vurgu yaptı.

Michael Caruana “Kuruluşunun üzerinde bir yıl bile geçmeyen genç bir üniversitenin, yolun henüz başındayken küresel sıralamaya girme hedefi koyması beni ve kurumumuzun diğer yöneticilerini çok etkiledi. Bu nedenle, yoğun bir çalışma programımız olmasına ve İstanbul üniversitelerinin bazı davetleri olmasına karşın, Rektör Sayın Karabulut’un davetini kabul ederek Malatya’ya geldim. İnanıyorum ki, bu vizyon Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin dünya bilim birikimine önemli katkılar yapacak ve bir dünya üniversitesi olacaktır. Böyle bir toplantının Malatya’da yapılıyor olması Turgut Özal Üniversitesi’nin uluslararası iddiasını güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Times Higher Education olarak küresel ölçekte 1643 üniversitenin mükemmellik sıralamasını ortaya çıkaran 5 farklı kategorideki verileri toplayarak, verilerin işlenmesi, yorumlanması, analitik çözümlenmeye tabi tutulması ve bu verilerin çıktılarıyla endeks oluşturulması sürecini yönettiklerini belirten Michael Caruana, “Üniversiteleri küresel başarı sıralamasında öne çıkaran en önemli çıktılar üniversite mensubu akademik personelin bilimsel araştırma çalışmaları, makaleleri, projeleri ve bu bilimsel çalışmalara özellikle ülke dışında yapılan atıflardır” dedi.

“Akademik personel, bilimsel araştırmaya odaklanacak biçimde dizayn edilmelidir”

Dünyanın nitelikli üniversiteleri arasında yer almak isteyen üniversitelerin takip etmesi gereken basit ama stratejik bir yol haritası olduğunu, bu yolun, “üniversitelerin uluslararası vizyonla, araştırma ve bilim üretme odaklı çalışması, bu odaklanmaya uygun akademik personel istihdam etmesi” olduğunu söyleyen Caruana, “Bu nedenle, asla taviz verilmemesi gereken husus, alanında iyi olan, nitelikli, kaliteli akademik insan kaynakları istihdam etmektir. Özetlemek gerekirse, akademik personel mimarisi, bilimsel araştırmaya odaklanacak biçimde dizayn edilmelidir” ifadelerine vurgu yaptı.

Dünyada ilk sıralarda yer alan ve küresel marka oluşturan üniversitelerin özelliklerinin başında, eğitim-öğretim faaliyeti ile bilimsel araştırma ve bilim üretme faaliyetinin birbirini destekleyen ancak birbirinden bağımsız işleyen bir sistem kurmuş olmak olduğunu ifade eden Caruana, akademisyenlere ve üniversite yönetimlerine “Bilimsel araştırmaya ve bilim üretmeye odaklanın. Bilimsel kalitesi yüksek makaleler, literatüre yenilik ve değer katan kitaplar, dergiler, buluşlar, patent sayıları, teknolojik çözümler, üniversitelerin dünya sırlamasında yükselmesine büyük katkı yapmaktadır.  Bilimsel çalışmaların bilimsel yayına dönüştürülmesinin de özel bir önemi vardır. Çünkü bilimsel araştırmalar, buluşlar, patentler bilimsel yayınlarla gün yüzüne, akademi sahnesine çıkmakta ve bu yayınlar bütün dünyada atıf almaktadır” dedi.

Bilimsel araştırmalar, ulusal ölçekle sınırlanmamalıdır

Bilim üretme düzeyinin ulusal düzey sınırında kalmaması gerektiğinin altını çizen Caruana,  “Tabii ki yerel sorunlar, yerel ihtiyaçlar da önemlidir. Malatya’da bulunuyoruz, öyleyse Malatya’nın dünyaca ünlü kayısısı üzerinden örnek verelim. Kayısıya ilişkin burada yapılan tüm çalışmaların, dünyadaki diğer kayısı üreticileri ve kayısı üzerine çalışan bilim insanlarıyla buluşması gözetilerek yapılmalı. Dünyanın, tüm insanlığın sorunları üzerine çalışan ve küresel düzeyde sorun çözmeye odaklanan bir bilimsel yöntemden bahsediyorum” dedi.

Üniversitelerin stratejik hedeflerine ve mükemmelliğe giden yolda basamakları çıkmalarına yardımcı olduklarını da kaydeden Caruana, “Üniversitelerin küresel performansını destekleyen eğilimler konusunda saygın bir uzmanlığa sahibiz. Verilerimiz ve kıyaslama araçlarımız, dünyanın en prestijli üniversiteleri tarafından stratejik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için kullanılmaktadır”

Değerlendirmede başka hangi kriterler var?

Üniversitelerin sadece bilimsel araştırma, nitelikli eğitim-öğretim ve kaliteli öğrenci yetiştirme faaliyeti ile markalaşmadığını söyleyen Caruana, üniversitenin dış dünyadan görünümü, dış dünyaya açıklık, yenilikçi girişimler, içinde bulundukları mekân ve toplumsal yapıya değer katma, toplumsal aktörlerle iyileştirilmiş ilişkiler, çevresel değerleri koruma ve geliştirme, fiziksel mekânın üniversal eğitime ve öğrencilerin akademik ve idari personelin yaşam ve çalışma koşullarını motive edici düzeye sahip olması, kütüphaneler, kitaplara ve dijital kaynaklara erişim kolaylığı, kültürel ve sanatsal içerik düzeyi ve birçok kriterin daha üniversitelerin sıralamasını belirlediğini vurguladı. Caruana, seminerinde kurum olarak üniversitelerde yaptıkları sıralamalarına ilişkin veriler de paylaştı.

Seminer sonunda, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut,  Caruana’ya günün anısına plaket, geleneksel Türk Kahvesi takımı ve Malatya kayısısı armağan etti. Michael Caruana, Malatya’nın konukseverliğini asla unutmayacağını ve Turgut Özal Üniversitesi’nin gelişimi için uluslararası arenada her tür desteği vereceklerini kaydetti.

Uluslararası Üniversite Sıralama Endeksleri ve Veri Yönetimi Seminerine Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bayram Murat Asma, Prof. Dr. Ahmet Harma, Prof. Dr. Feridun Merter, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Karlıdağ, Genel Sekreter Cevdet Atalan, Sivil Havacılık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ergün Doğan, Battalgazi MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Kan, Akçadağ MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Köseman,  Battalgazi MYO Müdür Yardımcıları Cumali Aydoğan ve Sıddık Doğan, Arapgir, Darende, Doğanşehir, Hekimhan, Kale, Yeşilyurt MYO Müdürleri ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi akademik personeli katıldı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Hamit (5 yıl önce)
    Rektör hanımın çalışmalarını, her şeyden önce iyi niyetini tebrik ediyorum. Ancak üzüldüğüm bir nokta var, sosyal medyada Battalgazi Belediye başkanlığına talip olmuş bir kişinin sosyal medya ekibi tarafından Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ne yönelik olarak sürekli akla ve hayale gelmeyen ifadeler kullanılıyor. Bu durum dikkat çekiyor. Daha seçilmeden Malatya'nın bir kurumuna neden bu kadar saldırıyorsun; ayıp değilmi? Gerçi ayıp sizin için geçerli değil.
    0
    0
    Yanıtla