Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘Hayvancılık Projeleri Desteklemeleri ve Tarım Sigortaları (TARSİM)’ konulu seminer düzenlendi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen seminerin açılışına Vali Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Altın, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gündüz, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Malatya Koordinatörü Murat Tunç, Malatya Tarım Platformu ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Malatya’daki çok sayıda üretici birlik başkanı, oda başkanları katıldılar.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda açılış konuşmalarını yapan Malatya Tarım Platformu ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Bizim asıl amacımız yetiştiricilerimizin mağduriyetinin önüne geçebilmek adına programımızı gerçekleştiriyoruz. Tarım ve hayvancılıkta bilindiği gibi olmazsa olmaz yem bitkileri. Gerek sulamayla ilgili, gerek yeni çıkan hayvancılık desteklemeleriyle ilgili bilgilendirmeler yapacağız. Üretmemiz lazım, üretene sahip çıkmamız lazım. Biz her zaman söylüyoruz sahada izi olmayanın üretimde yüzü olmaz. Üretene ve üreticiye sahip çıkacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a teşekkür ediyoruz. Özellikle yaylalarımızdaki sondaj çalışmalarıyla ilgili bizlere, yetiştiricilerimize ve doğadaki hayvanlara su içmesi noktasında sondaj çalışmalarına destek verdiklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım ve Orman Bakanımıza yetiştiricilerimize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
“Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza hizmet için gayret gösteriyoruz”
Yapılan organizasyonun çok güzel olduğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Tarım ve hayvancılık artık stratejik bir hal aldı. Özellikle günümüz dünyasında pandemi sonrasındaki süreçte gıda ile ilgili büyük sorunlar yaşandı. Dünya şu anda da bu sorunları yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Ukrayna’daki tahıl koridorunu açtırması, bir taraftan gıda bekleyen özellikle üçüncü dünya ülkelerinde açlıkla karşı karşıya kalan insanlarımıza ve Avrupa’daki insanlarımıza bir hayat suyu olmuştur. Dolayısıyla Türkiye coğrafyası kendi kendine yeten bir coğrafyadır. Pandemiden sonra özellikle şehirlerden tekrar kırsala dönüşlerle ilgili bizler Tarım ve Orman Bakanlığımız olsun, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz olsun, Valiliğimiz ve belediyelerimiz olsun bu konuda altyapı tedbirleri olarak çiftçilerimize, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza hizmet etme noktasında büyük gayretler gösteriyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bir taraftan tarımla ilgili kurulmuş, üretim kooperatiflerini desteklerken diğer taraftan da tarımla uğraşan vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesi konusunda gayret gösteriyoruz.
MASKİ Genel Müdürlüğümüz 600 bin metre sulama borusu dağıttı. 60 km su kanalı, 3 gölet ayrıca bütün çiftçilerimize ekilemeyen topraklara Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle birlikte buğday ve arpa dağıttık. Diğer taraftan nohut ve fasulye dağıtımlarını da gerçekleştirdik. Bir milyonun üzerinde fide dağıttık ve kırsalda alıç fidelerimizin aşılandırılması, meyve fidanlarının dağıtılması noktasında Tarım ve Orman Bakanlığımız, Meyvecilik Araştırma Enstitümüz olsun ortak çalışma içerisindeyiz. Devletimizin ve Bakanlığımızın tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşımıza geniş anlamda hibe ve kredilendirmeleri var. Bunların yerli yerinde kullanılması elzem olan konulardır. Programa katılan STK’larımızın aktivitelerini yakinen takip ediyorum. Özellikle kadın kooperatiflerimizin yöresel anlamda doğal, organik şekilde ürettikleri ürünlerin kendi kooperatiflerinde satılması konusunda ve bizim ESENLİK marketlerimizde satılması, önlerinin açılması noktasında büyük gayretler gösteriyoruz. Şu anda dünya organik bir tarıma dönmüşken özellikle organik ekimler ve üretimlerle ilgili gerek ESENLİK marketlerimiz gerek MALDİANA ve diğer kadın kooperatiflerimiz bu konuda güzel çalışıyorlar. Arguvan’daki paketleme tesisinde üretilen değerlerin ESENLİK marketlerinde satılması ve ESENLİK marketlerimizde de yoğun bir talep görmesi bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Demek ki çalışmamız lazım” diye konuştu.
Malatya Valisi Hulusi Şahin, hayvancılığın ve gıda güvenliğinin son yılların en önemli bir mesele haline geldiğini söyleyerek; “Hayvancılık çok önemli bir mesele. Gıda güvenliği çok önemli, bir milli güvenlik meselesi. En temel besin maddelerimizden birisi olan hayvanlarımıza otlak aramamız gerekiyor. Fakat son zamanlarda hayvancılığın geri alana itildiği ve diğer bazı sebeplerin öne çıktığı bir algı oluştuğu kanaatindeyim. Pandemi döneminden sonra da bu konunun ne kadar kritik bir konu olduğu herkes tarafından anlaşıldı. Dünyada yaşanan tahıl krizi konusu bunu daha da belirgin bir hale getirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ukrayna konusundaki katkılarıyla bu konu büyük bir sıkıntıya düşülmeden önlendi. Bununla da ne kadar gurur duysak azdır. Hayvancılık, tarım bu kadar önemli. Ama gün geçtikçe bu da azalıyor. Biraz evvel başkanımız söyledi. Tabi ki çobanlık çok değerli bir meslek. Peygamber mesleği. Her peygamber bir süre çobanlık yapmış. Hayvancılık çok değerli. Hepimizin babaları, dedeleri kırsaldan geldi. Birçoğu mutlaka hayvancılık yapmıştır. Dolayısıyla elimizdeki bu arazilerimizin değerlendirilmesi lazım. Dağlarımız boş, meralarımız boş. Dünyanın en pahalı arazileri tarım arazileridir. Biz bu verimli topraklarımızı değerlendirmezsek yarın paramızla bile gıda temin edemeyiz. O açıdan bizler hayvancılığımızın önemini bileceğiz. Hayvancılıkla ilgili birçok imkânımız var. Babadan dededen kalma yöntemlerle çalışırsak doğru dürüst para kazanamayız. Modern sistemlerle çalışılmalı, hayvan sağlığına önem verilmeli. Hayvanın yetiştirilmesi, bakımı, kesilmesi ve sunumu çok iyi planlanmalı. Hem gelir, hem de gıda kaybına meydan verilmemelidir. İyi planlanırsa başarılı olunur.” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından protokol tarafından çobanlık sertifikası almaya hak kazananlara sertifikaları verildi. Sertifika törenin ardından seminer programı gerçekleştirildi.
Bülten