SADECE DİSİPLİN İŞLEMİYLE SINIRLI MI KALACAK? Elazığ- Sivrice merkezli olarak 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde etkilendikleri iddia edilerek, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım listesine alınan, ancak usulsüz ve ihalesiz şekilde yıkılmak istenen okullarla ilgili, müfettişlerce yapılan idari soruşturma sonucunda iki kurumda dönemin müdürlerinin de bulunduğu toplam 23 görevliye disiplin cezası verilmesi teklif edildi.
"NASILSA BANA VERECEKLER"LE BAŞLAYAN SÜREÇ VE 23 GÖREVLİ..
Depremden etkilenen Akçadağ- Kepez’deki Çok Programlı Lise (ÇPL) binasında, okul yöneticileri ve muhtardan habersiz başlayan söküm çalışmaları üzerine, sökümü yapan şahıslardan birinin (A.T.G.’nin) “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur-yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” yanıtını vermesi ile başlayan süreçte, gazeteci olduğunu öne süren A.T.G. tutuklanarak bir süre cezaevinde kalmış, soruşturma sonrasında çok ilginç ihale usulsüzlüğü iddia ve suçlamaları zinciri ortaya çıkmış Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmıştı. Halen bazı adli soruşturmalar devam ederken, idari disiplin soruşturması ise tamamlandı. İki okulun usulsüz yıkımı ile ilgili dava ise Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.
Depremde hasar gören resmi kamu binalarının yıkımına ilişkin ihalelerin usulsüz yapıldığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılan Disiplin Soruşturması Raporu tamamlandı.
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığınca yapılan Disiplin Soruşturması Raporunda Malatya Yatırım İzleme ve koordinasyon Başkanlığı ile Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri hakkında ayrı ayrı kurum amirlerince disiplin cezası verilmesi istendi.
Disiplin Soruşturması Raporunda, “Yatırım İzleme Müdür Vekili Fikret O. hakkında üç kez, Yatırım İzleme Müdür Vekili Nihat S., İdari ve Mahalli İşler Müdürü Süleyman D., Jeoloji Mühendisi Kemal Ak., Canan T., memurlar Ferit Ç., Etem D., Tuğba K., Göknur G.Y., Şef Aydın Y., Kamil B., Arzu A., Cansel B. hakkında disiplin cezası verilmesi teklif edilerek, disiplin amirince değerlendirilmesi istendi.
Disiplin Soruşturması Raporunda Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mehmet S., İl Müdür Yardımcısı Gökhan İsmail A., Bilgihan B., Cevdet S., Murat H., Haluk G., Şahap Ş., Kemal A., Yahya A. ve Kazi Ş.n hakkında disiplin cezası verilmesi teklif edilerek, disiplin amirince değerlendirilmesi kaydedildi.
Dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret O. hakkında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile ilgili incelemede her hangi bir teklifte bulunulmaması dikkat çekti.
Disiplin Soruşturması Raporları Malatya Yatırım İzleme ve koordinasyon Başkanlığı ile Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilerek, kurum disiplin amirlerince verilecek olan disiplin cezalarının Malatya İl İdare Kurulu Müdürlüğüne bildirilmesi istendi.
Öte yandan, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığınca adli soruşturma için Cumhuriyet Başsavcılığına her hangi bir suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığı ise bilinmiyor.
"MÜDÜR YIKIM İŞİNİ JEST OLSUN DİYE VERMİŞTİ"..
24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden etkilendikleri iddia edilerek, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım listesine alınan 2 okulun usulsüz ve ihalesiz şekilde yıkılmak istenmesi ile ilgili dava süreci ise Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.
Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılaması devam eden A.T.G., söz konusu okulların yıkım işini kendisine dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret O.’nun verdiğini iddia etmiş, ifade ve iddiaları belgelerde şöyle yer almıştı:
“Çevre ve Şehircilik İl Müdürü F.O.’nun bizatihi el yazısı ile Malatya il merkezinde bulunan Kazım Karabekir İlkokulu, Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesi ve Akçadağ ilçesinde bulunan Kepez ÇPL binalarının adreslerini yazarak verdiğini ve ‘Sana yarın kağıtlar teslim edilecek git çalışmalarına başla’ demesi üzerine piyasadan rastgele bulmuş olduğu iş makineleri ve ameleler ile birlikte Kazım Karabekir İlkokulu, Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesi ve Akçadağ ilçesinde bulunan Kepez ÇPL binalarında çalışmalara başladığını, çalışmalar kapsamında okul binalarının içerisinde bulunan kapı çerçevelerini, demir korkuluklarını, lavaboları, elektrik kablolarını, demir aksamları, kalorifer peteklerini ve net hatırlayamayacağı diğer eşyaları sökerek Malatya piyasasındaki hurdacılara kilosu 1.5 TL’den sattığını… F.O.’nun bu işleri kendisine jest olsun diye verdiğini, bu okullarla ilgili tüm işlemlerden F.O.’nun, ihale şefi A.Y.’nin, YİKOB müdürü S.D.’nin bilgisi olduğunu…”
Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmada, sanık A. T.G.’nin, kendisiyle okul yıkımları ve ihaleler konusunda Whatsapp yazışmaları olduğunu hatırlatması ve bu mesajların duruşmada okunması üzerine, Sanık T.G. ile Whatsapp üzerinden yazıştıklarını kabul eden İl Müdürü Fikret O., Whatsapp yazışma içeriğini ise hatırlamadığını söylemişti. Müdür, mahkemede, iki okul binasının yıkımı ile ilgili olarak kendisine yöneltilen sorulara karşılık olarak; deprem sonrası yaşanan yoğunluktan dolayı, dava konusu olayları da tam olarak hatırlamadığını söylemişti.
malatyahaber.com