Malatya'da Arslantepe Höyüğü'nde bu yılki kazı çalışmaları tamamlanırken, kazılarda 28 parça tarihi eserin gün ışığına çıkarıldığı, Geç Hitit dönemine ait 4 farklı evrenin tespit edildiği bildirildi.
İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane ve aynı üniversiteden bir grup öğrenci ile Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlileri tarafından Orduzu beldesinde bulunan Arslantepe Höyüğü'nde 19 Ağustos 2007 tarihinden beri sürdürülen kazı çalışmaları tamamlandı.
Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, bu yılki kazılarda 62 poşet kömür, 4 poşet yanmış tohum, 3 poşet seramik parçası, 1 poşet seramik hamur, 26 parça kerpiç samanı ve 2 parça midye kabuğu çıkarıldığını belirtti. Özbay, kazı çalışmalarında Geç Hitit dönemine ait saray odasında 4 farklı evrenin tespit edildiğini, bu evrelerde kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda yapılmasının planlandığını ifade etti.
Arslantepe Höyüğü'nde ciddi kazı çalışmalarının 1961 yılında başladığını hatırlatan Özbay, "Arslantepe Höyüğü, yoğunlukla M.Ö. 1900-1200 yılları arasında yaşanmış bir Hitit yerleşim yeridir. Atatürk'ün emriyle Cumhuriyet döneminde kazılara başlandı ancak ciddi kazılar 1961 yılından itibaren yapıldı. Bugüne kadar yapılan kazılarda Eski Tunç, Hitit İmparatorluk, Helenistik, Roma ve Bizans kültür tabakalarına rastlandı. Hitit ve Asur
hükümdarlıklarına ait saray kalıntıları, kabartmalar, aslan heykeller ve süslü vazolar bulunarak bir kısmı Ankara Arkeoloji Müzesi'ne götürüldü. Eserlerin büyük kısmı da Malatya Müzesi'nde sergilenmektedir" dedi.
Bu arada, Arslantepe Höyüğü'neki kazı çalışmalarında uydudan da yararlanıldığı ifade edildi. Nirengi direği ile uydudan tam nokta tayini yapıldığı, böylece uydu görüntüsü ile ev ve duvarların tespit edildiği bildirildi. Mimari yapılardan alınan noktaların JPS koordinat sistemi ile uyduya gönderildiği, uydudan alınan noktaların bilgisayar ortamına aktarılarak çizime uygun hale getirildiği belirtildi.