NATO üyesi ülkelerin subay ve diplomatlarını yetiştiren NATO Savunma Koleji (NATO Defense Collage) tarafından yayınlanan bir raporda, Kürecik Beldesi’nde kurulan Füze Kalkanı Radar Üssü’nün ‘İran’ın nükleer tehdidi’ne karşı kurulduğunu ve buradan elde edilecek istihbaratın NATO üyesi olmayan İsrail ile de paylaşılacağını resmen duyurdu.
Roma merkezli NATO Savunma Koleji’nin periyodik araştırma raporlarının Ocak 2012 tarih ve 71 numaralı çalışması "İran’ın nükleer güç olmasının bir gün sonrası: NATO’ya etkileri" başlığını taşıyor.
NATO’nun resmi görüşlerini de yansıtan raporda, NATO füze savunma sistemi kapsamında Malatya’nın ev sahipliği yaptığı radardan elde edilecek görüntülerin İsrail’le paylaşılacağı iddiası yazılı bir belge ile resmen doğrulanmış oldu.
NATO Savunma Koleji raporunda, "2011 sonlarında Türkiye’ye yerleştirilen ABD radarı, İttifak’ın İran’dan balistik füze tehdidini karşılayacağını teyit ediyor. Radar verileri, ABD istihbaratının veri ve değerlendirmeleriyle birlikte İsrail dahil müttefiklerle paylaşılacak" bilgisine yer verildi.
"İRAN'A KIŞKIRTMA.."
Öte yandan, Melih Aşık Milliyet Gazetesi'ndeki "Açık Pencere" köşesinde yazdığı "İran'a Kışkırtma" başlıklı yazıda konuyu ele aldı. Aşık'ın yazısı şöyle:
"Savunma ağırlıklı internet sitelerinde dün, bir Amerikalı yetkilinin çarpıcı açıklamaları yer aldı.
Telaviv kaynaklı haberde, Amerikalı yetkili Kürecik’e yerleştirilen sistemin yalnızca ABD uzmanları tarafından işletildiğini söylüyor. Aynı yetkili:
“Türkiye’nin İran’a verdiği güvencenin aksine, ABD’nin bu füze savunma sisteminden gelecek istihbaratı İsrail’le paylaşma sözü verdiğini” açıklıyor.
Bizim hükümet İran’a, Kürecik’ten elde edilecek istihbaratın İsrail’e aktarılmayacağına ilişkin güvence verdi. ABD ile bu konuda mutabakat imzalandığını bildirdi. Ancak ABD bu sözü doğrulamıyor. Geçen eylül ayında Wall Street Journal’de yayımlanan bir haberde yine bir Amerikalı yetkili Kürecik’ten alınan istihbaratın İsrail ile paylaşılacağını açıklamıştı.
Amerikalılar bu konuyu neden üstüne basarak açıklıyor?
İsrail neden bu açıklamaların duyulmasından memnun?
Belli ki hem ABD, hem İsrail, Türkiye ile İran arasında bu konuya ilişkin sürtüşmenin bir an önce başlamasını istiyor...
Bir başka deyişle Türkiye’yi yem olarak İran’ın önüne itmek istiyorlar.
Radarın başka ülkeler yerine Malatya-Kürecik’e yerleştirmesi de kuşkusuz İran’la aramızının bozulmasını öngörüyordu. Daha önce Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirilmesi planlanan radar, o kadar uzaktan görev yapabilirken neden İran’ın burnunun dibine yerleştirilir? Başka izahı var mı?
Türkiye kuşkusuz ABD ve İsrail ile İran arasında patlayacak bir savaşın dışında kalmayı istiyor.
Ama ABD buna izin vermeyecek."
Türkiye’yi yönetenlerin manevra yeteneği maalesef ülkeyi böyle bir savaşın dışında tutacak gibi görünmüyor.
Yeni bir felaket kapımızı çalıyor..."