SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Ve Arslantepe, 'Dünya Mirası' Kalıcı Listesinde..

0
Güncellendi - 2021-07-27 04:17:34
Ve Arslantepe, 'Dünya Mirası' Kalıcı Listesinde..
A- A+ PAYLAŞ

KARAR UNESCO'NUN ÇİN'DEKİ  44. DÜNYA MİRAS KOMİTESİ TOPLANTISINDA ÇIKTI.. Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alınması oy birliği ile kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO-  United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)'nün  Çin'de yaptığı, Türkiye'den ilgililerin de video konferansla katılım sağladığı toplantıda, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye alınması ile ilgili oylamanın yapıldığı ve kararın oy birliği ile çıktığı bildirildi.

ÜSTÜN EVRENSEL DEĞERLERİ ETKİLİ OLDU

Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal değerlerin değişimi, hiyerarşi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel değerleri etkili oldu.

Yeni siyasi ilişkiler, anıtsal mimari, idari, teknoloji ve sanat alanında iktidara özgü yeni gelişmelere kaynaklık etmesi;

Mezopotamya ve çevresinde, döneminin en kapsamlı kazılmış kamu kompleksini ve böyle bir gelişime dair en iyi şekilde korunmuş örneğini barındırması;

Yakın Doğu’da ilk devlet toplumunun ortaya çıkışına istisnai biçimde tanıklık etmesi ve bölge ekonomisini kontrol eden, merkezi bir otorite uygulayan bir yönetimin ortaya çıkışına sahne olması gibi pek çok özelliği Arslantepe Höyüğü'nün dünya mirası olması kararında komite tarafından dikkate alındı.

KARARI DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA DUYURDU..

Arslantepe'nin Dünya Miras Listesi'ne kalıcı olarak alınması kararı, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde de yer aldı.

Bakanlığın sitesindeki duyuru şöyle:

"No: 263, 26 Temmuz 2021, Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Kaydı Hk.

Malatya’da bulunan Arslantepe Höyüğü’nün Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık başvurusu 16-31 Temmuz 2021 tarihlerinde Çin’in Fuzhou şehri evsahipliğinde çevrimiçi olarak düzenlenmekte olan UNESCO Dünya Miras Komitesi Genişletilmiş 44. Oturumu’nda görüşülerek kabul edilmiş ve bahsekonu alanımız UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.

2014 yılında Türkiye’nin UNESCO’daki Geçici Miras Listesi’ne eklenen ve tarihi yaklaşık 6 bin yıl geriye giden Arslantepe, coğrafyamızda ilk erken devlet yapılanmasının ortaya çıktığı dini ve kültürel bir merkez olarak kabul edilmektedir.

Arslantepe Höyüğü’nün kaydıyla ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki alanlarının sayısı 19’a ulaşmıştır."

BAKANLARIN MESAJLARI..

Arslantepe'yle ilgili kararın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesaplarından birer mesaj yayınladılar.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mesajında "6 bin yılı aşan tarihiyle Malatya Arslantepe Höyüğü @UNESCO Dünya Miras Listesi’nde! Bu listede, ülkemizdeki alanların sayısı 19’a ulaştı. Hayırlı olsun İnsanlığın medeniyet beşiği Anadolumuzun hazinelerini tanıtmak için çabalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, "Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. Arslantepe Höyüğü 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla #UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Hayırlı olsun." mesajını yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un mesajı da şöyle:

"Güzel Malatyamızın Arslantepe Höyüğü @UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı! Ne güzel haber. Hayırlı uğurlu olsun!"

"SON DERECE MUTLUYUZ"

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kararın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u telefonla aradı.

Bakan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, Malatya'nın kültürleri buluşturan tarihi İpek Yolu'nun en önemli kavşaklarından olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kadim medeniyetimizin değerli hazinelerine ev sahipliği yapıyor. Arslantepe Höyüğü bu hazinelerden sadece biri. Arslantepe Höyüğü'nün 2014'te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne kaydettirmiştik bu önemli mirasımızı kalıcı olarak kaydettirmek için adaylık dosyamızı UNESCO'ya teslim etmiştik. Bu süreçte bütün arkadaşlarımızın büyük katkısı oldu, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugünkü toplantıda Arslantepe Höyüğü 19. miras alanımız olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Ülkemizin bu anlamda ne kadar zengin olduğunun bir göstergesi.

Dünyada zaten bilinen bir marka şehir olan Malatya'mızın özellikle Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmesiyle kültür turizmi açısından önemli imkanlara kavuşacağına inanıyorum. Bunun da tanıtımını hep birlikte yapalım. Dışişleri Bakanlığı olarak yurt dışındaki bütün misyonlarımızla bizde bu tanıtıma elimizden gelen bu katkıyı sağlayacağız. Önümüzdeki süreçte de Anadolu'muzun kültür hazineleri olsun ve bütün zenginliklerimizi dünyada daha fazla tanıtmak için çabalarımızı durmaksızın sürdüreceğiz. Arslantepe'nin dünya çapında hak ettiği yeri ve değeri bulmuş olmasından dolayı son derece mutluyuz. Bu süreçte emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bu önemli bir kazanımdır bunun iyi değerlendirilmesi için birlikte çalışmaya devam edelim."

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise herkesin çabası ve katkısıyla bu kararın alındığını belirterek, kararın sonuçlarının çok daha verimli olacağını söyledi.

"Bundan sonra Arslantepe Höyüğü'nü ve Malatya'yı çok daha yoğun bir şekilde sadece Türkiye'ye değil dünyaya duyurmak için önemli bir fırsatı yakalamış olduk." diyen Ersoy, bundan sonra da tanıtımda daha etkili çalışacaklarını bildirdi.

Ersoy, şunları kaydetti:

"Tanıtma grubumuz ve Turizm Geliştirme Ajansımız bunu ön plana çıkaran bir dizi çalışma yapacak. Kazı ve diğer çalışmalarla ilgili kaynakları da arttıracağız. Sonuçta bu 19. varlığımız olarak UNESCO'ya tescil edilmiş oldu. Yeni bir tanıtım yüzümüz olarak da yeni bir değerimiz olarak da tescil edilmiş oldu. Bunun nimetlerini Malatya bundan sonra alacak.

Şu ana kadar en önemli kısmını hallettiniz. Bundan sonra tanıtım olarak turizm olarak gelir olarak Malatya'ya ilgili başkanlıklarımıza dönecektir diye düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çocuklarımız için bizden sonra gelecekler için çok iyi bir fırsatı kullanmış olduk İnşallah bu ismin ölümsüzlüğünü ve Malatya'nın bu vesileyle tanıtılmasın hep beraber sağlayacağız."

"BÜYÜK GURUR DUYUYORUZ"

Malatya Valisi Aydın Baruş, kararın ardından geldiği Arslantepe Höyüğü girişinde gazetecilere, Malatya olarak çok sevinçli ve mutlu olduklarını söyledi.

Arslantepe Höyüğü'nün Türkiye'nin 19. varlığı olarak Dünya Miras Listesi'ne dahil edildiğini hatırlatan Baruş, şöyle devam etti:

"Bundan büyük gurur duyuyoruz. Malatya tarihi, kültürü ve bütün zenginlikleriyle bunu hak eden bir şehirdi. Bunu hak eden bir şehir olarak bunu elde etmenin sevincini yaşıyor ve vatandaşlarla da paylaşıyoruz. Burası dünyanın insanlık tarihinin çok önemli dönüm noktalarından eserlere sahip bir yer. Burası MÖ 5 binli yıllara dayanan yerleşim birimine sahip bir yer. Devam eden kazılarda bundan önceki tarihlere de gidebilecek potansiyele sahip. 1932'de başlayan kazılar bugüne kadar devam etti. 1961 yılına kadar çıkarılan eserler Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergileniyor. Burada devletin, devlet teşkilatının ilk örneklerini görmek mümkün. MÖ 3000-3300'de inşa edildiği tahmin edilen kerpiç saray var, burada bulunan mühür örnekleri var. Burada devlet teşkilatının nasıl örgütlendiğini bize gösteriyor. Yine aynı tarihlerde yapıldığı tahmin edilen dünyanın en eski kılıçları da burada. Malatya dünya kültür mirası kalıcı listesine girmesiyle turizm anlamında çok önemli bir ivme kazanacaktır."

"GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİYDİ"

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye dahil edildiğini açıkladı.

Çalık, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve Malatya'da 7 bin yıllık geçmişiyle bürokrasinin ve devlet kavramının temellerinin atıldığı, şehir devletlerinin temellerini oluşturduğu Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye girmesine yönelik kararın Çin'in ev sahipliğinde online olarak düzenlenen Dünya Mirası Komitesi'nin genişletilmiş oturumunda alındığını söyledi.

Arslantepe'nin UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi için 2014 yılından beri çalışmalar yürütüldüğünü, Kültür ve Turizm Bakanlığın Şubat 2019'da dosyayı UNESCO'ya gönderdiğini ifade eden Öznur Çalık, “Arslantepe’nin daha çok insan tarafından tanınması, turizm potansiyelinin artırılması ve binlerce yıllık bu mirasın gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarılması açısından UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi'nde yer alması gerçekten çok önemliydi. Bugün Arslantepe’nin kalıcı listeye alınmasıyla UNESCO'nun Türkiye toprakları içerisinde kültür mirası listesine aldığı kültürel ve doğal varlık sayısı 19'a yükseldi ve Arslantepe’nin şöhreti UNESCO ile artık taçlanmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve UNESCO temsilcilerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

"MALATYA VE ÜLKEMİZ ADINA MİLAT NİTELİĞİNDE BİR KARAR"

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Arslantepe Höyüğü'nü kalıcı listeye almasını değerlendiren AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise "Malatya ve ülkemiz adına milat niteliğinde bir karar. Tarihi derinliği oldukça eskilere dayanan bu kültür mirasımız artık dünyanın ortak hazinesi oldu" dedi.

Geç Kalkolitik Dönem'den, Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe Höyüğü'nün, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını aktaran Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Arslantepe Höyüğü M.Ö. 5000 yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim gördü. 7 bin yıllık bir tarihten ve yerleşkeden bahsediyoruz. Arslantepe Höyüğü'nün Dünya Miras Kalıcı Listesine dahil edilmesi için çok ciddi çalışmalar yürütüyorduk. En eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye alınması Malatyamızı ve ülkemizi ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Bu anlamda en başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'a Malatya milletvekillerime, belediye başkanlarıma, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze ve elbette ki kültür elçimiz, bu hazinenin ortaya çıkmasında büyük payı olan  Arslantepe arkeoloji kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane teşekkürlerimi sunuyorum. Arslantepe Höyüğü'nü uluslararası arenada güzel günler bekliyor."

"MALATYA İÇİN EŞSİZ BİR KAZANÇ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Arslantepe'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine alınmasının Malatya için çok önemli ve değerli bir kazanım olduğunu kaydetti.

Ağbaba konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi;

"UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü'nün kalıcı listeye girmesine yönelik karar Malatya'nın son dönemlerde aldığı en önemli müjdelerden biridir.

Geç Kalkolitik Dönem’den, Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı.Milattan önce 5 bin yıllarına kadar tarihlenen Arslantepe Höyüğü bu nedenle eşi bulunmaz bir tarih mirasıdır.

Dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapıları ortaya çıkarıldığı, Dünyanın en eski kerpiç sarayının, Dünyanın en eski kılıçlarının çıkarıldığı, bürokrasinin temelinin atıldığı Arslantepe’yle ilgili pek bilinmeyen bir başka gerçek ise,buranın laikliğin temelinin atıldığı yer olması.Arslantepe tapınaklardan saraya geçişin, dinin etkisinin yerine devlet düzenine adım atılmasının merkezidir. Dünya’da din işlerinin devlet işleriyle ayrıldığının ilk göreceğiniz yer Arslantepe’dir.

Dünya kültür mirası arasında yer alan Arslantepe’nin evrensel kriterler dikkate alındığında Unesco’nun kalıcı listesine alınacağına inancımız tamdı.

Marcella Frangipane ve ekibinin 40 yılı aşan kazıları ve emeğinin ödüllendirilmesini bekliyorduk, beklentilerinizde yanılmadık.

Arslantepe'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı yer alması tanıtım ve turizm potansiyeli açısından çok daha önemli adımların atılmasını sağlayacaktır.

Malatyamız açısından çok önemli ve değerli bir kazanım olan kalıcı liste için çaba gösteren herkese sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum."

ARSLANTEPE'DE TOPLU AÇIKLAMA

Arslantepe’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınması nedeniyle, Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan beraberinde ,MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri Arslantepe Höyüğü’ne giderek, burada açıklamalarda bulundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “ UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi için yapılan 44’üncü Komite toplantısında Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınmasından dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, büyükelçilerimize, milletvekillerimize, valimize, kültür ve turizm müdürlüğümüze ve kültür bakanlığımızın bütün yetkililerine teşekkür ediyorum. 1931 yılında başlayan kazılar daha sonra 1960 yılında İkinci Dünya Savaşıyla inkıtaaya uğraması ve 1961 yılında İtalyalı ekipler tarafından kazının devir alınması sonrasında süreç halen devam ediyor. Bu süreci devam ettiren ve 41 yıldır kazıların başında yer alan Prof. Dr. Marcella Frangipane’ye de hemşerilik beratımızın verilmesinin nedeni de buydu. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO adımı çalışmalarımızı Battalgazi Belediye Başkanlığımız döneminde başlatmıştık. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO çalışmalarına 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinin aday listesinde yer almasıyla başladık. Alan yönetiminin ve alan planının oluşması noktasında gerekli çalışmaları yaptık. Alan yönetimi başkanı olarak çalışmalar bizzat bizim refakatimizde ve bütün paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı yaptık. Alan planıyla birlikte alan yönetimimizi Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve diplomatik kuryeyle Dışişleri Bakanlığımıza gönderdik. Görüşmeler 2020 yılının Haziran ayında yapılacaktı ancak pandemi süreci olduğundan toplantılar yapılamadı. 2021 yılı için Türkiye’den UNESCO’ya kalıcı liste için başvuracak tek yerin Arslantepe Höyüğü olması için bakanlık düzeyinde çok ciddi lobi faaliyetleri yürüttük. Ertelenen ve bu yıl yapılan toplantıların neticesinde Arslantepe Höyüğü, Dünya Kültür Mirası Asıl Listesinde yer aldı.

Bu süreç bize ve bütün paydaşlara sorumluluk ve yükümlülük getiriyor. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO’nun asıl listesinde yer alması değil alt başlıklarının da doldurulması gerekiyor. Sponsorlarla ve alt başlıkların doldurulmasıyla birlikte Göbekli Tepe efsanesinin Arslantepe Höyüğü efsanesi olması için bütün paydaşlarımızla gayret edeceğiz. Arslantepe Höyüğü kişiye has değil Malatya’da bütün paydaşların katılacağı, STK’ların, meslek kuruluşlarının, kanaat önderlerinin, siyasi parti teşekküllerinin, milletvekillerinin, kamu kuruluşlarının ve yerel yöneticilerin el birliğiyle bu fırsatı iyi değerlendirip Malatya’nın insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehrini mazisine layık istikbale hazırlama noktasında büyük bir gayret içerisinde çalışacağız. Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınmasının ülkemize ve dünya insanlığına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

GÜDER: “2019 YILINDAN BU YANA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Bugün Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz. Battalgazi ilçemizdeki Arslantepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne kaydedildi. Verilen bu karar Malatya’da bayram havası yaratmış oldu. 1930 yılında Fransız ekip tarafından kazıları başlayan Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmıştı. 2014 yılında bu yana Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi konusunda Battalgazi Belediyesi ve tüm paydaşlarımız ile birlikte görevimizi layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyorum. 2019 yılında UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için ICOMOS adına Portekiz’den Malatya’ya gelen uzmanlarla birlikte son çalışmalarımızı yürüttük. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Battalgazi Belediyemiz arasında yapılan protokol ile tüm alan çalışmaları tamamlanarak, adaylık dosyasını 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunduk. Battalgazi Belediyesi ve paydaşlarımızla çok ciddi çalışmalar yaptık. Çok şükür yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesini aldık. Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. UNESCO Dünya Miras Komitesinin kararı Türkiye’ye, Malatya’mıza ve Battalgazi’mize hayırlı olsun. Emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımız başta olmak üzere Malatya Valimize, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

BATTALGAZİ BELEDİYESİ'NİN AÇIKLAMASI..

Battalgazi Belediyesi de, konu ile ilgili bir basın bülteni yayınladı.

Çin’in ev sahipliğinde online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Geç Kalkolitik Dönem’den, Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi. Dünyanın ilk yağmur drenaj hattı gibi şehir alt yapısı bulunan kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapıları ortaya çıkarıldığı Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesince belirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Battalgazi Belediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası Battalgazi Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunuldu.

Malatya’nın 7 km. Kuzeydoğusunda, Fırat ırmağının (Karakaya Baraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Battalgazi ilçesinde yer alan Arslantepe Höyüğü, Kültür Dolgusu 30 metre yüksekliğindedir. M.Ö.5000 yıllarından M.S.11.yıllarına kadar yerleşim görülmüştür. M.S.5-6.yüzyıllar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır. Arslantepe’de ilk kazılar 1930’larda Louis Delaporte başkanlığında bir Fransız ekip tarafından yapılmıştır.

Arslantepe Höyüğü’nde ilk yerleşim Geç Kalkolitik çağda başlamıştır. Günümüzden 6500 yıl öncesinde Arslantepe’nin bulunduğu Malatya Ovası da Kuzey Mezopotamya’dan sayılmaktaydı. M.Ö. 4-3. bin yüzyıllarda Sümerler ve Kent devletleri, M.Ö.3.binli yüzyıllarda Akadlar, M.Ö.2.binli yüzyıllarda Babiller Mezopotamya’nın aşağı yarısında bulunmaktaydı. M.Ö. 2.binli yüzyıllarda Hititler, M.Ö. 1.bin yüzyılda Asurlular ve Aramiler, Mezopotamya tarih sahnesinde boy göstermişlerdir.

İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Malatya Müze Müdürlüğü iş birliğiyle her yıl yaz döneminde başlayıp sonbahara kadar süren kazıların devam ettiği Arslantepe Höyüğü, Açık Hava Müzesi olarak tarih severlere hizmet veriyor. Anadolu'da 'İlk Şehir Devleti'nin yapılarının ortaya çıkarıldığı Arslantepe Höyüğü’nde 2019 yılında yapılan kazılarda çok sayıda tarihi materyal ve esere rastlanıldı. İtalya Kazı heyeti tarafından yapılan kazılarda seramik parçalarından fincana, ok ucundan boncuk tanelerine, kemik alet ve ağırşaklardan, çakmak taşlarından müzik aletlerine ve 5 bin 700 yıllık çocuk iskeletine rastlanıldı.

Güler HAZAR, malatyahaber.com- Bülten- AA- Ankara, iha 

FOTOĞRAFLAR: Arslantepe Höyüğü genel ve iç görünümü ile höyükten çıkan bazı objeler

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Yunus (3 yıl önce)
    SESSİZ KAHRAMANLAR: Öncelikle memleketimize hayırlı olsun. Konuyla ilgili açıklamaları dinliyorum. Sessiz kahramanlardan bahsediliyor. Her zaman olduğu gibi bu ve benzeri başarılarda hep sessiz kahramanlardan bahsedilir. Bunların hiç isimleri olmaz zaten. Alın teri ne kadar kutsalsa zihin teri de bir o kadar kutsaldır. Hele bir de yürek teri varsa... Bu başarıda başta Marcella Hanım ve ekibi olmak üzere zihin teri döken Turizm Araştırmacısı Bülent KORKMAZ ve Battalgazi Belediyesinde işçi olarak çalışan ama okuduğu okul itibariyle Arkeolog olan Cem Kaya'ya özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. Ne dediniz anlamadım bunlar mı sessiz kahramanlar. Evet bunlar.. Şaşırdınız değil mi? Çünkü ekranlarda bunlar yok. Kadraja sığmadığından bunlara yer verilemedi maalesef. Onlara en büyük paye olan şu unvan verildi. SESSİZ KAHRAMANLAR...
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (3 yıl önce)
    Malatya ve Türkiye açısından çok güzel bir gelişme.Ayrıca 44.oturumda bu kararın alınmasıda güzel bir tesadüf olmuş.Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (3 yıl önce)
    Akşam geç saatlerde Bgazi belediye BŞehir belediye başkanlarından mesajlar yağmaya başladı. Anlamadım. 2004 'mü? 2019 mu?herkes bir yerinden tutup sahiplenmeye başladı. Herhalde Arslaantepe'yi ilk yapanlar ile 1947'den beri çalışan arkeologlar bu kadar övünmemiştir. Güya BŞehir belediyesi ile Merkez ilçe belediyeleri aynı parti. BÜTÜN MESAJLAR HEP İÇ ÇEKİŞME.... Bu arada Hanımağa ve Avanesi kocaağaç mesaj göndermedi. Gücendik...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 yıl önce)
    Malatya Malatya bulunmaz eşin
    0
    0
    Yanıtla
  • Kiremit (3 yıl önce)
    Başta senelerdir büyük uğraşlar veren Selahattin başkan olmaz üzere emeği geçen herkese teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (3 yıl önce)
    Malatya için çok güzel bir olay... emeği geçenlere teşekkürler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Şen Olasın Malatya (3 yıl önce)
    Emeği geçenlere teşekkür ederim Memleketimiz için ve memleketimizin tanıtımına katkı sunulacak herşeye canı gönülden destek olup katkısı bulunanları da takdir edip övmek gerek ki istek ve hevesler kırılmasın tabi burda Unesco miras listesine alınmasında emeği geçen vekilimiz syn öznur çalık a ve göreve geldiği günden bu yana battalgazinin cehresini değiştirme cabası icerisinde yer alan Osman güder beye teşekkürlerimi iletmek isterim
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Umarım yanına toki konutları yapmazsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Dünya kültür merkezi Malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (3 yıl önce)
    Yurtiçi ve Yurtdışı turizm etkinliklerinde aranan ve tercih edilen bir turizm desyinasyonuna, yeni bir markaya kavuştuk. Emeği geçenlerin eline sağliķ.Türkiyemize ve Malatyamıza hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (3 yıl önce)
    Teşekkürler UNESCO! UNESCO'ya hediye kayısı gönderelim bence, ne de olsa bu da bizim adetimiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Empati (3 yıl önce)
    4000 yıl önce alt yapısını bitiren Hitit yöneticilerini şükranla anıyoruz....
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (3 yıl önce)
    Malatya Turizmi için çok çok iyi oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Refer (3 yıl önce)
    Bu gurur hepimizin. emeği geçenlerin eline sağlık
    0
    0
    Yanıtla