Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü tarafından rezerv alan ilan edilen bölgelerdeki taşınmazlarla ilgili vatandaşlar muhatap bulamıyor. Deprem sonrası yaşanan bu sorun, gün geçtikçe daha da büyüyor.
Konuyu değerlendiren malatyahaber.com yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, “Mücbir sebep hali süresinin bitmesiyle birlikte mükelleflerin 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin verecekleri gelir ve kurumlar vergisi beyanlarında aktiflerinde yer alan ve depremde yıkılan veya rezerv alan içinde kalan ve yıkılmasına karar verilen sağlam taşınmazların kayıtlarda ne şekilde işlem göreceği bilinmediği gibi bu konuda ilgili kurumlardan net bir bilgi ve cevap alınmadığı görülmektedir,” dedi.
"Başvurular Alınmıyor, Mağduriyet Artıyor"
Altaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Edindiğimiz bilgiye göre vergi mükellefiyeti bulunan gerçek ve tüzel kişilerin rezerv alan ilan edilen bölgelerde sahip oldukları taşınmazların vergisel işlemlerine yönelik olarak değer tespiti belirlenmesi konusunda 6306 sayılı kanuna göre yetkilendirilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü’nün konu ile ilgili vatandaş tarafından yapılan başvuru ve müracaatları almaktan imtina ettikleri ve yapılan müracaatlara ise bugüne kadar olumlu bir cevap vermemeleri nedeniyle vatandaşı mağdur etmektedir.”
Altaş, 6306 Sayılı Kanunun açık hükümlerine rağmen uygulamada eksiklikler olduğunu ifade ederek, “Uygulama kapsamında 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanuna göre bu yetki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğündedir. 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin ‘Taşınmazların değerinin tespiti’ başlıklı on ikinci maddesinde açık hüküm bulunmasına rağmen ne yazık ki bugüne kadar bu konuda hiçbir işlem tesis edilmemiştir.” dedi.
"Vergi Beyanları Cezaya Dönüşebilir"
Vergi mükelleflerinin zor durumda kaldığını vurgulayan Altaş, “Özellikle vergi beyan döneminin olduğu bu zamanda vergi mükelleflerinin rezerv alanı içinde kalan işletme kayıtlarında yer alan fakat tapuda kendi adlarında görünmeyen, kaydı bulunmayan taşınmazlarıyla ilgili vergisel işlemlerine yönelik ne gibi bir yol izleyeceklerinin bilinmemesi ilerde ciddi sorunlara yol açacaktır. Çünkü 2023 ve 2024 bilançolarında enflasyon düzeltmesi uygulanacak olması nedeniyle kayıtlarda yer alan ancak fiili olarak bulunmayan taşınmazlar için işlem yapılacak olması nedeniyle belki de birçok mükellef cezalı duruma düşecektir,” ifadelerini kullandı.
Altaş, yetkililere seslenerek şu çağrıyı yaptı:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü’nün bu konuda öncelikli olarak görevini yapması ve vatandaşa fiili durumun tespitine ilişkin bir bilgi ve belge vermesi gerekir. Görevi ve unvanı ne olursa olsun hiç kimse depremle enkaz altında kalan bu şehirde hiçbir şey olmamış gibi vatandaşın taleplerini yok sayamaz. Özellikle yetkililer vatandaşın haklarının kaybolmasına göz yummamalıdır.”
malatyahaber.com