SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vergi Mükelleflerini Ciddi Bir Şekilde Olumsuz Etkileyecek"

A- A+ PAYLAŞ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Malatya'nın da dahil olduğu illerde ilan edilen mücbir sebep hali süresinin 31 Ağustos 2024 tarihinde sona ereceğini duyurdu. Malatya eski Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, Bakan Şimşek'in açıklamasına tepki göstererek, mücbir sebep halinin sona erdirilmesinin, bölgede ticari faaliyet yürüten ve hala zorluklarla mücadele eden mükellefleri olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

BAKANIN AÇIKLAMASI..
Halihazırda mücbir sebep halleri devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu hal 31 Ağustos'ta sona erecek. Bakan Şimşek,  "Depremden sonra uygulamaya aldığımız mücbir sebep hali  bu ay sona eriyor.  Mücbir sebep halleri devam eden mükelleflere ise taleplerine bağlı olarak ilave süre imkanı tanıyoruz."  açıklamasını yaptı.

Söz konusu mükelleflerin mücbir sebep hali döneminde ertelenmiş beyannameleri için özel beyan ve ödeme takvimi oluşturulurken, Bakanlık, aylık, 3 aylık ve yıllık olarak farklı beyanname verme ve ödeme süreleri belirledi.

Bu kapsamda KDV beyannameleri 30 Eylül'e kadar verilebilecek. Ödemeler için vergilendirme dönemleri itibarıyla 4 farklı tarih uygun görüldü.

Gelir stopaj vergisi beyannameleri ise 31 Ekim 2024'e kadar verilecek. Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergiler için de 4 farklı ödeme tarihi belirlendi. 2022 ve 2023 yılına ilişkin yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri 31 Ekim'e kadar verilebilecek. Bu beyannameler için ödemeler sırasıyla 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024'e kadar yapılacak. Motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı 2'nci taksiti ile 2024 yılı 1'inci ve 2'nci taksitlerine ilişkin ödemeler ise 2 Aralık'a kadar yapılabilecek.

Depremden vergi ödevlerini yerine getiremeyecek şekilde etkilendiğini ve mücbir sebep halinin kendileri için devam ettiğini belirten mükellefler gerekli belgelerle bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel olarak başvurabilecek.

Söz konusu talepler Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilecek. Mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ilave süre verilebilecek. Gerekli şartları taşıyan mükelleflerin borçları, faiz alınmaksızın, 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Mücbir sebep nedeniyle ödenememiş vergi borçlarını tek seferde ödemek konusunda zorluk yaşayacak mükellefler, ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar borçları için taksit talebinde bulunabilecek.

"TALEPLERE DUYARSIZ KALINDI.. MÜKELLEFİ MAĞDUR EDECEK"
Konuyu değerlendiren Mustafa Bahadır Altaş, "Bu açıklama deprem bölgesi için tüm beklentileri boşa çıkarttı" dedi. Altaş

"6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Malatya'nın da içinde yer aldığı illerde ilan edilen mücbir sebep hali süresi 31 Ağustos 2024 tarihinde sona erecektir. Bölgede depremin yaratmış olduğu yıkımın ekonomik ve sosyal zararı  henüz giderilmemiştir. İnsanımızın önemli bir kısmı konteyner da barınmakta ve ticari faaliyet yürütmektedir. Bu şartlar altında normal hayat ve ticari faaliyet yürütmeleri mümkün değildir. Toplumdan gelen taleplere duyarsız kalınması bu konudaki beklentileri boşa çıkarmıştır. Bakanımızın açıklamasında bahsettiği talebe bağlı işlem konusu ise 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) 17.madde kapsamında uygulanan mühlet verme işlemidir. Bu uygulama özellikle vergi mükelleflerini ciddi şekilde olumsuz etkileyecektir.

Mağdur durumda bulunan mükelleflerin tek tek bağlı bulunduğu vergi dairesine müracaat etmesi ve bunun değerlendirilmesi ciddi anlamda iş yükü ve zaman kaybına neden olacak talepleri olumsuz olarak görülen mükellefler zor durumda kalacaktır. Ayrıca bu uygulamada verilecek süre en az bir ay gibi  çok kısa olduğu için de yetersiz kalacaktır. Hazine ve Maliye bakanımız Mehmet Şimşek'in bu açıklaması üzerine konuya taraf tüm paydaşların konuyu yeniden değerlendirerek taleplerini buna göre yeniden belirlemeleri gerekiyor. Aksi halde bir çok vergi mükellefi mağdur olacaktır.

Mücbir sebep halinden mühlet verme uygulamasına geçilmesi deprem bölgesinde yaşayan ve ticari faaliyeti olmadığı için  vergi mükellefi olmayan diğer vatandaşları da olumsuz etkileyecektir.

213 sayılı VUK Madde 17 –Zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, kanunî sürenin bir katını, kanunî sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere, Maliye Bakanlığınca münasip bir mühlet verilebilir."

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 ay önce)
    Malatya seçmenin sectigi kişiler, demekki, malatyada degıller...goremiyorlar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şahin Doğan (2 ay önce)
    Üstat Kalemine sağlık... Gerçekten depremin yarattığı mücbir sebebin etkileri iş dünyasında ciddi zorluklara yol açmış, pek çok işletmeyi olumsuz yönde etkilemiştir. Bu durumun devam etmesi nedeniyle, iş dünyası mücbir sebep süresinin uzatılmasını talep etmektedir. Uzatma talebi, işletmelerin ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve toparlanma süreçlerini hızlandırabilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Enes (2 ay önce)
    Bence hükümet tüm borcunuzu silsin hatta ev araba krediniz varsa onları da ödesin üstüne herbirinize yarımşar kilo da altın versin yatırımlık evde saklayın Kosgeb den aldığınız kredilerle yatırımlık aldığınız altının üstüne indirin
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Bana 0 ( Sıfır ) rakamını zamanında senin gibi kişiler buldurdu.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Kndm da senin gibi kişiler doğduktan sonra üretildi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Admin niye cevaplarımı yayınlamıyorsun böyleleri sonra laf söylediğini zannedip havalara giriyor
    %75
    %25
    Yanıtla
  • enes tuzu kurulardansın iktidar giderse ortada kalacağını düşünenlerdensin sanırım.korkma bişey olmaz .Allah var gam yok kardeşşşş
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 ay önce)
    Muhasebeciler odası olarak bir miting düzenleyin hepimiz katılalım. Başka türlü sosyal medya açıklamaları hiçbir sonuç doğurmuyor
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ankara'da düzenlendi. Malatya da tekrar edilmesi iyi olur. Mekan olarak eski şire pazarının olması ve davul zurna ekibinin bulunması şart.
    %59
    %41
    Yanıtla