Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz ve Grup Müdürü Kemal Mecit, 27. Vergi Haftası dolayısı ile bir basın toplantısı düzenledi. Bu yıl 22 Şubat ve 28 Şubat günleri arasında vergi haftası kutlanacağını söyleyen Poyraz, sözlerine terör olaylarını kınayarak başladı.
“Hepimizin Canı Yanıyor”
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, “ Vatan hainleri, millet düşmanları maalesef haince saldırılarına devam ediyorlar. Son 8 ay içerisinde 329 şehit verdik. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar en büyük rütbeyi taktılar. Kalanlar için durum çok zor, hepimizin canı yanıyor, bu nereye kadar devam edecek. Allah yardımcımız olsun. Yaralılara da acil şifalar diliyorum.” dedi.
“Vergi Önemli Bir Araçtır”
“Bilindiği üzere, devletimizin ürettiği kamu hizmetlerinin en önemli ve en sağlam finansman kaynağı vergilerdir.” diyerek sözlerine devam eden Poyraz, “ Vergi gelirleriyle finanse edilemeyen kamu hizmetleri borçlanma yoluyla finanse edilecektir. Bu durum, sonraki dönemlerde daha çok borçlanma ihtiyacı doğuracak ve bir anlamda ülkemizin geleceği ipotek altına alınmış olacaktır. Vergiler sadece kamu giderlerinin finansman kaynağı değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı geliştiren, haksız rekabeti önleyen, bölgeler arası ekonomik gelişmişlik düzeyini dengeleyen önemli bir araçtır.” ifadelerini kullandı.
“Vergi Haftası’nın 3 Temel Amacı Var”
1990 yılından bu yana “Vergi Haftası” yapıldığını söyleyen Poyraz, bu yıl 27. Vergi Haftası’nı 22 Şubat - 28 Şubat günleri arasında kutlanacağını söyleyerek; “Vergi Haftası kutlamalarının üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, vergiye gönüllü uyum konusunda mükelleflerimizi bilgilendirmek ve bu konuda onlara yardımcı olmaktır. İkincisi, toplumda zaten var olduğuna inandığımız vergi bilincini daha üst seviyelere taşımaktır. Üçüncüsü de, ilk ve ortaöğretim çağındaki çocuklarımızda, gençlerimizde vergi bilincinin oluşmasına katkı sağlamaktır. Vergi Haftası etkinliklerini 22 Şubat Pazartesi günü saat 09:30’da gerçekleştireceğimiz Atatürk Anıtına çelenk sunum töreni ile başlatacağız. Törenden hemen sonra sayın valimizi ziyaret ederek etkinlikler konusunda kendisini bilgilendireceğiz.” dedi.
“Vatandaşların Sorularını Cevaplayacağız”
“Kamuoyuna yönelik etkinlikler çerçevesinde; Yerel televizyonlarda vergi konulu söyleşi programları düzenlenecektir. “ diyen Poyraz; “Alışveriş merkezlerinde kurulan stantlarımızda ve mobil olarak araçlarımızda hizmet verecek “Vergi Danışma Birimlerimiz” hafta boyunca vatandaşlarımızın ve mükelleflerimizin vergi ile ilgili sorularını cevaplayacak ve sorunlarına çözüm üretecektir. Şehrimizin muhtelif yerlerine vergi ile ilgili sloganların yer aldığı afişler asılacaktır.” dedi.
“Rekortmenlere Ödülleri Verilecek”
Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi’nde ilk 10’a giren vergi rekortmenlerinin ödüllerinin, bizzat işyeri ziyareti edilerek takdim edileceğini belirten Poyraz; ”Vergiye gönüllü uyum konusunda gayret gösteren 50 mükellefimizin işyerlerine de teşekkür ziyaretleri yapılacaktır. Bu ziyaretler Mart ve Nisan ayları boyunca devam edecektir. Öğrencilere yönelik etkinlikler kapsamında; bütün ilk ve orta dereceli okulların uygun yerlerine vergi içerikli görseller asılacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığınca öğrencilerin seviyelerine uygun olarak hazırlanan sunumlar tüm sınıf öğretmenleri tarafından öğrencilere aktarılacaktır. Çok sayıda ilk ve orta dereceli okulumuzda vergi konulu konferanslar verilecektir. Değişik okullardan çok sayıda öğrencinin Vergi Dairesi Başkanlığımızı ziyaret etmesi sağlanarak teşkilatımızın tanıtımı yapılacaktır. Öğrencilerin katılımı ile satranç turnuvası yapılacaktır. Bu etkinlikler gerçekleştirilirken öğrencilerimize çeşitli hediyelerimiz olacaktır. Çalışanlarımıza yönelik etkinlikler kapsamında; masa tenisi turnuvası yapılacaktır. Hafta boyunca bütün çalışanlarımızın değişik konularda kişisel gelişim seminerlerine katılımı sağlanacaktır. Tiyatro topluluğumuzun sahneye koyacağı oyunu hep birlikte seyredeceğiz. Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı olarak bütün bu etkinlikleri yaparken sosyal sorumluluklarımızı da unutmuyoruz. Hafta içinde bütün maliye çalışanları olarak Kızılay’ın kan bağış kampanyasına iştirak edeceğiz. “ ifadelerini kullandı.
Yeni Nesil Yazar Kaza Kullanımı
Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, yeni nesil yazar kasa kullanımı konusuna da değinerek; “15 Haziran 2013 tarihinde yayımlanan 426 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine istinaden; faaliyetlerinde seyyar POS cihazı kullanan mükellefler ile yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 1 Ekim 2013 tarihinden bu yana zorunlu olarak EFT-POS özelliği olan yeni nesil yazarkasa kullanmaktadırlar. Aynı tebliğ ile bunların dışında kalan diğer mükelleflerin yeni nesil yazarkasa kullanma mecburiyetlerinin başlama tarihi 1 Ocak 2016 olarak düzenlenmiştir. Mükelleflerden gelen yoğun talep üzerine, 25 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan 465 numaralı tebliğ ile yeni nesil yazarkasa kullanma mecburiyetinin başlama tarihi bir süre ertelenmiş ve mükellef grupları itibariyle kademeli bir geçiş süreci öngörülmüştür.” dedi.
“2014 Yılı Gelir Toplamı Esas Alınacak”
Kademeli geçişin mükelleflerin 2014 gelirlerinin toplamına göre belirlendiğini söyleyen Poyraz; “ Buna göre, 2014 yılı toplam satış tutarları 1 milyon TL’yi aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 500 Bin - 1 milyon TL arası olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden, 150 Bin – 500 Bin TL arası olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 Bin TL’nin altında olan mükellefler için 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Yeni Nesil Yazarkasa kullanma mecburiyeti başlayacaktır.”Mükelleflerin kendi durumlarını gözden geçirerek tabi oldukları başlangıç tarihini belirlemeleri ve bu tarihe riayet etmeleri, herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından önem arz etmektedir.” diye konuştu.
Elektronik Tebligat Uygulaması
Elektronik Tebligat Uygulaması konusuna da değinen Poyraz; “Elektronik tebligat, vergi dairelerince düzenlenen ve mükellefler ile muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile elektronik ortamda tebliğ edilmesidir. Elektronik tebligatla ilgili düzenleme 27 Ağustos 2015 tarihinde yayımlanan 456 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yapılmıştır. Buna göre, Kurumlar Vergisi mükelleflerinin tamamı ile kapsama alınan Gelir Vergisi Mükelleflerine 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektronik tebligat uygulaması başlayacaktı. Ancak yoğun erteleme taleplerine istinaden 29 Aralık 2015 tarihinde yayımlanan 467 numaralı tebliğ ile müracaatların sona ermesi ve uygulamanın başlaması 1 Nisan 2016 tarihine ertelenmiştir. Şu ana kadar, kapsama alınan mükelleflerimizden % 86’sı müracaatını yapmış ve sisteme dahil olmuştur. Geriye kala % 14 mükellefimizin de herhangi bir cezai müeyyideye maruz kalmamak için Mart ayı sonuna kadar elektronik tebligat için vergi dairesine gerekli müracaatı yapması gerekmektedir. Mükelleflerimiz son günleri beklemeden müracaatlarını yaparlarsa, otomasyon sisteminden kaynaklanabilecek herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamış olacaklardır. “ dedi.
Kaynak : Savaş Barış / Yeni Malatya Gazetesi